La sala renovada del monestir de Sixena on s'exposen les obres
La sala renovada del monestir de Sixena on s'exposen les obres (3Cat)

Sixena reobre dos anys després amb algunes de les obres provinents del Museu de Lleida

Una inversió de més de dos milions d'euros ha permès rehabilitar i adequar els espais on s'exposaran les pintures que s'hi van portar en plena aplicació de l'article 155

RedaccióActualitzat

El Monestir de Santa Maria de Sixena, a Vilanova de Sixena (Osca), reobre aquest dimecres les portes al públic després de dos anys d'obres i més de dos milions d'euros d'inversió.

Les obres han servit per rehabilitar i adequar els espais on s'exposaran algunes de les pintures provinents del Museu de Lleida i del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), després d'anys de litigi entre la Generalitat i el govern de l'Aragó.

A la zona de dormitoris del museu s'exposen un terç del centenar d'obres en litigi. Concretament, són 28 obres, 19 de les quals provenen de Lleida i 9 més del MNAC. La resta estan al magatzem.

El president de l'Aragó, Jorge Azcón, presideix els actes de reobertura del monestir com a espai expositiu.

Una de les caixes sepulcrals que eren al Museu de Lleida i que ara s'exposen al monestir de Sixena
Una de les caixes sepulcrals que eren al Museu de Lleida i que ara s'exposen al monestir de Sixena (3Cat)
Conjunt d'obres del retaule de l'escultor francès Gabriel Joly fetes d'alabastre, exposades ara a Sixena
Conjunt d'obres del retaule de l'escultor francès Gabriel Joly fetes d'alabastre, exposades ara a Sixena (3Cat)
Detall de les obres que s'exposen al monestir de Sixena
Detall de les obres que s'exposen al monestir de Sixena (3Cat)


Trasllat a l'Aragó durant el 155

El desembre del 2017, en plena aplicació de l'article 155, la Guàrdia Civil va entrar de matinada al museu lleidatà per endur-se les obres amb l'ajuda de tècnics aragonesos. Aquell dia, centenars de manifestants es van concentrar als voltants del museu, on hi va haver enfrontaments amb la policia.

Càrregues dels Mossos d'Esquadra el dia del trasllat de les obres de Sixena
Càrregues dels Mossos d'Esquadra el dia del trasllat de les obres de Sixena (Reuters)

Des del trasllat forçós a Sixena, gairebé un centenar de peces han estat emmagatzemades a les dependències dels antics dormitoris de les religioses, a l'espera de la restauració de l'immoble i l'adequació dels espais expositius.

A hores d'ara, el Tribunal Suprem té pendent de resoldre l'últim recurs interposat des de Catalunya contra les sentències que van ordenar la retirada de les pintures a l'Aragó.

Una reobertura pactada amb l'orde de Malta

La reobertura del monestir de Sixena, un dels panteons de la Corona d'Aragó, es deriva dels acords aconseguits entre el govern aragonès i l'orde de Malta, titular de l'immoble.

El gener del 2012, l'executiu aragonès i el reial monestir de religioses comanadores de Sant Joan de Jerusalem (orde de Malta) de Santa Maria de Sixena van signar un conveni de col·laboració per a la restauració del monestir i l'habilitació i gestió d'espais expositius.

Detall de les obres que s'exposen al monestir de Sixena (3Cat)

L'acord havia de permetre compatibilitzar l'obertura al públic del monestir amb la vida monàstica, però finalment l'orde de religioses que vivia a Sixena va decidir traslladar-se a un altre convent.

L'any 2022, la direcció general de Patrimoni Cultural va encarregar la redacció del projecte d'obres de restauració i adequació de les naus de dormitoris per crear un espai expositiu adequat per als béns recuperats. Les obres, executades amb fons europeus Next Generation, es van dur a terme entre l'octubre del 2022 i l'octubre del 2023.

A finals del 2022, la direcció general de Cultura va encarregar el projecte museogràfic i d'identitat visual de l'espai expositiu dels antics dormitoris, que ha permès finalment la possibilitat de mostrar al públic les obres provinents del Museu de Lleida.

El monestir de Sixena, fundat al segle XI, és monument nacional des de principis del segle XX.

ARXIVAT A:
Article 155SixenaArtMuseusAragó
Anar al contingut