Un dels tallers que fabriquen per a Shein, fotografiat pels investigadors de Public Eye (Public Eye)

Shein admet casos de treball infantil en proveïdors en plena campanya per sortir a la borsa

La companyia xinesa de la moda ultraràpida online presenta l'informe anual enmig de les crítiques al seu model de negoci

El gegant xinès de la moda ultraràpida Shein ha reconegut dos casos de treball infantil en els seus proveïdors. Ho ha fet en l'informe de sostenibilitat de l'any 2023, que ha fet públic aquest dijous. La companyia assegura que, davant d'això, intensificarà les auditories de fabricants a la Xina.

El reconeixement d'aquestes pràctiques arriba enmig de les crítiques al seu model de negoci de baix cost i per les condicions que tenen els treballadors de les fàbriques de la seva cadena de subministrament, i després d'anunciar que té la intenció de sortir a la borsa.

"Els dos casos es van resoldre ràpidament, amb mesures de reparació que incloïen rescindir els contractes amb empleats menors d'edat, garantir el pagament de qualsevol salari pendent, organitzar revisions mèdiques i facilitar la repatriació als pares/tutors legals si s'escau".

L'empresa xinesa insisteix que està endurint la seva política de proveïdors. Assegura que, segons les noves normes, qualsevol infracció del treball infantil o de treball forçat s'ha convertit en "motiu de rescissió immediata dels contractes".

Els preus dels productes que s'ofereixen a Shein acostumen a ser sorprenentment econòmics (Reuters/Edgar Su)

Coneguda per ofertes extremadament barates i una enorme varietat de peces, la xinesa Shein compta amb 89 milions d'usuaris arreu del món i ja és una de les principals plataformes de venda de roba a través d'internet. La companyia no té fàbriques pròpies, sinó que encarrega les seves produccions a petits proveïdors que treballen, sobretot, a la Xina.


Pressió global

Ja fa temps que Shein està rebent pressions i campanyes d'ONG i governs a escala mundial que acusen la companyia de contractar subministradors que fan servir mà d'obra forçosa. Ara que vol capitalitzar el seu èxit sortint a la borsa per aconseguir nous inversors, aquestes crítiques han augmentat, també les que fan referència a la petjada de CO₂ i, en particular, les emissions derivades del transport dels seus productes.

Una botiga de Shein, a la ciutat sud-africana de Johannesburg (Reuters/Sisipho Skweyiya)

A finals de l'any passat, Shein va iniciar els tràmits per saltar al parquet de Nova York, però les autoritats nord-americanes en van vetar la cotització perquè acusen l'empresa de treballar amb proveïdors que fan servir cotó de Xinjiang. Els Estats Units van prohibir la importació d'aquest material al·legant que es produeix amb el treball forçós de la comunitat musulmana uigur, tant al camp com a les fàbriques.

Fins ara, Shein s'ha defensat dient que té una política de "tolerància zero" pel que fa al treball forçat i que estan "compromesos a respectar els drets humans".

"Ens prenem seriosament la visibilitat de tota la nostra cadena de subministrament i exigim als nostres fabricants contractats que només utilitzin cotó de regions aprovades."

Fa pocs mesos, un informe publicat pel grup de defensa suís Public Eye denunciava que les hores extres excessives encara eren habituals per a molts treballadors de la cadena de subministrament de Shein.

 

ARXIVAT A:
Drets humansModaXinaComerçBorsa
Anar al contingut