Nahel Barghuti no es cansa de sortir al carrer per reclamar que alliberin el seu marit (3cat)

Ser dona a Palestina: quan el conflicte tampoc és neutral pel que fa al gènere

L'ocupació israeliana i la guerra condemna les dones palestines a ser els pals de paller de famílies senceres sense homes perquè o són morts o estan empresonats
TEMA:
Israel envaeix Gaza

El cost físic i psicològic de la guerra és immens, i per a les dones i les nenes, l'impacte es veu agreujat per les desigualtats de gènere que ja existeixen a la societat. Aquí les dones s'enfronten a una triple forma d'opressió a través de la classe, el gènere i la nacionalitat. Tot i això, cada vegada són més les veus que s'alcen per reclamar els seus drets. 

Una d'elles, és la Youssy, que critica que, tot i que les dones són la meitat de la població "ens hem de preocupar per l'altra meitat", i no sempre passa al revés. Per això reivindica la importància del paper de la dona. Es calcula que més de 2.200 dones han mort pels bombardejos a la Franja

A Gaza hi ha prop de 5.500 dones a punt de donar a llum. "Com a mare, no puc dormir. Quan mirem els nens de Gaza..., a les seves cares veiem les dels nostres fills. No podem continuar així, perquè el que està passant allà pot passar aquí en qualsevol moment", lamenta la Quds des de Ramal·lah.

Enmig del conflicte, però, algunes veus mantenen l'esperança, com la Raida: "A l'última intifada ja vam veure com el paper de les dones va augmentar. Ara tornem a veure com el rol de les dones creix. Potser el patriarcat, no sé fins a quin punt, s'està reduint." 

Pots sentir les veus de la Youssy, la Quds i la Raida en aquest reportatge:

 

 

ARXIVAT A:
Feminisme Palestina Gaza Israel envaeix Gaza
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut