Stoltenberg ha assistit aquest dijous a la reunió del grup de suport a Ucraïna, a Alemanya

Stoltenberg: "Ucraïna entrarà a l'OTAN, però abans ha de guanyar la guerra"

El grup de suport a Ucraïna s'ha reunit a Alemanya amb l'objectiu d'aconseguir més subministrament militar
Actualitzat
TEMA:
Ucraïna

Ucraïna formarà part de l'OTAN, però abans haurà de guanyar la guerra. Això és el que pretén el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg:

"Tal com han acordat els aliats, Ucraïna ha de ser a l'OTAN. Però el principal objectiu ara mateix és que Ucraïna venci, perquè, si no s'imposa com a nació sobirana i independent, no té sentit parlar sobre la seva entrada, i hem de buscar la unitat."

Ho ha dit aquest dijous a la base militar alemanya de Ramstein, on se celebra la reunió del grup de contacte de defensa d'Ucraïna del qual formen part 50 països.

Ucraïna va demanar l'adhesió el setembre del 2022 i aquest dimecres ho va tornar a demanar al secretari Stoltenberg, que va visitar Kíiv aquest dimecres per primera vegada des de l'inici de la guerra.

Poc després de les declaracions de Stoltenberg, el president d'Hongria, Viktor Orbán, ha piulat la paraula 'QUÈ?', en majúscules, en resposta a la intenció d'incloure Ucraïna a l'aliança a la qual Hongria també pertany.


Hongria és un dels països europeus que més resistència ha oposat a l'ajuda econòmica i militar a Ucraïna.

De totes maneres, la pròxima cimera de l'OTAN se celebrarà el juliol a Vílnius, Lituània i comptarà amb l'assistència del president ucraïnès, segons ha confirmat el mateix Stoltenberg.
 

Entrenament i més tancs

La reunió del grup de suport ha acabat sense grans titulars. Segons Stoltenberg, "potser sona una mica més avorrit, però... ara és una batalla de desgast, i una batalla de desgast es converteix en una guerra de logística", i per això les decisions que s'han pres avui tenen més a veure amb la logística.

Els Estats Units formaran soldats perquè puguin fer servir els tancs Adams (US Army / ZUMA)

Els Estats Units ja van anunciar al gener que enviaria 31 tancs Adams. En aquesta reunió s'ha concretat que els Adams arribaran durant les pròximes setmanes i es formarà els soldats ucraïnesos.

La formació durarà unes deu setmanes i hi participaran centenars de soldats ucraïnesos, segons ha explicat el secretari de Defensa nord-americà, Lloyd Austin.

Per la seva banda, Alemanya ha anunciat un acord amb Polònia per establir un centre per a la reparació dels tancs Leopard, que tindrà un cost d'entre 150 i 200 milions d'euros cada any.

Alemanya i Polònia construiran un centre de reparació de tancs (Reuters / Ints Kalnins)

Segons el ministre de Defensa alemany, Boris Pistorius, la fabricació de 80 tancs Leopard 2 per enviar a Ucraïna avança a bon ritme i també està previst formació per als soldats.

Abans de la reunió, Washington ha anunciat 325 milions de dòlars més per ajudar a Ucraïna. Per la seva banda, Dinamarca i Holanda han anunciat l'enviament de 14  tancs Leopard de fabricació alemany que arribaran a principi del 2024.

Fins ara, els aliats han aportat 55.000 milions de dòlars, la meitat dels quals correspon a donatius dels Estats Units. 

 

 

ARXIVAT A:
Ucraïna OTAN
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut