Harris fa campanya a Michigan, on aquest dijous ha estat entrevistada per Oprah Winfrey (Reuters/Kevin Lamarque)

"Si algú assalta casa meva, rebrà un tret": per què Kamala Harris vol fer saber que té armes

La candidata demòcrata a la Casa Blanca aposta per un major control de les armes, però defensa el dret a tenir-ne
Sergi Pont Sànchez Actualitzat
TEMA:
Kamala Harris

"Si algú assalta casa meva, rebrà un tret". Tot i que pugui semblar una amenaça més pròpia d'un western, qui ha pronunciat aquesta frase és la vicepresidenta dels Estats Units i candidata demòcrata a la presidència, Kamala Harris. Ho ha fet en una entrevista amb la popular periodista Oprah Winfrey i instants després ha reconegut: "probablement no ho hauria d'haver dit, però el meu equip ja ho entomarà després".


Harris ho ha fet passar com una relliscada, en el marc d'una entrevista distesa, però no és la primera vegada que l'aspirant a la Casa Blanca admet obertament tenir armes. De fet, al primer cara a cara amb Donald Trump, ja va explicar que tant ella com el seu company de candidatura, Tim Walz, posseeixen armes.

Unes declaracions que contrasten amb la seva visió més restrictiva sobre el control d'armes:

"Nosaltres, que creiem en la llibertat de viure fora de perill de la violència armada, finalment aprovarem la prohibició de les armes d'assalt, els controls universals d'antecedents i lleis de bandera vermella".


Les lleis de bandera vermella ("red-flag laws") permeten sol·licitar a un jutge que confisqui l'arma d'una altra persona si es considera que presenten un risc per a ells mateixos o per a altres persones.
 

Per què Harris vol que se sàpiga que té una arma?

Kamala Harris està a favor de restringir una mica la propietat d'armes però no les vol prohibir, com vol fer semblar Donald Trump, que l'acusa de "voler confiscar les armes de tothom" si surt escollida. És per això que Harris s'esforça a desmentir qualsevol informació en aquest sentit.

I és que el dret a posseir armes, recollit en la segona esmena de la Constitució dels Estats Units, no és una qüestió menor al país nord-americà. De fet, gairebé un terç de la població adulta té una arma i, d'entre la resta, la meitat creuen que en podrien tenir una en el futur, segons un estudi del think tank independent Pew Research Center. Malgrat tot, dos terços dels ciutadans estan a favor de lleis més restrictives pel que fa a la possessió d'armes.

Harris, que en la campanya de les eleccions del 2020 defensava un programa en què el govern recomprés de forma obligatòria armes als ciutadans. Ara, ha reculat i advoca ara per la llibertat de tenir armes.

Tot plegat arriba en un moment en què la violència política és en boca de tothom, dies després d'un segon intent d'assassinat a Donald Trump. Paradoxalment, el candidat republicà és qui defensa una política menys restrictiva en aquesta matèria.

Harris fa campanya a Michigan envoltada d'estrelles

Les declaracions de Harris han tingut lloc en un acte de campanya a Michigan, un dels estats frontissa que poden decidir el resultat final dels comicis. L'acte ha consistit en una entrevista conduïda per la coneguda periodista Oprah Winfrey, en què han anat apareixent cares conegudes de Hollywood com Julia Roberts, Jennifer Lopez, Meryl Streep, Chris Rock o Ben Stiller, que han donat suport a la candidata demòcrata.

Meryl Streep intervé per videoconferència al programa d'Oprah Winfrey (Reuters/Kevin Lamarque)

L'aspirant a presidenta també ha parlat d'altres qüestions clau de la campanya, com el dret a l'avortament, que ella defensa, o les polítiques migratòries. En aquesta darrera matèria, Harris opta per donar més facilitats als migrants il·legals per obtenir la ciutadania, a la vegada que vol reforçar el control de fronteres.

 

ARXIVAT A:
Kamala Harris Eleccions Estats Units 2024
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut