Sofia, André, Catarina, Claudia, Mariana i Martim, els sis joves portuguesos que han denunciat al TEDH 32 països per la crisi climàtica

Sis joves porten 32 països al Tribunal de Drets Humans per la crisi climàtica

Cláudia, Martim, Mariana, Sofia, André i Catarina són els sis joves portuguesos que han decidit denunciar 32 estats per inacció climàtica

RedaccióActualitzat

Sofia Oliveira, de 18 anys, i el seu germà André, de 15, viuen a la perifèria de Lisboa i, juntament amb quatre joves més, han aconseguit asseure 32 estats al banc dels acusats del Tribunal Europeu de Drets Humans, a Estrasburg.

Els acusen d'inacció davant l'escalfament global. El cas, únic fins ara pel que fa al nombre de països acusats, se suma a l'allau de casos judicials relacionats amb el clima que hi està havent a tot el món.

La vista ha començat aquest dimecres a primera hora a la Gran Sala del TEDH amb 17 jutges a l'estrada, i la presidenta, l'irlandesa Siofra O'Leary, ha situat els termes del problema:

"El cas es refereix a l'impacte del canvi climàtic que els sol·licitants consideren atribuïble als estats, en particular els fenòmens d'escalfament global que produeixen onades de calor i incendis forestals que afecten les seves vides i la seva salut."


Els advocats dels estats qüestionen la demanda

Al davant, més de 80 advocats per defensar 31 estats, tots els 27 de la Unió Europea i també Noruega, Suïssa, Turquia i el Regne Unit, mentre que Rússia, també acusada, no hi ha enviat ningú.

A la llista de la causa també hi ha Ucraïna, però els joves van decidir retirar la demanda contra el país després de la invasió.

Les intervencions dels advocats han qüestionat que aquesta causa es pugui admetre: Sudhanshu Swaroop en nom del govern britànic ha dit que no poden demandar tants països:

"Entenem la gravetat de la lluita contra el canvi climàtic, però els sol·licitants són tots portuguesos, viuen a Portugal i estan sota la jurisdicció de Portugal."

Per la seva banda, Ricardo Matos en nom del govern portuguès, ha elogiat "el compromís" dels joves, però ha dit que l'acusació es basa en "simples conjectures":

"No han demostrat cap dany, els seus arguments es centren en els impactes del canvi climàtic, però no demostren que en siguin víctimes directes."


"És sobre el patiment que tindran al llarg de la vida"

Una de les advocades dels demandants, Alison McDonald, ha argumentat que les emissions de gasos d'efecte hivernacle tenen els mateixos efectes s'emetin on s'emetin, i que la jurisdicció portuguesa no pot protegir-los:

"El cas d'avui és sobre els joves, sobre el preu que estan pagant pel fracàs dels estats a l'hora d'abordar l'emergència climàtica, és sobre el patiment que tindran al llarg de la seva vida mentre els estats no assumeixin les seves responsabilitats."

Abans de començar la vista Gerry Liston, un dels advocats dels sis demandants, ha  dit que espera que la sentència "actuarà com un tractat vinculant imposat pel tribunal" als estats i que ordenarà "accelerar els seus esforços per desaccelerar el canvi climàtic".

"Des d'un punt de vista jurídic, això canviaria les coses" en matèria de justícia climàtica, segons l'advocat de Global Legal Action Network (GLAN), l'ONG britànica que dona suport als joves demandants.


Resposta als incendis de Portugal

Els sis portuguesos, d'entre 11 i 24 anys, van decidir actuar després dels violents incendis del 2017 que van cremar desenes de milers d'hectàrees i van deixar més de 100 morts al seu país.

En l'escrit al TEDH, els joves argumenten que temen per la seva salut, diuen que pateixen "ansietat davant les catàstrofes naturals i la perspectiva de viure en un clima cada cop més càlid".

"Els governs al món tenen el poder d'aturar l'escalfament global i els europeus van prendre la decisió de no fer-ho", critica Catarina dos Santos Mota, una de les demandants.

Els sis porten davant el tribunal els 27 països de la Unió Europea, a més de Rússia, Turquia, Suïssa, Noruega i el Regne Unit.
 

Qui són els sis joves?

Tenen entre 11 i 24 anys i són quatre noies i dos nois.

Mariana Agostinho
La més petita dels sis. Viu a Leiria i li encanten els animals. Passa tant de temps com pot a la granja dels seus avis. El 2100 tindrà 88 anys i, si no es fa res per aturar-ho, la temperatura haurà pujat tres graus respecte a l'època preindustrial.

Cláudia Agostinho
La més gran, amb 24 anys. Germana de la Mariana, treballa com a infermera en un hospital de Leiria, a uns 120 quilòmetres de Lisboa.

Martim Agostinho
Té 20 anys i és el tercer germà. Estudia en una escola de ciència i tecnologia de Leiria. El fum dels incendis del 2017 va obligar a tancar l'escola i va viure de prop els efectes devastadors de la crisi climàtica.


Catarina Mota
23 anys. També viu a Leiria i diu que el canvi climàtic està fent de la regió un lloc més hostil per viure-hi.

Sofia Oliveira
Té 18 anys i viu a Lisboa. Vol estudiar "química verda" per trobar un relleu als combustibles fòssils.

André Oliveira
El germà de la Sofia. Té 15 anys i assegura que els seus amics estan cada cop més preocupats pel canvi climàtic i no entenen com les persones que se suposa que l'han de protegir no fan res.


"David contra Goliat"

Es tracta d'una audiència "sense precedents pel seu abast i les seves conseqüències", diu Gearóid Ó Cuinn, director de GLAN.

És una història de David contra Goliat, que supera el marc europeu.

"Mai tants països s'havien hagut de defensar davant d'un tribunal."

La iniciativa, segons els seus impulsors, es fonamenta en diversos textos internacionals sobre el canvi climàtic, com ara l'Acord de París del 2015 o la Convenció Europea de Drets Humans.

"Crec realment que aquest cas canviarà el món", afirma Cláudia Duarte Agostinho, de 24 anys i la més gran dels demandants.

El nombre de casos judicials per motius climàtics s'ha duplicat entre el 2017 i el 2022, segons l'ONU Medi Ambient.

 

ARXIVAT A:
Drets humansCrisi climàticaPortugal
Anar al contingut