Barcelona

Així ha estat el simulacre d'atemptat a l'estació de Sants, amb 500 participants

Entre les onze de la nit i les quatre de la matinada s'ha simulat un atemptat terrorista amb diversos morts i ferits al vestíbul i les andanes de l'alta velocitat

Redacció/EFEActualitzat

Unes cinc-centes persones, entre cossos de seguretat, personal d'emergències i figurants, han participat aquesta nit en un simulacre d'operatiu antiterrorista a l'estació de Sants de Barcelona per posar a prova la resposta davant d'un atemptat amb múltiples morts i ferits.

El simulacre s'ha dut a terme entre les onze de la nit i les quatre de la matinada a les andanes de l'alta velocitat i al vestíbul, i ha tingut afectació en la mobilitat als carrers del voltant de l'estació.

La meitat dels participants, uns 250, eren figurants que tenien, cadascun d'ells, un paper assignat --simular que els fereixen o els prenen com a ostatge, per exemple--. Però ni els figurants ni els altres participants sabien exactament com era el guió de l'atac simulat.

En l'exercici, quatre suposats terroristes han atacat els usuaris de l'estació i han pres alguns ostatges. Els efectius de seguretat han aconseguit abatre'ls i alliberar els ostatges, però quan semblava que tot s'havia acabat, dos eventuals terroristes més han entrat en acció. Finalment, un ha estat abatut i l'altre ha estat detingut, i s'ha evacuat l'estació.

Un moment del simulacre a Sants d'aquesta nit (ACN/Laura Fíguls)

A les tres de la matinada, encara s'estava atenent els suposats ferits al carrer.

El simulacre també s'ha notat a l'exterior, perquè s'han mobilitzat ambulàncies, vehicles policials i emergències, segons han informat la Conselleria d'Interior i l'Ajuntament de Barcelona.

Efectius d'emergències desplegats a l'exterior de l'estació de Sants durant el simulacre (ACN/Laura Fíguls)

Des del Departament d'Interior asseguren que ja s'havia previst aquesta actuació i ho desvinculen de la situació de risc actual, com ha explicat el conseller Joan Ignasi Elena:

"Com es poden imaginar, l'organització d'això no ve de fa dues setmanes, o tres o quatre. Per tant, descontextualitzem-ho del moment en el qual ens trobem."

El conseller d'Interior també ha destacat que exercicis com aquest formen part de la preparació "permanent" i "sistemàtica" dels Mossos d'Esquadra i altres cossos per respondre a qualsevol circumstància.

L'intendent Josep Saumell, subcap de la Comissaria Superior Tècnica dels Mossos, ha explicat que simulacres com aquest, que posen a prova la capacitat de resposta dels serveis d'emergència, permeten detectar "debilitats" i revisar protocols. I que totes les informacions recopilades en aquest exercici s'analitzaran en els pròxims dies per millorar tot el que calgui de cara a un eventual atemptat.

Per la seva banda, el subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha destacat la complexitat del simulacre:

"És el més complex que hem fet des del retorn de la pandèmia, segur. I un dels més grans i complexos que hem mai en la història dels simulacres per part de Protecció Civil."


Qui hi participa?

Hi han participat més de 170 efectius i una trentena de vehicles dels Mossos d'Esquadra de diferents unitats, com els Grups Especials d'Intervenció (GEI), els antiavalots (Brimo i ARRO), la unitat canina, la de subsol, la Tedax i patrulles de seguretat ciutadana.

També s'han activat agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona, de Protecció Civil de la Generalitat, amb personal de la sala de comandament i operativa, del centre d'urgències i emergències socials de Barcelona, del Sistema d'Emergències Mèdiques, la Creu Roja, el telèfon d'emergències 112 i la xarxa Rescat, així com els Bombers de Barcelona, TMB i Renfe.

Així mateix, també hi han participat uns 250 figurants, alumnes del grau d'Emergències Sanitàries i del grau en Seguretat, que han simulat ser passatgers i persones que eren a l'estació, així com alumnes d'un grau de Caracterització i Maquillatge Professional, per caracteritzar els ferits.

Els Mossos han seguit l'actuació dels efectius d'emergències a través de pantalles gegants (ACN/Laura Fíguls)

Cada any s'hi fa un simulacre

El simulacre l'han organitzat Protecció Civil de la Generalitat, els Mossos d'Esquadra i el gestor d'infraestructures ADIF per posar a prova la resposta operativa dels cossos de seguretat i del sistema d'atenció a les víctimes, així com el pla d'autoprotecció de l'estació de Sants i l'encaix amb el pla Procicat per transport en ferrocarril.

Aquest exercici, que s'ha desenvolupat a l'interior de l'estació, incloent-hi el vestíbul, s'emmarca en els simulacres que han de dur a terme anualment infraestructures com l'estació de Sants, i aquest any s'aprofita per fer un simulacre d'actuació davant un atac terrorista.

El Ministeri de l'Interior va ordenar el 17 d'octubre a les forces de seguretat que adoptin "mesures complementàries" dins el nivell 4 d'alerta antiterrorista, el penúltim esglaó previst, després d'analitzar la situació actual en ple conflicte al Pròxim Orient.

ARXIVAT A:
PolicialMobilitatMossos d'EsquadraBombersRenfe
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut