Escola Països Catalans, Lleida, setembre 2022
En alguns centres s'han instal·lat persianes per mitigar la calor (ACN/Laura Cortés)

S'instal·larà aire condicionat en alguns espais d'instituts i escoles el curs que ve

Per climatitzar els centres educatius es prioritzarà la instal·lació de plaques fotovoltaiques

RedaccióActualitzat

Hores després de confirmar el calendari escolar del curs vinent, el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha explicat que s'instal·larà aire condicionat en algunes aules i altres espais d'escoles i instituts a partir del curs 2023-2024 per combatre els efectes de les onades de calor. Així ho ha anunciat en una entrevista a "Els matins" de TV3:

"De cara al curs vinent començarem a climatitzar alguns espais en alguns centres educatius. Tenim identificades escoles i instituts on aquestes onades de calor són més pronunciades i començarem a climatitzar alguns espais d'aquests centres el curs 2023-2024."

Cambray, després d'admetre que les escoles i instituts no estan preparades per a les onades de calor, ha explicat que l'objectiu és que en els pròxims anys tots els centres tinguin algun espai climatitzat. "Les tindrem, però no les tindrem d'un dia per l'altre", ha afegit.

Per fer-ho, el Departament està desplegant "un pla d'actuació a curt, mitjà i llarg termini" perquè els centres educatius puguin tenir més confort tèrmic i estiguin preparats per a les onades de calor. "El canvi climàtic ens afecta a tots i evidentment afecta les nostres escoles i instituts", ha afegit el conseller.

Sobre el procés de climatització del curs que ve, Cambray ha dit que Educació instal·larà aire condicionat en aules d'alguns instituts, de titularitat del Departament, i autoritzarà els ajuntaments, que tenen la titularitat de les escoles, a fer el mateix.

La climatització dels centres educatius es farà amb plaques fotovoltaiques sempre que sigui possible, segons ha explicat el Departament, per fer-ho de la manera més sostenible possible.


Una reclamació de molts centres

Les queixes de docents i famílies el passat mes de setembre van rebre la resposta del Departament, que va enviar ventiladors a les escoles i instituts on es va detectar que feia més calor. En algun d'aquests centres s'hi van registrar temperatures per sobre dels 30 graus.

A més, es van anunciar un pla d'obres i altres petites intervencions com la instal·lació de tendals o persianes per mitigar la calor de cara a aquest final de curs. El govern va assegurar que faria una inversió de 102 milions d'euros per fer actuacions en gairebé 300 centres en un any. L'objectiu, millorar l'aïllament dels edificis per combatre la calor i el fred.

El setembre passat es van enviar ventiladors a algunes escoles arran de les queixes de docents i familiars

La primavera passada, durant el mes de maig i inici de juny, a moltes de les aules del país ja es van superar aquests 30 graus a les hores de més insolació, unes temperatures en què, amb la llei a la mà, no s'hauria de treballar.

El Reial decret 486/1997 estableix les condicions mínimes de seguretat als llocs de treball. Especifica que en condicions de treball sedentari la temperatura ha d'estar entre 17 i 27 graus (seria el cas d'una aula), mentre que en un local on es facin treballs lleugers hauria d'estar entre 14 i 25 graus (seria el cas d'un gimnàs).

Aquesta llei protegeix els professors, però no els alumnes, ja que no hi ha cap normativa pel que fa a la temperatura que s'hi refereixi.

ARXIVAT A:
Educació
Anar al contingut