Els nou dirigents independentistes empresonats
Els nou dirigents independentistes empresonats

Quan sortiran de la presó i quins permisos tenen els líders independentistes

Presó fins al 2030: els anys de reclusió que els queden als presos independentistes

RedaccióActualitzat

Avui fa un any de la sentència del procés, que va condemnar a més de 100 anys de presó, en total, els principals líders de l'1 d'octubre per delictes de sedició i malversació.

La pena més alta va ser per a Oriol Junqueras: 13 anys de privació de llibertat. Això vol dir que, sense indult, no acabarà aquesta condemna de presó fins a l'octubre del 2030.

A Jordi Turull, Raül Romeva i Dolors Bassa els van condemnar a 12 anys cadascun. Per tant, finalitzarien la pena de presó al febrer del 2030.

La condemna per a Carme Forcadell: 11 anys i mig. I no la completarà fins al setembre del 2029.

Joaquim Forn i Josep Rull: 10 anys i mig de presó. La finalitzarien el 2028. Forn ho faria uns mesos abans que Rull perquè va passar més temps en presó preventiva.

Finalment, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart van ser condemnats a 9 anys de presó i acabaran aquesta condemna l'octubre del 2026.

 

Permisos i indults

Els set líders independentistes que són a Lledoners, tots els homes, es troben en segon grau des del gener d'enguany. El segon grau permet a qui ho sol·licita 36 dies de permís l'any i està previst per als reclusos no considerats perillosos un cop que han complert una quarta part de la condemna.

Les dones, en canvi, es troben en tercer grau. És a dir, només han d'anar a la presó a dormir, de dilluns a dijous. Aquesta diferència es deu al fet que dos jutges van fer interpretacions totalment diferents davant els recursos de la Fiscalia.

Pel que fa als presos de Lledoners, ara mateix només poden sortir de la presó uns dies Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, Joaquim Forn i Josep Rull. El motiu és que ja han complert una quarta part de la condemna i poden demanar permisos.

A finals de setembre, el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va anunciar que el dia 30 del mateix mes el Congrés va iniciar el procés per a la petició d'indult dels presos independentistes. Els propers sis mesos s'avaluaran individualment tots els casos un cop que es trametin al ministeri els informes del Tribunal Suprem i la Fiscalia.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut