Fum a la ciutat de Soledar, enmig dels combats entre tropes russes i ucraïneses (Reuters / Clodagh Kilcoyne)
Fum a la ciutat de Soledar, enmig dels combats entre tropes russes i ucraïneses (Reuters / Clodagh Kilcoyne)

Soledar, l'estratègica ciutat d'Ucraïna que pot ser la primera victòria russa en mesos

La irrupció del grup de mercenaris Wagner ha estat clau perquè aquesta ciutat de poc més de 10.000 habitants estigui a punt de caure en mans de Rússia

Actualitzat

Soledar, una població de poc més de 10.000 habitants del Donbass, concentra ara mateix els combats més cruents de la guerra d'Ucraïna. Des de fa mesos, les tropes russes intenten conquerir Soledar, un punt estratègic.

La nit d'aquest dimarts la ciutat estava a punt de caure​. Tots dos bàndols hi mantenen combats cos a cos i, segons la intel·ligència britànica, ja està pràcticament sota control rus. Una part dels combats se centren en una antiga mina de sal, que té una xarxa de túnels que passen sota la línia del front i podrien servir per infiltrar-se en les línies enemigues.

Qui ha fet decantar la balança ha estat la irrupció del grup de mercenaris Wagner. Enmig de la teòrica treva del Nadal ortodox, que no es va respectar, van atacar per tots els flancs fins a prendre el centre de la ciutat.


Guerra informativa per part dels dos bàndols

Aquest dimecres a primera hora el creador i propietari de Wagner, Ievgueni Prigojin, ha assegurat que "les unitats Wagner controlen el territori sencer de Soledar". De tota manera, ha admès implícitament que això no és del tot cert, perquè ha afegit que encara hi ha combats al centre de la ciutat.

Aquesta afirmació de Prigojin ha estat desmentida poc després categòricament per l'exèrcit d'Ucraïna, i ha dit que forma part de la guerra informativa russa. En aquest sentit, els encarregats de la comunicació estratègica ucraïnesa diuen que és la manera que té Wagner de justificar "les enormes baixes" que està patint a Soledar.

Per la seva banda el líder prorús de l'autoproclamada República de Donetsk, Denís Puixilin, havia dit aquest dimarts que Soledar serà "alliberada aviat". Si finalment Rússia aconsegueix el control de la ciutat, es tractaria de la primera victòria militar de Moscou en el front ucraïnès des de fa mig any, el juliol de 2022, quan va conquerir Lissitxansk, a la regió de Lugansk.

Un tanc dispara enmig de l'ofensiva russa al punt estratègic de Soledar
Un tanc dispara enmig de l'ofensiva russa al punt estratègic de Soledar (Reuters)

Ucraïna admet el retrocés

Un portaveu del comandament militar ucraïnès ha assenyalat que la situació a Soledar és "molt difícil" i, a hores d'ara, és la més complicada de tot el front de l'est del país.

Segons l'exèrcit ucraïnès, després de mesos en què Rússia no aconseguia avançar en aquesta zona del front, ara s'hi han concentrat les millors unitats de mercenaris de la companyia Wagner.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, reconeix la dificultat de defensar Soledar. "Gairebé no queden parets dretes", ha assegurat Zelenski, que acusa el Kremlin de sacrificar grans quantitats de soldats i mercenaris en una batalla per una ciutat "totalment destruïda, on gairebé no hi queda vida".

La importància de Soledar és que permetrà a l'exèrcit rus tallar les carreteres que subministren les tropes ucraïneses al front de Donetsk. D'aquesta manera, aconseguirien aïllar Bakhmut, que fa mesos que està assetjada. Si finalment cau Soledar, l'exèrcit ucraïnès s'haurà de replegar i Moscou farà un pas per aconseguir el control total de Donetsk, una de les quatre regions que al setembre va proclamar que s'havia annexionat.

Un soldat ucraïnès al front de Soledar
Un soldat ucraïnès al front de Soledar (Reuters)


 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut