Aquest any 42.535 estudiants s'han inscrit a les proves d'accés a la universitat a Catalunya (ACN)

Selectivitat 2024: calendari de resultats i matriculació, i notes de tall de l'any passat

Els resultats de les proves d'accés a la universitat es faran públics el 19 de juny i les primeres matriculacions es podran fer la segona setmana de juliol

Actualitzat

Les proves de la selectivitat ja s'han acabat per als 42.535 estudiants inscrits en la convocatòria ordinària del 2024, que ha tornat a assolir una xifra rècord d'alumnes per tercer any consecutiu. 

En general, les proves d'accés a la universitat (PAU) han transcorregut amb normalitat, tret d'un error a l'examen de literatura castellana --que els alumnes podran repetir-- i de crítiques per la dificultat d'alguns exàmens, com el de matemàtiques.

Han estat tres dies intensos d'exàmens per a l'alumnat i, ara, només els queda esperar que es facin públiques les notes per comprovar si poden accedir als estudis universitaris que volen cursar. 
 

Quan se sabran els resultats?

Els resultats de la selectivitat es faran públics el dimecres 19 de juny. A partir d'aquell moment, els estudiants podran demanar una revisió d'examen fins a les 14.00 del divendres 21 de juny, i sabran la resolució del tribunal el dimarts 2 de juliol.

Qui vulgui veure l'examen revisat, podrà sol·licitar-ho del dimarts 2 al divendres 5 de juliol.
 

Com es calculen la nota d'accés i la nota d'admissió

La nota d'accés per accedir a estudis universitaris s'obté fent una mitjana ponderada del 60% de la nota final de batxillerat i del 40% de la qualificació de la fase general de les PAU --sempre que s'hagi tret almenys un 4 a la selectivitat--. La nota d'accés té validesa indefinida i és d'un mínim de 5 i un màxim de 10.

La qualificació de la fase general s'obté de la mitjana aritmètica de les cinc assignatures que la conformen i que tenen una puntuació de 0 a 10 punts. La nota mínima de la fase general ha de ser igual o superior a 4 punts per poder optar a nota d'accés.

Per calcular la nota d'admissió --que pot arribar fins a 14-- es tenen en compte la qualificació mitjana de batxillerat, el resultat de la fase general i la millor qualificació de dues matèries específiques un cop ponderades.

Aquesta ponderació pot ser de 0,1 --per a les assignatures relacionades amb el grau que es vol cursar--, però les universitats poden augmentar-la fins a 0,2 per a les matèries de modalitat que considerin més idònies per als estudis en concret. 

En aquest document pots consultar la taula de les ponderacions per al 2024, que també es poden consultar a la web de la Generalitat sobre les PAU:

La nota d'admissió es calcula afegint a la nota d'accés la suma de les dues millors qualificacions de les matèries específiques un cop multiplicat el resultat de cada examen per la ponderació en funció del grau universitari. És a dir, si treus un 7,5 de física i pondera 0,2 per als estudis que vols cursar, sumaràs 1,5 punts.

Les qualificacions de les matèries de la fase específica tindran validesa per a l'accés a les universitats catalanes durant l'any que es fan les proves i els dos cursos acadèmics següents.

 

Quan s'assignaran les places i quan m'hi podré matricular?

Els estudiants que vulguin accedir a la universitat han de formalitzar la preinscripció universitària. El període per fer efectiu aquest tràmit es va obrir el 4 de juny i s'allargarà fins al dia 28

La primera assignació de places a la universitat es farà el dimecres 10 de juliol i la matrícula d'assignats en primera preferència es portarà a terme del divendres 12 al dimecres 17 de juliol. 

El mateix dia que se saben les notes, el Departament de Recerca i Universitats sol fer públiques les qualificacions mínimes per accedir a cadascun dels graus universitaris que s'ofereixen a Catalunya i que es coneixen com les notes de tall

La segona assignació es publicarà el 22 de juliol i el període de matriculació es podrà fer del 23 al 25 de juliol. La publicació de la resta d'assignacions, fins a la desena, s'allargarà fins al 22 d'octubre.

Els estudiants han de fer efectiva la preinscripció universitària entre el 4 i el 28 de juny (ACN)

Quines van ser les notes de tall el 2023?

L'any passat el doble grau en Física i Matemàtiques a la UAB, amb només 20 places, va tornar a ser la nota més alta al rànquing general per dotzè any consecutiu. La nota de tall va ser de 13,436 sobre 14

El van seguir els mateixos estudis a la UB, amb un 13,318, i Dret i Relacions Internacionals a la UAB, amb un 13,084.

Després hi podíem trobar el grau de Medicina al Clínic, amb 200 places, Medicina a la UPF, Matemàtiques a la UPC i el doble grau d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques a la UB.

En aquesta taula pots consultar les notes de tall del 2023.



Quan es faran les PAU de setembre?

Els alumnes que no hagin obtingut una nota satisfactòria tindran una segona oportunitat, si ho volen, d'aquí tres mesos. Enguany, la convocatòria extraordinària de les proves d'accés a la universitat a Catalunya es farà els dies 3, 4 i 5 de setembre.

 

ARXIVAT A:
Universitat
Anar al contingut