Sequera: el govern aprovarà dimarts més restriccions a les àrees de Barcelona i Girona

Es declararà una fase de preemergència, prèvia a l'emergència que arribarà a finals de desembre

Actualitzat

Dimarts que ve el govern aprovarà noves restriccions d'aigua a l'àrea de Barcelona i també a Girona, en una fase prèvia a l'emergència que arribarà a finals de desembre.

El director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Samuel Reyes, ha explicat que es declararà una fase de preemergència, és a dir un "punt intermedi" entre l'actual fase d'excepcionalitat i l'escenari més extrem, l'emergència per sequera. 

La fase d'excepcionalitat implica restriccions en els usos de l'aigua, a més d'una limitació de consum de 230 litres per persona i dia. La d'emergència implica encara més restriccions i 200 litres per persona i dia. "Els números estaran entre aquestes dues fases", ha dit Reyes, que de moment no ha concretat què implicarà aquesta fase de preemergència. 

Això afectarà el sistema Ter-Llobregat, on viuen més persones i hi ha més activitats comercials i industrials. En aquest sentit, Reyes ha destacat que "l'esforç que es pot fer des de la regió metropolitana en benefici de la resta de comarques és molt important". 


Mínim històric dels pantans de les conques internes

Aquesta setmana, els pantans de les conques internes han arribat al mínim històric a Catalunya, per sota del 19% de les reserves. Fa més de tres anys que no plou com s'espera i, a les portes d'un hivern sec, el Govern ha activat totes les alarmes. Així ho ha manifestat Reyes aquest dimarts: 

"Avui estem molt més preocupats que al setembre, perquè al setembre teníem una finestra, la més humida de l'any, que és setembre i octubre. I aquesta finestra s'ha tancat sense pluges." 

És la pitjor sequera des que hi ha registres, el 1915, i la crisi climàtica fa preveure que aquest escenari es repetirà en el futur. En aquest context, es vol impulsar l'estalvi en totes les activitats diàries. "Quan anem a l'oficina, al gimnàs, a la biblioteca, al museu... Sigui on sigui, hem de pensar a fer un estalvi oportú", exposa Reyes. 

Però, més enllà d'això, també es vol potenciar el consum d'aigua regenerada i dessalinitzada, que ja ha augmentat molt els últims anys i ja suposa el 58% del consum. L'objectiu és fer l'àrea metropolitana autosuficient, és a dir, que no depengui de la pluja per abastir-se. Per això, es vol construir una nova estació de regeneració al riu Besòs.


Reduir la pressió de l'aigua

Aquest pla, però, depèn de l'arribada de fons europeus i d'unes obres que trigarien anys a fer-se realitat. Per això, s'estudiarà la reducció de la pressió de l'aigua. Ho explica el coordinador del Pla de Sequera d'Aigües de Barcelona, Josep Lluís Armenter: 

"Qui ho notarà més són els pisos elevats. En baixar la pressió, el pis baix no ho notarà pràcticament però els elevats, en moments de molt consum, ho notaran." 

Aigües de Barcelona ja ha fet proves els dos últims mesos i assegura que no ha afectat la normalitat del servei.

 

 

ARXIVAT A:
Sequera
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut