A Saurí hi ha censades una vintena de persones
Catalunya al dia

Seurí i no Saurí: el poble del Pallars Sobirà que demana un canvi de nom

Els veïns van encarregar un estudi tècnic que els dona la raó i demanen al govern que els permeti fer el canvi per ajustar-lo a la fonètica pallaresa

Enllaç a altres textos de l'autor

Eloi Barrera

Corresponsal de Catalunya Ràdio al Pirineu Central

@EloiBarrera

Els veïns de Saurí, al Pallars Sobirà, volen corregir un error que s'arrossega de fa dècades i que els molesta profundament. El nom del poble es pronuncia Seurí, amb e tancada, però el nom oficial --el que apareix als mapes i als documents legals-- és Saurí escrit amb la lletra a.

Fa uns mesos van encarregar un estudi tècnic que els ha donat la raó, i ara reclamen a la Generalitat que faci efectiu el canvi de nom del poble.

Església romànica de Sant Víctor de Saurí ("Totes les criatures", Elsabeth Produccions)

Si pugeu a aquest petit poble del Pirineu, comprovareu que tothom ho pronuncia Seurí, amb e tancada, com passa als pobles veïns de Llessui o Bernui. Ningú del Pallars diu Saurí amb a.

I doncs, d'on ve aquest canvi de toponímia als mapes de la zona? L'escriptora i filòloga Núria Garcia Quera ha descobert que tot arrenca l'any 1955, quan l'historiador Ramon d'Abadal es va confondre derivant un topònim, i l'error s'ha perpetuat des d'aleshores.

Núria Garcia Quera ha situat l'origen de l'error a l'any 1955 (Jordi Quera)

Garcia Quera, que va fer una tesi doctoral sobre l'origen dels topònims del Pallars Sobirà, creu que ara es compleixen tots els requisits per demanar el canvi de nom. Argumenta que la població local ho pronuncia així, i -a més a més- hi ha documents molt antics, de l'any 1100 on ja es parla de Seurí amb e.

Però a banda dels arguments tècnics, també n'hi ha d'altres de tipus emocional:

"Cal defensar la fonètica de la parla pallaresa. Hem de tenir un respecte per la gent del territori perquè els topònims són una cosa molt de pertinença."

L'Ajuntament de Sort, el qual pertany Saurí, ha aprovat el canvi de nom i ara esperen el vistiplau definitiu de la Comissió de Toponímia de la Generalitat.

 

Anar al contingut