Soldats ucraïnesos arriben a Espanya per aprendre a utilitzar els tancs Leopard

Tots seran entrenats per l'exèrcit espanyol: 55 soldats aprendran a utilitzar i mantenir els tancs Leopard, que l'Estat espanyol vol enviar a Ucraïna a la primavera, i 70 aniran a Toledo per aprendre a desactivar explosius i per desenvolupar tasques sanitàries

125 soldats ucraïnesos han arribat aquest divendres a la base aèria de Torrejón de Ardoz per ser entrenats per l'exèrcit espanyol. Setanta d'aquests aprendran a desactivar explosius i a desenvolupar tasques sanitàries. La resta, a utilitzar i a arreglar els tancs Leopard. Uns tancs que, segons el mateix Ministeri de Defensa, necessitaran reparació.

Espanya compta amb 347 carros de combat Leopard de diferents models. Els que es pretén enviar a Ucraïna són del model 2A4, fabricat a Alemanya i que l'Estat espanyol va comprar a mitjans de la dècada dels 90 per 16,2 milions d'euros. Després d'uns anys d'ús, van quedar aparcats a la caserna de Casetas, a Saragossa. I allà s'han quedat des de principis dels 2000.

L'exèrcit espanyol entrenarà els soldats ucraïnesos (CCMA)

Félix Arteaga, investigador de seguretat i defensa del Reial Institut Elcano, explica que "el que té més importància és que els vehicles que s'enviïn estiguin en condicions perfectes. Pot ser econòmicament costós, però tècnicament no és difícil."  

Posada a punt dels tancs

Des del Ministeri de Defensa, però, no han volgut dir quin és el pressupost que es destinarà a la posada a punt d'aquests tancs, tot i que ja n'hi ha cinc a Sevilla, on l'empresa Santa Bárbara Sistemas els està arreglant.

De moment, però, el pressupost destinat al Ministeri de Defensa augmenta en relació amb l'any passat i arriba a gairebé 13.000 milions d'euros, un 26,3% més que l'any anterior. L'objectiu és arribar al 2% del PIB a què Pedro Sánchez es va comprometre a arribar el 2029.

Pere Ortega, president honorari del Centre Delàs per la Pau, assegura que "el 2% del PIB és una invenció, no existeix, és un mite. No existeix cap estudi que digui exactament si un estat s'ha de gastar l'1 o 2 o el 30% del seu PIB en despesa militar. Això depèn de cada estat i de la percepció que tingui de les amenaces exteriors." Ortega posa en dubte que la població espanyola se senti amenaçada per possibles invasions.

 

ARXIVAT A:
Exèrcit espanyolUcraïnaGovern espanyol
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut