Preparar el dia abans tot el material i documentació necessària ajuda a relaxar els nervis
Preparar el dia abans tot el material i documentació necessària ajuda a relaxar els nervis (ACN/Mar Rovira)

Selectivitat i nervis: 20 consells per controlar l'ansietat abans i durant els exàmens

Els experts recomanen no pressionar-se massa amb l'objectiu d'una nota de tall i recorden que la selectivitat és la via més ràpida, però no l'única via, per accedir a un grau

Actualitzat

S'acosta el dia D. El dia 4 de juny arrenquen els exàmens de la selectivitat, aquelles proves temudes per molts. Davant la pressió que suposen, una de les preocupacions més grans dels estudiants és que els nervis els juguin aquell dia una mala passada.

Doncs bé, poden fins i tot ajudar, segons Jordi Perales, professor dels Estudis de Psicologia i Ciències de l'Educació de la UOC: "Si no hi ha nervis, no hi haurà concentració. Ara bé, no s'han de portar a l'extrem".

"És natural estar nerviós. Els nervis són positius. T'ajuden a activar-te, a relacionar ràpidament diferents conceptes"

Mònica Cortés, psicòloga experta en altes capacitats, també hi veu la part positiva: "Els nervis són inevitables. Ens ajuden a posar el focus, a posar-nos en situació, ens estimulen i ens motiven. No podem ni volem fer-los desaparèixer completament, perquè els necessitem per estar en alerta".

Una cosa és aprovar la selectivitat i l'altra, arribar a la nota de tall de la carrera desitjada. És normal que tinguis una certa angoixa, un nus a l'estómac, però si has seguit una bona planificació a l'hora d'estudiar, ves a l'examen amb una actitud positiva per encarar el repte i superar-lo amb nota, diuen els experts.

Pensa que si, a més, has practicat amb proves d'altres anys, ja estàs familiaritzat amb el format i l'examen no serà res nou. Cortés diu que "el camí més difícil ja l'has fet".

"Ha estat dos anys de batxillerat d'angoixa, de pressió, d'autoexigència... Tot aquest camí és segurament molt més difícil que els exàmens que us trobareu. És important tenir-ho en compte per no anar bloquejats el dia de l'examen"

Ningú hauria de córrer una marató sense mesos d'entrenament previ. I la selectivitat és com una cursa de fons que s'ha "entrenat" durant els dos anys de Batxillerat. Tanmateix, no està de més seguir alguns consells que et poden ajudar a vèncer l'ansietat del dia de l'examen.


6 consells per al dia abans:

Material preparat: No ho deixis per al mateix dia i prepara el dia abans tot el necessari per fer les proves. Assegura't que portes l'estoig, a més del DNI (és obligatori tenir-lo damunt la taula durant l'examen), el resguard de la matrícula i el joc d'etiquetes per identificar-te.

Roba preparada: Deixa't preparada la roba que et posaràs. El matí de la prova no és bon moment per preocupar-se per què et posaràs.

Deixa't la roba preparada el dia abans (Unsplash)

Un últim repàs, depèn. Segons Cortés, en aquest punt "ja hem fet tota la feina i tenim els aprenentatges consolidats. I mentre a alguns estudiants els pot anar bé repassar esquemes, a d'altres els pot generar més ansietat".

► Fes activitats que t'ajudin a distreure't. És un objectiu difícil de complir, però t'anirà bé desconnectar. Cortés recomana prendre's el dia de relax, sortir en família o "amb amics que ens transmetin calma i que no parlin tota l'estona dels exàmens".

Dorm prou: No descansar prou els dies previs pot fer augmentar els pensaments negatius. El dia abans, sobretot, intenta dormir 8 hores. Anar-hi descansat t'ajudarà a rendir al màxim, apunta Antonio Navío, doctor en Pedagogia i vicepresident del Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya.

"La preparació per al dia D no comença el dia de l'examen, sinó el dia abans. La nit abans ha de ser una nit de descans natural, no induït. Cal estar descansat per anar a l'examen amb garanties d'èxit. I en el moment de l'examen... molta serenor"

► Mònica Cortés dona encara un truc més per als dies previs: visualitzar

"Ens pot ajudar visualitzar-nos a nosaltres mateixos fent l'examen. Tanquem els ulls, visualitzem les preguntes i estem confiats que les sabem i les podem contestar fàcilment perquè les controlem."

7 consells per al dia D:

► Arrenca amb un esmorzar saludable i evita begudes excitants, com cafè o te. Per Cortés, el cafè no és una opció "si no hi estàs acostumat, perquè et pot estimular massa". Fuig de les begudes energètiques.

► Emporta't alguna cosa per picar entre exàmens perquè el cervell necessitarà molta energia.

► Procura arribar amb temps al centre on t'examinaràs per evitar imprevistos, com retencions de trànsit o avaries de Rodalies, que poden fer incrementar els nervis.

► Pensa en positiu i controla els nervis. Cadascú ha de trobar la seva manera de fer-ho, segons Cortés: "Hi ha adolescents que no han pres mai infusions i, per tant, no els ho recomanem. El mateix passa amb la relaxació i les tècniques per prendre consciència de la respiració".

"Una alta via és desviar el focus dels exàmens, per exemple, fent una llista de paraules que comencin per P. Sembla molt absurd, però estem traient el focus a tot allò que ens fa posar nerviosos i ens evadim"

Acompanyament emocional. El suport dels pares i família és important abans i durant els exàmens, sense que això suposi "una pressió afegida." Cal acompanyar des de la calma.

Alumnes comentant l'examen de castellà amb la seva professora
Evita comentar res amb els companys perquè et donarà més inseguretat (ACN/Eloi Tost/Mar Rovira)

Evita fer comparacions amb els companys, després d'un examen. Per Perales, això només et pot provocar més dubtes i incerteses i generar-te més angoixa: "Concentra't en tu mateix".

Repassar entre examen i examen? Cortés aconsella no repassar res, si no estàs molt tranquil. És preferible confiar que arribes amb tot après.

"Si pot ser, allunyem-nos d'aquells companys que sabem que estaran ansiosos, perquè ens poden transmetre uns nervis que nosaltres d'entrada no portem. 'Això t'ho saps? Jo no m'ho he mirat...' Això només fa que embolicar-nos."

9 consells per a l'examen:

Llegeix atentament les preguntes, no et precipitis i assegura't que ho entens tot bé abans de contestar.

Distribueix el temps que dedicaràs a cada part.

Si et quedes en blanc, respira fondo diverses vegades i veuràs com t'ajuda a relaxar-te.

Comença per les preguntes fàcils, les que millor controles. Això et donarà més seguretat. Si trobes una pregunta difícil, no t'hi capfiquis, respon la següent i torna-hi més tard. Perales recomana no ofuscar-te si una pregunta no la saps: "Si no en teniu ni idea, d'una pregunta, això no vol dir que suspendràs l'examen. Passeu a la resta. Potser no traureu un 10, però podeu treure un 8."

Cortés explica que començar per les preguntes que més sabem ajuda a desbloquejar: "A vegades, quan escrivim sobre allò que dominem, el nostre cervell va recopilant la informació de les altres preguntes que, d'entrada, no sabíem tant."

► Deixa per a després les preguntes que requereixen més reflexió o desenvolupar un tema. Cortés recomana una exposició ben organitzada per no oblidar cap ítem de l'enunciat.  

És important que la resposta tingui una estructura perquè sigui fàcil de corregir. Si vols, ets pots fer un esquema, pot ajudar-te molt.

Un membre del tribunal de la selectivitat parlant amb un estudiant
Distribueix bé el temps de l'examen i reserva't un temps per repassar (ACN/Aleix Freixas)

► No posis el teu nom en cap full de l'examen, ja que ha de ser anònim. T'has d'identificar amb les etiquetes. Si les haguessis perdut, dirigeix-te a la presidència del tribunal.

► Estigues en silenci. El tribunal examinador té la capacitat legal d'expulsar-te si incompleixes les normes de comportament.

► Tingues cura de la cal·ligrafia i fes una presentació clara i ordenada; ajuda a visualitzar el contingut i en facilita la correcció.

► Reserva un temps per poder repassar el vocabulari (llenguatge tècnic adequat) i per corregir l'ortografia, o també per poder fer alguna anotació o aclariment extra.


La selectivitat no és l'única via

Una de les qüestions que posa més pressió als estudiants és arribar a la nota de tall per accedir a un determinat grau universitari; unes notes que varien lleugerament cada any, en funció de l'oferta i la demanda. Però en pots tenir una orientació consultant les notes de tall del 2023.

Els experts donen un motiu perquè alliberis tensió. No aconseguir la nota de tall per al grau desitjat no és la fi del món, segons Cortés. "No ens capfiquem perquè la selectivitat no és l'única via ni l'última sortida. Tot i que és la via més ràpida, podem arribar a fer allò que volem des de diversos camins".

"No ens hi va la vida. Pots començar per una carrera que no tenies com a primera opció i, des dallà, després passar al grau que volies d'entrada"

Cortés assegura que molts joves es posen una pressió afegida per entrar en un grau que potser, un cop el cursen, s'adonen que no és allò que s'havien imaginat. Si aquest és el teu cas o estàs cursant un grau que no era la teva primera opció i no t'acaba de convèncer, això no et condemna de per vida.

Pots contemplar canviar d'estudis demanant un trasllat d'expedient. No vegis aquest curs com un any perdut. A banda d'enriquir-te amb nous coneixements, és possible que, depenent del pla d'estudis dels dos graus, t'acabin convalidant algunes assignatures.

 

ARXIVAT A:
Educació Selectivitat
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut