Un mural de la ciutat de Springfield
Springfield, Ohio, viu amb agitació la mentida de Trump sobre els migrants i les mascotes (3Cat/Francesc Garriga)

Com viuen a Springfield la mentida sobre els immigrants haitians que mengen mascotes

Donald Trump va posar la ciutat d'Ohio sota el focus durant el debat amb Kamala Harris

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Francesc Garriga

Corresponsal de Catalunya Ràdio als Estats Units

@fgarriga
Actualitzat

Des que Donald Trump va posar la ciutat de Springfield (Ohio) al centre de l'huracà mediàtic mundial en el debat de dimarts passat amb Kamala Harris, aquesta població ha viscut en una agitació sense precedents.

En els dies posteriors al debat, l'Ajuntament, les escoles i els hospitals de la ciutat han hagut de ser desallotjats per amenaces de bomba d'origen desconegut. L'FBI ho està investigant. 

Per la seva banda, la comunitat haitiana, centre dels comentaris racistes de Trump que asseguraven que s'estan menjant els animals de companyia del veïnat, també n'ha patit les conseqüències.

Al Haitian Community Service, el seu portaveu, Herard Harold, ens assegura que "algunes famílies d'haitians han decidit marxar temporalment de la ciutat per por". A l'altre extrem, n'hi ha que han estat testimonis de la solidaritat de la comunitat. El propietari del restaurant haitià Rose Goute Creole, Romain Pierre, ens assegura que no havia tingut mai tanta cua.
 

Què ha passat a Springfield aquests últims anys?

La ciutat de Springfield ha tingut les darreres dècades una població que ha voltat els 60.000 habitants. En els últims quatre o cinc anys, però, l'arribada d'entre 10.000 i 15.000 haitians ha fet repuntar les xifres demogràfiques.

Aquests haitians arriben legalment, sota la protecció del govern federal, que té en marxa programes semblants amb nacionals de països com Veneçuela, Nicaragua o Cuba.

Estàtua a George Rogers Clark davant l'ajuntament de Springfield, Ohio. Va ser un oficial militar de Virginia durant la Guerra de la Independència dels Estats Units
Estàtua a George R. Clark, oficial militar durant la Guerra d'Independència, davant l'Ajuntament de Springfield, Ohio (3Cat/F. Garriga)

Springfield no és cap excepció i l'arribada massiva d'una nova comunitat tan nombrosa, que d'entrada no parla anglès, ha suposat un repte d'integració amb el qual la ciutat continua lluitant.

A les dificultats habituals de tensió dels serveis públics, s'hi afegeixen clams que asseguren que han augmentat els preus dels pisos i els salaris han baixat. I, a remolc d'aquestes reclamacions, s'hi afegeixen històries amb un biaix racista, com és el cas de la història dels animals de companyia.


Els veïns, dividits

La majoria dels residents es riuen de les afirmacions de Trump. En Cab, un home blanc d'uns 50 anys, les troba "ridícules", per bé que admet que l'arribada massiva de nouvinguts ha generat tensions logístiques, però que "tothom ha estat sempre molt respectuós".

Grup d'ànecs en el llac Springfield, a Ohio
Grup d'ànecs al llac Springfield, a Ohio (3Cat/Francesc Garriga)

En canvi, en James, professor jubilat, creu que "alguna cosa està passant amb les oques i els ànecs. Ho sap tothom". Admet que no n'ha vist cap prova directament, però que es comenta de fa mesos.
 

Un accident va fer explotar Springfield

El caldo de cultiu després dels primers anys de convivència amb la nova comunitat haitiana va esclatar particularment l'agost del 2023 arran d'un accident de trànsit en què un refugiat haitià va topar contra un autobús escolar i va provocar la mort d'un nen d'11 anys, Aiden Clark.

Després d'aquest accident, pel qual els pares han demanat que no s'estigmatitzi els haitians, els rumors van començar a veure la llum pública. Especialment, després que Anthony Harris, un influenciador local, ho portés al consell municipal i comences a escampar rumors sense proves assegurant que estaven matant els ànecs d'un parc local per menjar-se'ls i també mascotes. 

Després d'aquest clam públic, altres publicacions van aparèixer a Facebook o X. Una de les primeres va ser la foto d'un home portant un ànec mort agafat de les potes.

Una altra història viral la va penjar inicialment una veïna de Springfield a Facebook, Erika Lee, on va explicar que uns coneguts seus deien que uns haitians havien capturat el gat d'uns veïns per menjar-se'l: 

El cas de la foto de l'ànec ha estat desmentida ràpidament, ja que es va fer a Columbus, la capital d'Ohio, a uns 60 quilòmetres. 

En el cas de la història publicada per Lee, ella mateixa ha dit que no tenia cap evidència del segrest de mascotes i va remarcar que el rumor l'hi havia explicat algú, però sense origen concret. La mateixa Lee ha lamentat públicament que de la seva publicació se n'hagi fet un ús racista i ha demanat perdó.


Vídeos falsos i fora de context

Una altra imatge molt viral (i molt explícita) que s'ha fet servir per atiar l'odi contra els haitians és la que ha utilitzat, per exemple, l'agitador Alvise Pérez, on es veu un home retorçant un gat fins a la mort (les imatges poden ferir la sensibilitat).

Tal com explica l'activista Julián Macías Tovar en aquest fil d'X, el vídeo circula per les xarxes com a mínim des del juny del 2023 i sembla que ha sortit de l'Àfrica.

Després d'això, també ha aparegut un altre vídeo d'una dona negra, Allexis Telia Ferrell, en el qual intenta matar el gat dels veïns, però aquest fet va passar a Canton (també Ohio), però no a Springfield. A banda d'això, la dona no té cap relació amb la comunitat haitiana. Ferrell va ser condemnada per crueltat animal.

En resum, un clam tan esperpèntic com que els haitians s'estan menjant les mascotes dels veïns de Springfield exigeix proves molt contundents i ningú no n'ha aportat cap.

El que ha fet Donald Trump i tot el seu entorn és atiar el foc del malestar generat pels reptes de la integració, els mateixos que veiem arreu, per criminalitzar un col·lectiu estranger. El dubte és si aquesta vegada haurà anat massa lluny per als seus votants o no.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump Maltractament animalKamala HarrisEleccions Estats Units 2024
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut