L'estudi ha seguit el comportament de 5.000 persones amb problemes de son durant 10 anys (Pexels / Cottonbro)

Si no pots dormir, no miris l'hora: el tic-tac del rellotge empitjora l'insomni

Un estudi demostra que com més pendents estem del rellotge o el mòbil per saber quan queda fins que soni el despertador, més ens estressem i més somnífers prenem

Virgínia Arqué Nueno

Entre el 4% i el 22% dels adults pateixen insomni als Estats Units, una patologia que comporta problemes de salut a llarg termini, com malalties cardiovasculars, diabetis o depressió. Als països industrialitzats aquesta xifra estaria entre el 10 i el 30% de la població i amb tendència creixent. El ritme de vida actual, l'estrès vital i laboral i la utilització de pantalles fins tard, són els principals responsables que ens costi dormir.

Però també ho és anar mirant el rellotge, un cop al llit, quan no hi ha manera d'adormir-se, perquè veure com passen minuts i hores i s'acosta el moment que sonarà el despertador augmenta encara més la tensió i el nerviosisme que ens mantenen desperts. Un cercle viciós que provoca, de retruc, un augment en el consum de medicaments per dormir.

Això, que és de sentit comú, ho ha demostrat ara un estudi liderat pel professor Spencer Dawson, del Departament de Psicologia i Ciències del Cervell de la Universitat Bloomington d'Indiana, als Estats Units, fet a 5.000 pacients de la clínica del son a qui s'ha fet un seguiment durant 10 anys.

"Hem descobert que el temps que es dedica a vigilar el comportament d'un mateix influeix principalment en l'ús de la medicació per dormir perquè agreuja els símptomes de l'insomni."

L'estudi associa la frustració per no poder dormir amb l'augment de consum de somnífers (Pexels / Shvets Production)

 

Els participants, a qui se'ls van fer anàlisis i se'ls va demanar diagnòstics psiquiàtrics si els tenien, van omplir un qüestionari sobre la gravetat de l'insomni que patien, l'ús de medicaments per dormir i el temps que dedicaven a vigilar el seu propi comportament mentre intentaven adormir-se. A partir d'aquestes dades, els investigadors van estudiar com influïen aquests factors entre si, segons ha explicat el doctor Dawson.

"A la gent li preocupa no arribar a dormir prou i llavors comencen a calcular quanta estona trigaran a poder-se adormir i quant de temps els queda abans d'haver-se de llevar. I això no ajuda gens a adormir-se: com més estressat s'està, més difícil és adormir-se."

I a mesura que augmenta la frustració per l'insomni, més probable és que qui el pateix acabi recorrent als somnífers.

L'estudi recomana allunyar el mòbil o el rellotge per reduir la frustració de no adormir-se (Pexels / Ron Lach)


El primer gest per millorar: allunyar el mòbil o el rellotge

L'estudi, que s'ha publicat a "The Primary Care Companion for CNS Disorders", de la revista Psychiatrist, recomana un petit gest a qui pateix insomni per alleugerir-ne els efectes: deixar de mirar el rellotge.

"Un gest que la gent podria fer és girar o tapar el rellotge, o desfer-se dels rellotges intel·ligents i allunyar el telèfon mòbil, per no arribar a veure quina hora és."

Aquest és el primer consell que conclou aquest estudi per trencar aquest cercle viciós, mentre investiguen la resta de factors i comportaments associats a l'insomni per intentar trobar les claus que permetin reduir la frustració i també el consum de fàrmacs per dormir.

 

ARXIVAT A:
SalutEstats Units
Anar al contingut