Membres de la brigada municipal amb membres d'una ADF
Operaris de la brigada municipal amb membres d'una ADF (ACN/Laura Busquets)

Seva reparteix l'aigua de la piscina entre els veïns de la zona perquè puguin regar

L'Ajuntament d'aquest poble d'Osona ha de buidar la piscina per fer-ne manteniment i no vol malbaratar l'aigua, encara que no sigui potable

Actualitzat

L'Ajuntament de Seva, a Osona, vol obrir la piscina municipal el mes que ve, pels volts de Sant Joan, però abans l'havia de buidar per fer-ne el manteniment, i no s'ha vist amb cor de llençar l'aigua per la claveguera, en plena sequera. Per això han decidit repartir l'aigua entre els veïns de la zona que la vagin a buscar, una iniciativa que ha estat molt ben rebuda.

En total, calculen que són 700.000 litres d'aigua, entre la piscina mitjana i la salada.

"L'aigua no és potable, és de l'estiu passat, i hi ha verdet perquè no s'hi ha fet res, però es pot aprofitar per regar o altres usos", explica l'alcaldessa Maria Anna Pineda.

De moment, els veïns s'han endut gairebé una tercera part de l'aigua i hi ha temps per fer-ho fins a final de mes. L'Ajuntament n'ha fet difusió a través de xarxes.

 

El sistema de bombeig

Els operaris municipals han instal·lat un sistema de bombeig perquè els veïns puguin agafar l'aigua, com s'explica amb detall en el vídeo que apareix també al web de l'Ajuntament.

"Inicialment, havíem pensat que serviria per omplir cisternes", diu la regidora de Medi Ambient, Núria Ribera, però ara han vist que també pot interessar omplir dipòsits més petits, i estan mirant com posar una aixeta perquè no surti amb tanta pressió i fer l'operació més senzilla.

Detall de la bomba ideada per operaris municipals
Detall de la bomba ideada per operaris municipals (ACN/Laura Busquets)

Per Núria Ribera, aquesta sequera ha de servir per conscienciar sobre el malbaratament de l'aigua encara més: "Cal fer un canvi global; no és només eficiència, sinó que cada gota és or líquid, un recurs del qual cada cop en tenim menys", afirma.

"Ens hem de replantejar molt seriosament els usos i quina aigua fem servir, perquè no tindrem aigua per a tot el que estem acostumats a fer ara", afegeix Francesc Gorchs, membre de la brigada municipal i un dels impulsors de la iniciativa.

Pot servir en cas d'incendi

Entre els que ja han aprofitat aquest recurs hi ha membres de l'ADF, que preveuen omplir aquells dipòsits d'aigua més aïllats que estan secs, per poder-ne disposar en cas d'incendis.

Piu Muntanyà, membre de l'ADF Montseny-Ponent, s'ha encarregat de recollir aigua de la piscina per portar-la cap als dipòsits: "Abans s'omplien de la pluja, i fa temps que no plou i, a més, amb el sol la poca aigua que hi havia s'ha evaporat".

Les agrupacions de defensa forestal han alertat que hi ha moltes basses que no estan operatives i intenten trobar aigua per omplir-les, però no és fàcil, i per això la solució que ofereix l'Ajuntament de Seva els ha estat molt útil.

 

ARXIVAT A:
Sequera
Anar al contingut