Dos voluntaris recullen pèl·lets a la platja de la Pineda el 10 de gener

Sense multa per a les 11 empreses petroquímiques responsables dels pèl·lets vessats a Tarragona

El Departament d'Acció Climàtica les obliga a aplicar mesures per evitar més vessaments de microplàstics a la costa, però no les multa perquè no pot determinar la implicació exacta de cadascuna
Redacció Actualitzat
TEMA:
Medi ambient

Una investigació del Departament d'Acció Climàtica conclou que onze d'empreses de la petroquímica de Tarragona són les responsables de la contaminació per pèl·lets que apareix des de fa anys a les platges de Tarragona.

L'expedient es tanca sense poder determinar amb exactitud quina responsabilitat té cadascuna de les empreses involucrades, però s'apunta que totes són responsables de la contaminació per aquests microplàstics. Com que s'ha pogut establir la implicació de cadascuna, la Generalitat no les multarà, però, tal com explica Mireia Boya, directora general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, els exigeix que apliquin mesures futures per evitar més vessaments:

"Hem determinat per primera vegada que hi ha una responsabilitat col·lectiva i aquesta resolució obliga aquestes empreses a executar una sèrie de mesures de prevenció perquè això no torni a passar."

Les onze empreses del polígon químic de Tarragona estan obligades a aplicar mesures que evitin la contaminació per pèl·lets i, en el cas de no fer-ho en un termini de sis mesos, podran ser sancionades.

Des de l'Associació Empresarial Química de Tarragona esperen poder fer una valoració exhaustiva de l'expedient d'aquí unes setmanes, però apunten que les seves empreses ja fa temps que treballen en la contenció dels pèl·lets.

Mesures pioneres a Europa

Des de l'ONG Good Karma Projects, que fa anys que denuncien la contaminació per pèl·lets, veuen aquesta resolució com un pas endavant. Jordi Oliva, cofundador de l'organització, explica: "Aquestes mesures s'avancen a una regulació europea que veurem aterrar els pròxims anys".

Des de l'ONG també estan pendents que la Fiscalia de Medi Ambient de Tarragona resolgui la investigació que té oberta per poder determinar l'origen de la contaminació per pèl·lets, aquestes petites boles de plàstic que són per tot arreu, però de les quals ara per ara ningú és capaç de precisar l'origen.

ARXIVAT A:
Medi ambient Contaminació
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut