Estafen més de 600.000 euros a dos ajuntament per suplantar una empresa de neteja
Detenen al cap de l'organització a Girona (Policia Nacional/ACN)

Sis detinguts per estafar dos ajuntaments fent-se passar per una empresa de neteja

L'estafa es va fer utilitzant el "frau del SEO", i els ajuntaments afectats, el de Palma i un de Girona, haurien pagat 300.000 euros cadascun

RedaccióActualitzat

La Policia Nacional ha detingut sis persones i ha desarticulat una organització criminal per estafar més de 600.000 euros a l'Ajuntament de Palma i a un ajuntament gironí utilitzant el mètode del "frau del CEO".

El grup es feia passar per una empresa de neteja i enviava correus electrònics als ajuntaments demanant els ingressos pertinents als seus serveis de neteja. L'estafa va ser de 314.000 euros a l'Ajuntament català.

Els detinguts són presumptes responsables de delictes d'estafa, falsedat documental i pertinença a una organització criminal.


El modus operandi dels estafadors

El grup criminal utilitzava el mètode conegut com a "frau del CEO", que consisteix a fer-se passar per una empresa que ofereix uns serveis contractats. Consisteix en la intromissió no autoritzada d'una persona en les converses mantingudes a través del correu electrònic dels dos interlocutors legítims, on concretaven els pagaments.

Els responsables d'aquestes estafes es fan valer de terceres persones o de documentació falsa, i com a norma general remeten certificats bancaris manipulats.

Les estafes es van detectar a finals d'abril del 2022 quan l'Ajuntament mallorquí va presentar una denúncia per estafa. El consistori havia transferit un import de 300.000 euros a un compte bancari que suposadament l'empresa de neteja contractada els havia enviat per correu.

En dies posteriors a l'enviament de les transferències bancàries, l'autèntica empresa va contactar amb el consistori balear per preguntar pel pagament dels serveis prestats, ja que no havien rebut cap transferència.

En aquest moment, l'Ajuntament va descobrir que l'adreça electrònica d'aquesta empresa havia estat suplantada de manera interessada substituint el número del compte bancari propietat d'aquesta empresa per un altre, totalment aliè a aquesta i subjecte al control d'un dels detinguts, cap de l'organització.


No es descarten més detencions

El cap del grup oferia a través de les xarxes socials 50 euros a terceres persones que feien de "mules" perquè s'obrissin comptes bancaris a nom seu per desviar l'efectiu defraudat.

De fet, els dos primers detinguts en aquesta operació van ser dues persones que s'havien obert diversos comptes bancaris a nom seu per cobrar aquests diners defraudats.

A finals del mes de febrer els agents van escorcollar el domicili del cap de l'organització a Madrid, on es van trobar els mòbils des dels quals s'establien els contactes a través de les xarxes socials per captar aquestes "mules", explica la policia.

Es va detenir el cap de l'operació i també dos homes més col·laboradors de l'estafa.

La investigació no descarta que hi pugui haver més detencions.


La mateixa estafa que a l'Ajuntament de Barcelona

El juny de l'any passat l'Ajuntament de Barcelona també va patir una situació molt semblant. Els estafadors utilitzaven el mateix mètode: enviar un correu electrònic fent-se passar per un proveïdor legítim i notificar un canvi de compte bancari.

En aquest cas, l'Ajuntament barceloní va pagar 13 factures per un valor de 350.000 euros.

 

 

ARXIVAT A:
Policia NacionalCiberdelicte
Anar al contingut