Sixena admet visites sense accés a les obres: el museu fa prop de 3 anys que està tancat

La Justícia d'Aragó va obrir un expedient al juliol, mentre que l'Ajuntament espera que les peces es puguin tornar a veure a partir de 2025

RedaccióActualitzat

Ningú no pot veure les obres de Sixena. Set anys després que fossin confiscades al Museu de Lleida i traslladades a l'Aragó, el monestir on es troben només obre portes en ocasions puntuals, però el públic no té permès visitar-les.

Aquest diumenge, el monestir de Sixena ha acollit una visita guiada en el marc d'un festival de música antiga. Hi ha assistit una cinquantena de persones, que només han pogut veure la zona monàstica. L'altra part del temple, on hi ha el museu que custodia les obres, està tancada i barrada des de fa gairebé tres anys.

Les peces en litigi entre els governs català i aragonès, que estaven exposades al Museu de Lleida, se les va endur la Guàrdia Civil el desembre de 2017, en plena aplicació de l'article 155. El 2024, les obres no es poden veure i se'n desconeix l'estat de conservació.

Albert Velasco, conservador del Museu de Lleida entre els anys 2007 i 2019, tem que les obres s'hagin deteriorat des d'aleshores. Un temor que es deu al fet que el monestir on les peces són ara està construït sobre una llacuna que provoca humitat.

"Se les van endur perquè fossin vistes pel públic i han acabat tancades. La conseqüència que això pot tenir és un deteriorament. No poden estar bé perquè hi ha oscil·lacions de temperatura i d'humitat relativa. A Lleida o al MNAC això no passava perquè eren llocs climàticament controlats i, en canvi, això a Sixena és impossible."

Amb el museu del monestir tancat, el darrer cop que els mitjans de comunicació van poder captar imatges de les obres va ser el febrer del 2022, en una visita de l'aleshores president Javier Lambán durant les tasques de reforma.

Els sarcòfags de les monges de Sixena provinents del Museu de Lleida, protegits amb vitrines al monestir (Laura Cortés/ACN)

La Justícia d'Aragó ja ha obert un expedient

Mentre les peces no es poden visitar, la Justícia d'Aragó --una institució equivalent al síndic de greuges-- va obrir el juliol un expedient d'ofici i ha reclamat informació tant a l'Ajuntament com al govern aragonès sobre l'equipament i els béns que hi ha guardats.

El consistori es defensa i assegura que les obres d'art estan en perfecte estat. Això sí, reclama celeritat al govern de l'Aragó en el procés de museïtzació, perquè el monestir és un motor econòmic per al municipi. Així ho explica també Juan Yzuel, de la Plataforma Sijena Sí.

"Som conscients que el govern de l'Aragó treballa per millorar algunes de les pintures que estaven en mal estat. Esperem que la seva posada en marxa ens torni un patrimoni més ric i contextualitzat aquest any."

La intenció inicial era que els visitants poguessin tornar al museu del monestir a finals del 2024, tot i que ara treballen amb la possible data d'un retorn del públic el 2025.

 

ARXIVAT A:
SixenaArtMuseus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut