Set cites per a set dies: l'agenda d'Eva Piquer, periodista i escriptora

Aquesta setmana hem obert l'agenda a la periodista i escriptora Eva Piquer, ara que celebra el desè aniversari del mitjà digital Catorze

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Carolina Rosich

Sotscap de Cultura dels Serveis Informatius de TV3

@carolinarosich
Actualitzat

L'1 d'abril del 2014 (1 del 4 del 14), d'aquí ve el nom del mitjà, va tenir la valentia de posar en marxa una nova plataforma, que naixia amb aquest lema: "Volem ser, fer i encomanar cultura".

Des de llavors, Catorze no ha deixat de sumar lectors i poder prescriptor, i s'ha convertit en un portal de referència que dona visibilitat a la creació literària, teatral, artística, cinematogràfica o musical.

Ara fa uns dies, l'equip de Catorze, bufava les espelmes en una festassa al CCCB, que va convocar moltes cares de l'edició i l'escriptura -entre els col·laboradors hi ha firmes literàries- i molts representants del sector cultural.

Des del portal 324 volem felicitar l'equip de Catorze i que per molts anys continueu fent i difonent cultura!

Aquestes són les set cites culturals que ens ha proposat Eva Piquer.
 

Divendres 3 de maig: "Cristóbal Balenciaga"

La minisèrie sobre el dissenyador Cristóbal Balenciaga, protagonitzada per l'actor Alberto San Juan, és televisió d'alta costura. La producció de Disney+ retrata un home al·lèrgic a deixar-se veure, que controlava les desfilades de la pròpia col·lecció amagat rere una cortina i que hauria patit una cosa de no dir si hagués sabut que s'havia rodat una sèrie de sis capítols sobre la seva vida (però encara hauria patit més si hagués vist la deriva de la marca que porta el seu nom).

Fill d'una modista i un pescador, Cristóbal Balenciaga va esdevenir un referent universal del disseny de moda. N'hi ha que el consideren el millor dissenyador de tots els temps.

 

Dissabte 4 de maig: "Mamífera"

Tant si tens clar que no vols tenir fills com si has pensat un milió de cops com seria la teva vida sense fills, "Mamífera" és una pel·lícula que et remou. Perquè la decisió de ser mare, o de no ser-ho, és irreversible i, com a tal, transcendent.

Un pla perfecte seria veure (al cine Bosque, per exemple) aquesta pel·lícula de Liliana Torres, esplèndidament interpretada per Maria Rodríguez Soto i Enric Auquer, i després sopar amb amigues per comentar-la.

 

Diumenge 5 de maig: "Subúrbia"

Una caseta envoltada de gespa, amb garatge adjacent i piscina al pati del darrere. La imatge del somni americà que tant hem vist al cine, a la tele i a la literatura. Una imatge que, fins fa poc, ens semblava tan coneguda com aliena.

Nosaltres no podíem tornar a casa nedant de piscina en piscina, com fa el Neddy del conte de John Cheever. Però cada cop hi ha més famílies europees que es desplacen a urbanitzacions de la perifèria.

Es pot ben dir que existeix també una Subúrbia catalana. L'exposició del CCCB ens mostra llums i ombres d'una manera de viure que no és només ianqui.

 

Dilluns 6 de maig: "La turra"

Si és dilluns i són les deu de la nit, toca mirar i escoltar un nou capítol del pòdcast "La turra" (3Cat). Que sí, que en teoria s'adreça a un públic adolescent i jove.

Jo faré 55 anys aquest mes de maig, però m'agrada saber com respiren, com pensen i com parlen les noves generacions. I l'Alba Riera és una comunicadora excel·lent, que treballa amb bons guions i sap crear interès al voltant de qualsevol tema. 

 

Dimarts 7 de maig: "Anatomia d'una caiguda"

"Si necessites creure una cosa i hi ha dues possibilitats, has de triar. Has de decidir creure en una opció". Aquesta frase em va quedar gravada quan vaig veure "Anatomia d'una caiguda" als Verdi, però la recuperaré a Filmin perquè, ara que ja sé el veredicte final, em vull concentrar en la dissecció de la parella que fa la pel·lícula.

La miraré amb una llibreta i un boli a la mà per apuntar altres frases que em van cridar l'atenció i que prefereixo tenir a l'abast.

 

Dimecres 8 de maig: "Ocàs i fascinació"

Quan acabes de llegir la quarta novel·la d'Eva Baltasar, "Ocàs i fascinació", necessites parlar-ne amb algú amb urgència. L'Ocàs passa molt bé, malgrat la duresa: aquesta primera part del llibre mostra l'ocàs d'una civilització i un ocàs personal. L'autora narra com avui en dia tothom pot ser víctima de la precarietat fins al punt d'haver de dormir al carrer.

La Fascinació pot ser que d'entrada desconcerti i que requereixi una segona lectura. No passa res, al contrari: cada vegada hi descobrirem coses noves.

Eva Baltasar té una prosa per ser llegida i rellegida tants cops com calgui.

 

Dijous 9 de maig: "Balla la masurca!"

Soc obsessiva de mena i, quan entro en un disc, no en surto fins que me'l sé de memòria. L'últim àlbum que escolto en bucle és "Balla la masurca!", de Guillem Gisbert (Ceràmiques Guzmán, 2024).

Me n'agraden especialment les cançons "Cantiga de Montse", "Un home realitzat" i --sobretot-- "Miracle a les Planes", que em transporta a l'època en què jo també feia i desfeia trajectes en ferrocarril per anar i tornar de Bellaterra.

 
ARXIVAT A:
CinemaLiteraturaMúsicaSèries
Anar al contingut