Una imatge de la pel·lícula "Segundo premio" (ACN/La Terraza Films)

"Segundo premio", la pel·lícula escollida per representar Espanya als Oscars 2025

Sorpresa en l'elecció de la pel·lícula que representarà al cine espanyol als Oscars que ara haurà de passar un parell de filtres més per ser nominada a l'Oscar a millor film internacional
Actualitzat
TEMA:
Premis Oscar

Finalment, "Segundo premio" serà la pel·lícula que representarà Espanya en la pròxima edició dels Oscars. Quan ha aparegut l'actor Eduardo Noriega per fer públic el nom del film escollit per l'Acadèmia de Cinema espanyola, la majoria s'esperava que digués, després d'obrir el sobre, "Marco". Però no, ha estat finalment  la pel·lícula dirigida pel duet Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez la que ha obtingut el quòrum dels acadèmics i acadèmiques, per davant de les altres preseleccionades: "Marco" i "La estrella azul".

La seva nominació, però, encara ha de ser ratificada, i correspondrà als acadèmics de Hollywood decidir si la inclouen entre les cinc finalistes al premi a millor pel·lícula internacional.

Aquesta coproducció catalana, amb participació de 3Cat i d'història genuïnament granadina, s'acosta a la llegenda del grup Los Planetas. I ho fa d'una manera tan lliure i original com ho són els seus discos i l'autoria marca de la casa Lacuesta.

Un retrat ficcionat del grup d'indie rock en el procés de creació del seu tercer disc, als anys 90, amb cançons com "Segundo premio" que dona títol al film. La banda està al límit de desaparèixer, el cantant i el guitarrista a matar (però entre l'amor i l'odi) i l'heroïna causant estralls. I malgrat tot, el disc fa història.

Tot un trencaclosques brillant, juganer, poètic i molt psicodèlic, que orbita visualment al voltant dels Planetas, convertit per moments en una pel·li de fantasmes i amb els actors/músics tocant sense playback. I sobretot una història explicada de forma gens convencional i amb un esperit absolutament lliure.
 

Reconeixement a Màlaga

El film va marxar del Festival de Màlaga no amb un segon premi, sinó amb el de millor pel·lícula i direcció, i també al muntatge al mes de març passat.

I amb un rodatge accidentat, amb Lacuesta dirigint virtualment des de l'hospital, on cuidava la seva filla, i des del set de rodatge, Pol Rodríguez codirigint.


De Granada a Hollywood

I aquesta Granada de finals del segle XX i en plena d'efervescència cultural i Los Planetas com a grup insígnia de tota una generació és la que mirarà de fer-se un lloc a la gran nit dels Oscars, el 3 de març, en una cursa sempre complicadíssima. I mirarà d'emular la gesta d'un altre director català, Juan Antonio Bayona, que es va plantar, i amb moltes opcions de premi, al Dolby Theatre.

"Segundo premio" és una història molt local, certament, però amb elements tan universals com la música, les amistats i traïcions, les drogues i aquell esperit irreverent, hedonista i psicodèlic dels 90. I amb aquell viatge que el grup fa a Nova York per gravar el seu disc definitiu.

"Segundo premio" va triomfar al Festival de Màlaga (3Cat)

Han quedat finalment fora de la cursa altres dues grans pel·lícules. "Marco", el retrat d'una immensa impostura, la d'Enric Marco, fent creure tothom que havia estat presoner dels camps de concentració nazis. I "La estrella azul", una altra coproducció catalana, molt musical i gens convencional, el retrat d'una altra figura de la música espanyola, el saragossà Mauricio Aznar i el seu viatge a Sud-amèrica per deixar enrere l'èxit i les drogues, per reinventar-se i seguir estimant la música.

 

ARXIVAT A:
Cinema Premis Oscar
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut