Rússia acusa Ucraïna d'haver abatut "deliberadament" un avió amb 65 presoners ucraïnesos

Ha caigut a 50 quilòmetres de la frontera i segons el govern rus no hi ha supervivents, mentre a Ucraïna s'ha dit que l'avió no portava soldats seus, sinó míssils

RedaccióActualitzat

Un avió de transport militar rus que duia 65 presoners ucraïnesos a bord s'ha estavellat aquest dimecres a les 11 del matí hora local a la regió de Bélgorod, pròxima a Ucraïna, segons una nota del Ministeri de Defensa de Rússia publicada a Telegram

Segons la nota, a l'aparell, del model Iliuixin Il-76, també hi anaven sis tripulants i tres militars russos, a banda dels 65 ucraïnesos, que eren transportats per intercanviar-los per soldats russos presoners en mans de l'exèrcit ucraïnès.

Membres de la Duma russa han acusat hores després Ucraïna d'haver fet caure l'avió amb míssils sabent que hi viatjaven els soldats ucraïnesos presoners de Rússia.

L'avió ha caigut en un descampat a prop del poble de Iablonovo, a uns 50 quilòmetres de la frontera amb Ucraïna: en aquest vídeo gravat de lluny es veu com baixa ràpidament, i quan cau a terra hi ha una gran explosió, mentre al cel hi ha restes d'una explosió prèvia.


Després d'acusar Ucraïna, el govern rus ha demanat a l'ONU una sessió d'urgència del Consell de Seguretat. El ministre d'Exteriors, Serguei Lavrov, ho ha qualificat d'"atac terrorista".

El governador de la regió de Bélgorod, Viatxeslav Gladkov, ha explicat a Telegram que l'avió ha caigut en un camp a prop d'una zona poblada, i que no hi ha supervivents:

"El lloc de l'accident ara està acordonat. Tots els serveis operatius hi són, i s'estan duent a terme mesures d'investigació. S'envia una comissió al lloc per establir les causes del desastre."


Versions contraposades

Segons han apuntat alguns mitjans russos, l'aparell ha estat abatut per míssils llançats per Ucraïna, però segons fonts militars ucraïneses, l'aparell transportava míssils per als sistemes antiaeris S-300 que Rússia utilitza habitualment per bombardejar Ucraïna

Una altra font ucraïnesa citada per Ukraïnska Pravda ha afirmat també que l'avió transportava míssils i que ha estat abatut per forces ucraïneses, tot i que després s'ha desdit, afirmant que no ho havia pogut confirmar.

Cap al migdia hora catalana cap font oficial ucraïnesa no havia confirmat ni desmentit res.

Rússia acusa Ucraïna d'atacar l'avió "deliberadament"

Poques hores després de la caiguda de l'avió Andrei Kartapolov, militar retirat i actualment diputat a la Duma de Rússia, ha assegurat que l'exèrcit ucraïnès ha fet caure l'avió de manera "absolutament deliberada":

"Sabien molt bé que l'avió estava en ruta, cap on anava i els operadors dels sistemes de míssils ucraïnesos no poden confondre avions de transport amb avions de guerra."

Segons Kartapolov, l'objectiu d'Ucraïna era "sabotejar l'intercanvi de presoners", un intercanvi que els dos països han fet regularment en els gairebé dos anys d'invasió russa.

En la mateixa línia s'ha expressat Viatxeslav Volodin, president de la Duma, que ha acusat Ucraïna d'haver sabotejat sabent-ho una "missió humanitària".

Tots dos han assegurat que per abatre l'avió s'han fet servir míssils fabricats als Estats Units o a Alemanya proporcionats a Ucraïna per combatre contra Rússia.

Els Iliuxin Il-76 són avions militars pensats per transportar tropes, equipament militar i armes, solen tenir una tripulació de 5 persones i poden portar fins a 90 passatgers.

Avió Iliuixin II-76 aterrant, el mateix model de l'aparell que s'ha estavellat aquest dimecres a prop de Bélgorod (Europa Press)

Atacs i contraatacs amb drons i míssils entre Rússia i Ucraïna

Des de principi de setmana els míssils llançats per l'exèrcit rus a Ucraïna han matat 18 persones i n'ha ferit més d'un centenar, nou de les quals aquest dimarts a la nit a Khàrkiv.

Fa un mes que Rússia bombardeja amb més intensitat àrees urbanes d'Ucraïna, entre les quals, les de Kíiv i Khàrkiv, i ha matat desenes de persones i n'ha ferit centenars.

Ucraïna està responent amb atacs amb míssils i drons a ciutats pròximes a la frontera, principalment Bélgorod, la ciutat gran més pròxima a Khàrkiv, a un centenar de quilòmetres.

Precisament aquest dimecres Rússia ha assegurat que havia abatut un dron ucraïnès a prop d'aquesta ciutat i 4 a la regió d'Oriol, a 300 quilòmetres al sud de Moscou.

 


 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut