Salehi va ser detingut per segon cop al desembre, després de passar més d'un any a la presó

Sting, Coldplay i Artwood demanen la llibertat del raper iranià Salehi, condemnat a mort

Un centenar de personalitat del món de la cultura i els drets humans firmen una petició al règim iranià perquè anul·li la condemna a mort i el deixi en llibertat

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Més d'un centenar de figures de la música, la cultura i l'activisme pels drets humans s'han sumat a una nova petició per a l'alliberament del raper Toomaj Salehi, que ha estat condemnat a mort pel règim iranià per haver donat suport, amb les seves cançons, a les protestes per la mort de Jina Mahsa Amini fa un any i mig, després de ser detinguda per portar mal posat el vel islàmic.

Entre els firmants hi ha artistes com Sting o Coldplay, escriptores com Margaret Atwood o Elif Shafak i actrius com Maryam Grace, a més d'acadèmics i defensors dels drets humans. La petició l'ha posat en marxa el grup d'advocats units en la plataforma Index on Censorship, que denuncien la persecució als drets humans i la llibertat d'expressió.

Aquesta no és l'única campanya a favor de l'alliberament del raper iranià. A Change.org ja s'han recollit més de 214.000 firmes per demanar al règim iranià que no l'executi i el deixi en llibertat, i també hi ha campanyes de suport a les xarxes socials com X --sota el hashtag #FreeToomaj‌ o @freetoomajnow --, a Instagram o en webs com la que demana l'alliberament de tots els presos polítics.

 

La il·lustradora iraniana Marjane Satrapi també ha participat en la campanya internacional per l'alliberament del raper. Satrapi va dedicar el Premi Princesa d'Astúries de comunicació i humanitats que va rebre fa una setmana a Toomaj Salehi i a "tots els joves que han perdut la vida per la lluita per la llibertat".

 

Vint dies per recórrer davant el Suprem

El 24 d'abril passat la justícia iraniana va confirmar la condemna a mort del raper per haver donat suport al moviment Dones, Vida, Llibertat, nascut arran de la mort d'Amini després de ser apallissada a comissaria per la policia de la moral. La mort de la jove kurda va desfermar un moviment de protesta a tot el país, que el govern va esclafar amb una onada de repressió que va provocar la repulsa internacional.

Toomaj Salehi va ser detingut el setembre del 2022 i condemnat a un any i 21 dies de presó, inclosos 252 dies de confinament en solitari, després d'un judici a porta tancada sense advocat ni la presència de la seva família. Un cop alliberat, el jove raper va fer un vídeo on va denunciar les tortures patides a la presó.

 

Dues setmanes després, el desembre del 2023 el van tornar a detenir, aquest cop acusat de "corrupció contra la terra" i "d'activitats propagandístiques contra el govern, cooperació amb governs hostils i de formar grups il·legals amb la intenció de crear inseguretat al país". Unes acusacions que li han costat una condemna a la pena de mort.

En el seu veredicte, el tribunal dona dret a l'acusat a recórrer al Tribunal Suprem per demanar una reducció de pena al·legant  "la seva expressió de remordiment i cooperació amb les autoritats". La comissió d'amnistia del poder judicial també podria revisar el seu cas per tal de commutar la pena.

Protesta a Londres contra la condemna a mort al raper Toomaj Salehi (Reuters/Jeff Moore)

La carta del món de la cultura

La nova campanya pel seu alliberament la firmen figures del món de la cultura i els drets humans com Coldplay, Sting, Jade Thirlwall de Little Mic, el DJ Rob Da Bank, l'escriptora Margaret Atwood o la guionista i compositora Roshi Nasehi.

"Com a artistes, músics, escriptors i principals figures culturals ens solidaritzem amb Toomaj Salehi. Demanem que la seva condemna a mort sigui anul·lada immediatament i incondicionalment i que sigui alliberat sense demora, amb tots els altres càrrecs desestimats."

"S'ha de permetre que l'art critiqui, provoqui, qüestioni i desafiï l'autoritat. Aquest és el nostre dret i el nostre deure com a artistes", afegeixen els firmants a la petició a les autoritats iranianes.

Salehi, que té més de dos milions i mig de seguidors a Instagram, s'ha mostrat obertament crític amb el règim iranià en cançons de protesta com "Mouse hole", "Turkmenchay" i "Pomegranate", que denuncien la corrupció i donen suport als drets de les dones i dels treballadors, entre d'altres.

El raper kurd iranià Saman Yasin també va ser arrestat a l'Iran el 2022 després de les protestes de Dones, Vida, Llibertat i condemnat a mort. La sentència es va anul·lar el desembre del 2022 i ara ha estat condemnat a cinc anys a l'exili, segons el mitjà de notícies IranWire.

L'ONU calcula que unes 14.000 persones ja han estat arrestades, incloent-hi advocats, periodistes, músics, educadors i activistes. Algunes han estat condemnades a mort i executades, malgrat les peticions de clemència nacionals i internacionals.

 

ARXIVAT A:
CulturaFeminismeDrets humansIran
Anar al contingut