El torrent des Mercadal, a Menorca, s'ha desbordat i ha arrossegat vehicles i inundat habitatges (3Cat/Francesc Mauri)

La dana descarrega fort a Menorca, amb torrents desbordats i nombrosos danys materials

Els principals desperfectes s'han registrat al municipi des Mercadal, on s'han acumulat fins a 200 litres per metre quadrat en quatre hores

Redacció/AgènciesActualitzat

La dana segueix colpejant les Balears. Després d'un dimecres molt complicat, especialment a Formentera, aquest dijous la tempesta s'ha desplaçat fins a Mallorca, al matí, i a Menorca, a la tarda, on hi ha hagut importants desperfectes per la pluja. 

Les tempestes han donat una treva cap al vespre i a primera hora de la nit, però encara podrà descarregar amb força en qualsevol illa --amb especial atenció al llevant de Mallorca i la Serra de Tramuntana-- durant aquest divendres.

El Servei d'Emergències de les Illes Balears ha demanat a la població "prudència", que extremi la precaució i eviti les activitats a l'aire lliure.

Una de les zones més afectades aquest dijous a la tarda ha estat el centre de Menorca, on les fortes pluges --amb xifres de rècord-- han desbordat el torrent del poble des Mercadal sense que constin danys personals.

L'avinguda d'aigua ha provocat nombrosos danys materials. Ha arrossegat mobiliari i cotxes i deixat baixos inundats. Al poble hi han caigut 200 litres per metre quadrat en menys de quatre hores, 78 dels quals entre les quatre i les cinc de la tarda.

Des que es prenen mesures, mai s'havien superat els 200 litres en un mes d'agost a les illes Balears. La pluja caiguda aquest dijous a es Mercadal --204,2 litres en total-- és el tercer registre més important de Menorca.
 

Els veïns intenten recuperar la normalitat

L'ajuntament ha habilitat el pavelló poliesportiu per acollir les persones afectades per la inundació de casa seva. En alguns habitatges han cedit murs i l'aigua també ha malmès ponts. 

L'alcalde des Mercadal, Joan Palliser, ha confirmat a TV3 que l'aigua ha inundat garatges, habitatges i negocis, i ha arrossegat diversos vehicles que han quedat encallats al torrent i que un camió grua ja ha retirat.

Els veïns han començat a netejar el fang acumulat i a retirar el mobiliari que ha quedat malmès per l'aigua. Diversos testimonis han coincidit a destacar l'excepcionalitat de la tempesta que ha afectat el municipi. 

Veïns i veïnes des Mercadal netejant el fang arrossegat pel torrent desbordat per la dana (Cedida per Jordi Pujades)
Alguns baixos i garatges des Mercadal, a Menorca, han acumulat fins a un metre d'aigua arran de la forta tempesta (3Cat/Francesc Mauri)

D'altra banda, l'alcalde ha afegit que els serveis d'emergències s'han activat per rescatar diverses persones que han quedat aïllades amb el vehicle al camí de Tramuntana d'aquest municipi. 

La tempesta s'ha mantingut estàtica i ha col·lapsat diverses carreteres a Menorca, com la de Migjorn. Les inundacions i arbres caiguts a la via han obligat a tallar accessos i carreteres a la zona centre de l'illa, com la que va des Mercadal a Fornells.

En declaracions a IB3, el cap de bombers del Consell de Menorca, Joan Rosselló, ha explicat que es Mercadal i Alaior han estat els municipis menorquins més afectats pels aiguats, i ha indicat que no consten persones ferides.

Precisament, aquests dos municipis han concentrat els avisos al telèfon d'emergències 112 a les illes Balears, que fins a les sis de la tarda ha gestionat un total de 131 incidències. Mig centenar han estat per inundacions d'edificis i una trentena per aigua acumulada a la via pública. 

Un camió grua retira vehicles arrossegats per l'aigua al torrent des Mercadal, a Menorca (3Cat/Francesc Mauri)

Desallotgen 31 avis d'una residència i rescaten persones atrapades

A Alaior, la Guàrdia Civil ha desallotjat 31 persones d'una residència de gent gran perquè l'edifici presentava risc d'esfondrament a conseqüència de les fortes pluges.

En aquest mateix municipi el cos també ha rescatat dos adults i tres menors d'una mateixa família que circulaven amb el cotxe i no podien continuar la marxa perquè el vehicle ha quedat cobert per mig metre d'aigua.

Durant la tarda, la Guàrdia Civil ha rescatat amb un helicòpter una vintena de persones que havien quedat atrapades a zona de la carretera de Llucalari, a Alaior, que ha quedat impracticable.

A Ferreries, el torrent que creua el municipi també ha baixat molt ple i amb molta força per les intenses pluges de les últimes hores.

 
Forts aiguats a Mallorca 

Cap al vespre la tempesta s'ha desplaçat un altre cop cap a Mallorca, on al matí ja havia descarregat amb molta intensitat, sobretot al nord de l'illa. Aquí les precipitacions han ocasionat despreniments i han complicat la circulació a la Serra de Tramuntana.

Les pluges han provocat inundacions a Sóller, Manacor i Pollença. El torrent de Sa Figuera s'ha desbordat i alguns vehicles han quedat atrapats per l'aigua.

La Guàrdia Civil de Sóller ha hagut de desallotjar 10 persones, entre les quals hi havia dues persones grans amb mobilitat reduïda, per la inundació dels seus habitatges, amb més de mig metre d'aigua acumulada.

En declaracions al Canal 3/24, el geògraf i meteoròleg mallorquí Albert Darder ha alertat que aquesta situació de tempestes intenses és més pròpia de mitjans de setembre o del mes octubre, però no d'un mes d'agost. "És extraordinari i estem força sorpresos i preocupats", ha valorat.

Darder ha apuntat que aquest és el segon mes d'agost consecutiu que a Sóller superen els 100 litres per metre quadrat en menys de 24 hores. Entre els anys 1950 i 2022 només havia passat un cop --el 1976--, i ara cal sumar-hi el 2023 i el 2024.
 

Afectacions als aeroports i a la línia de tren a Mallorca

A causa del temporal, els aeroports de les illes tornen a registrar afectacions generalitzades en els vols, amb desenes de cancel·lacions i endarreriments. Aquesta situació està afectant alguns vols amb direcció a l'aeroport del Prat, en un dels dies d'estiu amb més moviment.

Segons alguns testimonis, hi ha vols que han sortit del Prat que han hagut de fer mitja volta abans d'arribar a Menorca per la situació meteorològica. Alguns passatgers han explicat que no els donen un altre bitllet per volar fins diumenge.

Les fortes pluges també han fet que algunes carreteres hagin quedat completament negades per l'aigua. També s'ha suspès la connexió en tren entre Petra i Manacor per danys a les vies i ha calgut evacuar 29 passatgers d'un comboi que no podia continuar la marxa.


La Unitat Militar d'Emergències (UME) ha desplaçat a Mallorca diversos efectius per fer feines de reconeixement i una valoració de la situació que està causant el pas de la dana.

Aquest dijous, l'Agència Estatal de Meteorologia ha anat variant els nivells d'alerta. Primer ha rebaixat l'alerta vermella a l'alerta taronja a totes les illes, amb possibilitat d'arribar fins a 100 mm en una hora.

A la tarda, però, ha tornat a activar l'alerta vermella a Menorca fins a les vuit del vespre, per la possibilitat d'arribar fins a 180 mm de pluja en quatre o cinc hores. Fins a la mitjanit d'aquest dijous hi ha activada l'alerta taronja a tot l'arxipèlag.

Entre dimecres i dijous, la xifra d'incidències gestionades pel telèfon d'emergències 112 s'enfila a les 290. En concret, n'hi ha hagut 184 a Mallorca, 63 a Menorca, 23 a Eivissa i 21 a Formentera.

A Catalunya, l'alerta per perill d'intensitat de pluges ha baixat de manera generalitzada a tot el territori, després de les tempestes d'aquest dimecres.

Des de dimarts a les cinc de la tarda i fins aquest dijous al matí, els Bombers han rebut 51 avisos sense cap dany personal. La majoria, 25, han estat des de comarques gironines.

ARXIVAT A:
Illes BalearsMeteorologia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut