Preocupa que no hi hagi aigua en obrir l'aixeta (CCMA)

Sense aigua potable a la Vilella Baixa i a la Bisbal de Falset: "Hi haurà gent que marxarà"

Hi ha veïns que es plantegen marxar o negocis que pensen tancar si la situació empitjora

Sandra TakagiActualitzat

A la Vilella Baixa, al Priorat, els dos pous del poble s'han assecat i des del mes d'agost fan servir aigua provinent de l'embassament de Margalef. Però ara el nivell és tan baix, del 18% de la seva capacitat, que l'aigua de l'aixeta no és potable.

L'Ajuntament compra i distribueix entre 8 i 9 litres per persona un o dos cops a la setmana, amb diners de les arques municipals. 

Segons Marta Camp, alcaldessa de la Vilella Baixa, l'opció de contractar camions cisterna no és viable. "La problemàtica és que les cisternes tenen molts litres per la necessitat que tenim.

Una cisterna són 25 o 30.000 litres, i això voldria dir que, tot i repartir aigua diàriament, una cisterna estaria aquí al poble durant dues o tres setmanes. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ens ho desaconsella, perquè són massa dies amb una aigua estancada".


Petits negocis tocats i veïns que es plantegen marxar

Els que més pateixen la manca d'aigua potable són els pocs negocis que hi ha en aquest poble, d'uns 200 habitants. Jordi Sabaté, de Cal Centro, bar, botiga i obrador de carn i embotits, afirma que s'està posant en perill el negoci: "Treballem set persones en aquest obrador, i ens trobem que ja fa un mes que no tenim aigua potable i ens hem de començar a plantejar fins i tot de tancar".

Jaume Sabaté, del Celler Sabaté, també explica les dificultats que els suposa aquesta falta d'aigua potable: "Necessitem aigua per netejar els estris, els dipòsits, i el que hem fet durant la verema és portar aigua de fonts i ara el que estem fent és desinfectar amb productes químics al millor possible per evitar que l'olor que ens arriba de l'aigua del poble no tingui cap interferència amb el vi".

Però la situació podria empitjorar. A l'alcaldessa, Marta Camp, li preocupa que no hi hagi aigua en obrir l'aixeta.

Hi ha veïns, com la Maria Isabel Navarro, que es plantegen fins i tot marxar. Ella regentava l'agrobotiga del poble, que ha tancat ara perquè no li sortien els números: "Porto aquí un any i mig i ara no tinc res. El futur és molt incert. Viure en un poble petit no és fàcil. I si arriba un moment que no hi ha aigua, hi haurà gent que marxarà". 

L'embassament de Margalef, al 18% de la seva capacitat 

L'embassament de Margalef abasteix d'aigua els pobles de la conca del Montsant: Cabacés, la Figuera, la Palma d'Ebre, Margalef, la Vilella Baixa i la Bisbal de Falset.

L'embassament de Margalef està al 18% de la seva capacitat (CCMA)

Normalment, aquesta aigua s'utilitza per a reg. El seu nivell ha anat baixat i abans de l'estiu es va decidir deixar de regar. Actualment, la Vilella Baixa i la Bisbal de Falset s'abasteixen d'aquesta aigua, però el nivell ha baixat tant, està al 18%, que no és apta per al consum de boca.

A la Bisbal de Falset no raja aigua de la font del poble i l'aigua de l'aixeta, tot i els filtres que s'han posat, no es recomana per al consum de boca.

L'Ajuntament no finança la compra de garrafes i cada veí s'espavila pel seu compte. 

El Josep Pedrell diu que fa uns dies la situació era pitjor perquè l'aigua de l'aixeta sortia marró. Ara està millor pels filtres, però, tot i això, no es recomana beure'n.

Des del Departament d'Acció Climàtica s'estan valorant possibles solucions que poden ser més ràpides per a alguns municipis, i en d'altres caldrà fer alguna adaptació per garantir el subministrament d'aigua a la conca del Montsant. 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaSequera
Anar al contingut