Weinstein, que compleix condemna de 23 anys de presó per dos delictes de violació i agressió sexual, s'enfronta a 11 noves acusacions
Weinstein, que compleix condemna de 23 anys de presó per dos delictes de violació i agressió sexual, s'enfronta a 11 noves acusacions

Segon veredicte contra Harvey Weinstein per violació, per un cas del 2013 a Los Angeles

El poden condemnar a fins a 24 anys més de presó, però el jurat ha exculpat l'exproductor de cinema d'una segona acusació, i no ha emès veredicte sobre dues més

Josep Maria Camps Collet

Després de dues setmanes de deliberació, un jurat de Los Angeles, als Estats Units, ha trobat l'exproductor de cinema Harvey Weinstein culpable de violar i d'agredir sexualment dues vegades una dona.

La decisió s'ha fet pública aquest dilluns, i inclou també l'exculpació de les acusacions d'una segona dona, i la renúncia a emetre veredicte per les de dues dones més.

A l'espera que el jutge dicti sentència, el veredicte d'ara podria afegir fins a 24 anys més de condemna a Weinstein, que ja en compleix una de 23 anys per violar dues dones a Nova York.


Jane Doe 1, 2, 3 i 4

Les quatre dones que l'han acusat a Los Angeles van fer-ho sense que es conegués públicament la seva identitat, i les van identificar com a Jane Doe (Joana Ningú) 1, 2, 3 i 4.

Totes quatre van acusar Weinstein d'haver-les violat en hotels de Beverly Hills i Los Angeles entre el 2004 i el 2013, i una cinquena va abandonar per no haver de testificar.

La número 1, que és de la qual el jurat ha considerat provades les acusacions, ha emès un comunicat a través dels seus advocats en què ha dit que espera que Weinstein no surti mai de la presó:

"Va destruir per sempre una part de mi aquella nit del 2013 i mai no la recuperaré. El judici ha estat brutal i els advocats de Weinstein m'han fet passar un infern a l'hora de testificar, però sabia que havia de fer-ho, i ho vaig fer."

Per la seva banda, el fiscal George Gascón ha lamentat que el jurat, format per 5 dones i 6 homes, no l'hagi declarat culpable de més crims:

"Estic decebut que el jurat estigui dividit en alguns dels càrrecs, però espero que els veredictes parcials aportin almenys una mica de justícia a les víctimes."

L'acusat, el productor Harvey Weinstein, i el seu advocat, Mark Werksman, en una de les sessions del judici
L'acusat, el productor Harvey Weinstein, i el seu advocat, Mark Werksman, en una de les sessions del judici (Reuters/ Etienne Laurent)

Les tàctiques de "sexisme i misogínia" de la defensa

Una de les quatre dones ha revelat la seva identitat durant el judici: és Jennifer Siebel-Newsom, una de les dues sobre les quals que el jurat no ha emès veredicte.

Actriu, cineasta i parella de l'actual governador de Califòrnia, Siebel-Newsom ha criticat durament després del veredicte les estratègies utilitzades per la defensa de Weinstein:

"Durant el judici, els advocats de Weinstein han utilitzat tàctiques de sexisme, misogínia i assetjament per intimidar-nos, degradar-nos i ridiculitzar-nos a les supervivents. Aquest judici és un recordatori contundent que com a societat, tenim feina pendent".

 

L'advocat li va reclamar que fingís un orgasme

Fa un mes, durant el judici, l'advocat de Weinstein va voler que Siebel-Newsom fingís un orgasme per donar versemblança a la versió de l'acusat, que assegura que les relacions sexuals havien estat consentides.

La defensa de Weinstein s'ha centrat en aquesta idea en tots els casos, i ha qüestionat el testimoni de Siebel-Newsom perquè la violació va ser el 2005 i posteriorment va continuar tenint una relació aparentment normal amb Weinstein.

Weinstein davant del Tribunal Suprem de Nova York (Reuters/Carlo Allegri) ((Reuters/Carlo Allegri))

Origen del moviment #MeToo

Les acusacions de desenes de dones contra Weinstein van passar a les portades dels diaris el 2017, després que les investigacions de diversos mitjans de comunicació les desvelessin.

Va ser llavors que les denúncies contra ell van ser la base sobre la qual es va aixecar el moviment #MeToo, contra els costums sexistes que en casos extrems normalitzen agressors sexuals sistemàtics com ell.

És el que relaten moltes de les dones que l'acusen: amb un prestigi enorme en el món del cinema –les seves produccions acumulen 330 nominacions i 81 premis Oscar- no gosaven dir-li que no ni oposar-s'hi.

La llista de dones que l'han denunciat públicament o als jutjats no ha parat de créixer, i inclou estrelles com Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow o Salma Hayek.

 

 

ARXIVAT A:
Violència masclistaEstats Units
Anar al contingut