Imatge d'arxiu de Donald Trump en un míting a Las Vegas el 13 de setembre
Imatge d'arxiu de Donald Trump en un míting a Las Vegas el 13 de setembre (Reuters/Piroschka Van de Wouw)
ANÀLISI

El segon intent d'assassinat a Trump, un nou gir de guió amb més preguntes que respostes

Les diferències entre el tiroteig de Butler, a Pensilvània, i l'amenaça avortada a Palm Beach, Florida

Actualitzat

Per segon cop en dos mesos, algú intenta assassinar Donald Trump i, per segon cop, l'expresident en surt airós. Sembla massa, fins i tot per a una campanya electoral que ja ens ha donat més girs de guió i sotracs dels que es poden pair. Però ha passat.

El país se'n va a dormir, per segona vegada en dos mesos, amb més preguntes que respostes. Però el que ha passat a Palm Beach, a Florida, és diferent del que va passar a Butler, Pensilvània, fa dos mesos. I la reacció també ha estat diferent.
 

Les diferències entre un cas i l'altre

Al cap de molt poques hores, els Serveis Secrets i l'oficina del xèrif local ja havien fet una roda de premsa conjunta. A Butler, els serveis secrets van trigar dies a donar la seva versió, que va resultar ser un error de càlcul de seguretat majúscul que va acabar amb la dimissió de la seva directora.  

A Butler, l'autor dels trets va ser abatut. La investigació dels motius ha donat pocs fruits, i no s'hi ha trobat cap motiu polític, de moment.  Ara, en canvi, es podrà interrogar el principal i de moment únic sospitós. I les pregunten s'amunteguen sobre aquest home de 58 anys, treballador de la construcció que ha viscut a Carolina del Nord o a Hawaii i amb antecedents penals per delictes menors, segons la premsa nord-americana.

I encara hi ha una altra dada: hauria reclutat gent per anar a lluitar a la guerra a Ucraïna. La dada sola no vol dir res, però ja s'han posat en marxa mil teories sobre si això pot tenir a veure amb els seus motius. Com sabia que Donald Trump era al camp de golf? D'on ha tret l'AK 47 amb mira telescòpica que li han trobat? Que l'arma sigui de disseny rus vol dir alguna cosa? Són algunes de les preguntes que les pròximes hores caldrà respondre.  
 

Una amenaça tot i l'increment de seguretat

Fa quatre dies érem a Butler, Pensilvània, recorrent l'escenari del primer atemptat i també recorrent la ferida que hi havia deixat entre la població. Sobre el terreny, la fallada de seguretat encara es fa més evident: un terrat amb vistes sobre on es feia el míting, fora del perímetre del míting. Dies després, la Casa Blanca va ordenar reforçar el dispositiu de seguretat de l'expresident Trump. Potser això avui li ha salvat la vida, però no ha evitat que un home armat s'hi hagi pogut acostar a 350 metres.

En una campanya electoral en què els candidats són un expresident i una vicepresidenta, garantir la seva seguretat s'està convertint en una tasca difícil de portar a terme. Sense oblidar que Joe Biden encara és president, i també viatja amb un imponent dispositiu de seguretat. Queden poc més de 50 dies per a les eleccions. Què més pot passar? 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump Eleccions Estats Units 2024
Anar al contingut