Un tortuga de l'espècie chelonoidis guntheri com les trobades mortes (Wikimedia Commons/ Juan Carlos Caicedo)

Sospiten de la caça furtiva de tortugues gegants a les Galápagos per menjar-ne la carn

Preocupa que hi hagi un mercat mundial clandestí que comercialitzi la carn d'aquest animal en perill d'extinció

Els guardes del parc natural de les Illes Galápagos han trobat les restes de quatre tortugues gegants mortes a l'Illa Isabela. Se sospita que caçadors furtius les haurien matat per menjar-se'n la carn.  

Aquest no és el primer cop que es troben alguns d'aquests exemplars protegits caçats il·legalment en aquestes illes de l'Equador, santuari d'espècies protegides i de fauna singular.

Les autoritats han obert una investigació per trobar els autors d'aquesta matança, que s'enfrontarien a penes de fins a 3 anys de presó. La Fiscalia General de l'Estat va anunciar dimarts que ha enviat un equip de la divisió especialitzada en delictes contra el medi ambient per investigar la presumpta "caça i matança" de les tortugues.

L'equip inclou experts en necròpsia d'animals i investigadors, que també entrevistaran els funcionaris del parc per ajudar a reconstruir el que va passar amb les tortugues, i per quina raó van ser massacrades.

La direcció del parc va denunciar a l'autoritat ambiental el 7 de juliol la troballa dels cadàvers dels animals morts i escorxats de l'espècie "Chelonoidis guntheri" en una zona d'aiguamolls del Parc Nacional Galápagos, segons va explicar Rosa León, directora de comunicacions del parc el dimarts passat, quan es va obrir la investigació fiscal.

Equador prohibeix la caça d'espècies protegides com la tortuga gegant des del 1933 (Parc Nacional de les Galápagos)


Altres casos alerten d'un comerç il·legal

Però aquesta no és la primera vegada que es posa en perill aquesta espècie. El setembre passat, els guardes del parc van trobar les restes de 15 tortugues gegants a Isabel, l'illa més gran de l'arxipèlag de Galápagos, amb senyals que havien estat mortes per caçadors. El març de l'any passat, es van trobar 185 cries de tortuga en perill crític dins d'una maleta durant una inspecció rutinària en un aeroport de les Galápagos.

"Aquest recent incident de caça furtiva és particularment flagrant, ja que molt pocs individus de la subespècie Chelonoidis guntheri queden a la natura. Hem de salvaguardar les tortugues gegants i els ecosistemes dels quals depenen", ha alertat l'ONG conservacionista nord-americana Galápagos Conservancy en un comunicat que descriu la caça furtiva i el menjar de tortugues gegants com un "crim mediambiental".

 

La carn de tortuga es considera en molts llocs una delicadesa. Aquests últims incidents desperten la preocupació que s'estigui generant un comerç mundial de vida salvatge, malgrat la prohibició de caçar-les.

Confirmen que una tortuga trobada a les Galápagos és d'una espècie que es creia extingida
Imatge d'arxiu de la Fernanda, d'una espècie que es pensava extingida (EFE/Parc Nacional Galàpagos)

Més protecció per les Galápagos

Actualment, només hi ha unes 15.000 tortugues gegants al món, en comparació amb les 200.000 que existien al segle XIX. Les tortugues gegants van ser gairebé exterminades als segles XVIII i XIX pels baleners i altres mariners. A més, al llarg dels anys, les espècies invasores, com les cabres, el canvi climàtic, la sobrepesca i els efectes de l'activitat humana han alterat dràsticament els ecosistemes de Galápagos.

El president equatorià, Guillermo Lasso, va ampliar al gener les proteccions a les Galápagos, creant "una nova carretera" per a la vida marina. El decret va frenar la pesca en més de 20.000 milles quadrades d'oceà al nord-est de l'arxipèlag, on les cries de taurons balena bulbosos i els martells tallats abans eren capturats pels pescadors per les seves preuades aletes.

Les tortugues de Galápagos poden créixer fins a més d'un metre i mig de llarg i fins a dues tones de pes, i viure més de 100 anys. Hi ha aproximadament una dotzena d'espècies diferents de tortugues de les illes Galápagos, totes amenaçades en diferents graus, des de vulnerables fins a estar en perill crític d'extinció.

Charles Darwin va descriure les Galápagos com "un petit món en si mateix". Moltes de les tortugues i altres animals que hi va veure el 1835 i que van inspirar les seves idees sobre l'evolució, no es troben en cap altre lloc de la Terra.

ARXIVAT A:
Medi ambientMaltractament animalEcologia
Anar al contingut