Set quilos de plàstics en una operació: un 40% dels residus quirúrgics es podrien reciclar

Un estudi de l'Hospital del Mar quantifica les deixalles que generen els quiròfans amb l'objectiu de reduir els residus al sector sociosanitari, responsable del 10% dels gasos d'efecte hivernacle
Redacció Actualitzat
TEMA:
Salut

Una cirurgia de pròtesi de genoll, de maluc o d'espatlla genera més de 7 quilos de residus plàstics. Eines de plàstic, llençols d'un sol ús o els empaquetatges del material quirúrgic són deixalles que es generen en un quiròfan i que, en molts casos, no es reciclen.

I és que els materials d'un sol ús són habituals als hospitals, amb l'objectiu d'evitar infeccions i minimitzar riscos per als pacients. Però un estudi de l'Hospital del Mar apunta que fins a un 40% dels residus que es generen en un quiròfan es podrien reciclar sense comprometre la seguretat dels pacients.

L'estudi del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l'Hospital del Mar ha xifrat de forma exacta els quilos de plàstic que es generen. El Dr. Carlos Torrens, autor de l'estudi, explica que sovint fer servir materials d'un sol ús "és més una seguretat per a l'empresa que per al pacient" i assegura que aquestes quantitats de deixalles poden disminuir considerablement:

"Hi ha marge per reduir aquestes xifres canviant parts no essencials de les eines que es fan servir a la cirurgia, sense que amb això es comprometi la seguretat i l'efectivitat dels procediments."


Els hospitals generen un 10% de les emissions

Reduir la quantitat de residus és un repte per al sector sociosanitari, que és responsable del 10% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle. De fet, l'ús de plàstics ha anat en augment en els últims anys. L'estudi calcula que fer servir materials reciclables pot ajudar a estalviar prop de 160 kg de CO₂ per cada 100 cirurgies, l'equivalent a conduir un cotxe durant 600 quilòmetres.

La legislació estatal obliga a descartar, per seguretat, qualsevol element que hagi entrat en contacte amb el pacient. Uns residus que es tracten en plantes d'incineració. Tot i això, l'estudi conclou que es podria reduir considerablement la quantitat de residus si el personal sanitari és conscient de l'impacte que poden tenir els canvis d'hàbits:

"Es tracta de conscienciar els equips, que entenguin que un petit canvi, un estalvi de pocs grams, té un impacte molt important sobre el medi ambient."


Contenidors de plàstic als quiròfans

Els centres sanitaris comencen a aplicar mesures per reduir la quantitat de residus que van a parar a les incineradores. En aquest sentit, l'Hospital del Mar ja disposa de contenidors per a plàstic als quiròfans.

L'Hospital del Mar ha instal·lat contenidors de reciclatge als quiròfans (3Cat)

La tria dels materials també és bàsica si es volen reduir els residus. El Dr. Torrens assegura que, per exemple, canviar bosses de drenatge d'un sol ús per sistemes reutilitzables pot contribuir a reduir fins a un quilo els residus no reciclables en una intervenció quirúrgica.

L'hospital barceloní també ha engegat altres iniciatives com la instal·lació d'illes de reciclatge o l'increment del rentatge de la roba plana, com ara els llençols.

 

ARXIVAT A:
Salut Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut