ANÀLISI

Scholz se la juga a Brandenburg

L'auge de l'extrema dreta amenaça amb donar la victòria electoral, aquest diumenge a Brandenburg, al partit xenòfob Alternativa per Alemanya
Enllaç a altres textos de l'autor

Oriol Serra

Corresponsal a Berlín de TV3 i Catalunya Ràdio

@oriolserra
Actualitzat
TEMA:
Alemanya

El canceller federal alemany, Olaf Scholz, es juga aquest diumenge el seu futur més immediat a Brandenburg. Els dos milions d'electors d'aquest estat federat oriental alemany tenen a les seves mans alguna cosa més que l'elecció del seu govern regional. Ells poden donar el cop de gràcia a un govern alemany molt debilitat, amb un canceller en hores baixes i una coalició que fa aigües per la manca d'entesa entre socialdemòcrates, verds i liberals.

Les eleccions a Brandenburg seran decisives per al futur del canceller alemany Olaf Scholz (Reuters/Fabrizio Bensch)(Reuters/Fabrizio Bensch)

L'auge de l'extrema dreta, igual com ja va passar setmanes enrere als lands, també orientals, de Saxònia i Turíngia amenaça amb donar la victòria electoral a Alternativa per Alemanya, un partit que ha acabat convertint-se en l'abanderat del populisme d'ultradreta amb un missatge inequívocament xenòfob. L'AFD ha centrat la seva campanya electoral a criminalitzar els immigrants, aprofitant els atemptats islamistes més recents al país o casos de violència protagonitzat per persones d'origen migratori.

L'AFD ha aconseguit arribar a prop d'un 30% de l'electorat amb el seu discurs, segons indiquen les enquestes. De fet, fins fa ben pocs dies, el partit que l'1 de setembre va guanyar les eleccions a Turíngia se situava al capdavant en tots els estudis demoscòpics. El cop d'efecte del primer ministre de Brandenburg, el socialdemòcrata Dietmar Woidke, que va amenaçar amb dimitir en cas que l'AFD guanyés les eleccions, sembla haver tingut èxit, ja que l'SPD i l'AFD han arribat a la jornada electoral en un frec a frec en les enquestes.

El socialdemòcrata Dietmar Woidke, primer ministre de Brandenburg, arriba empatat amb Alternativa per a Alemanya a les eleccions (Reuters/Fabrizio Bensch)

Woidke compta amb una àmplia acceptació i popularitat a Brandenburg. De fet, el seu mandat, al costat de conservadors i ecologistes, ha estat marcat per la prosperitat econòmica. Brandenburg, el land que encercla Berlín, ha estat l'escenari d'inversions de gran abast, com és el cas de la megafactoria de Tesla, la principal planta de l'automobilística nord-americana a Europa. Paradoxalment, el seu amo, Elon Musk, és més pròxim a l'extrema dreta que no pas al govern amb el qual ha signat els contractes per a la seva expansió europea. A Brandenburg, més concretament a Cottbus, s'ha construït una fàbrica de trens d'alta velocitat amb 1.200 llocs de treball i una nova universitat de Medicina.

Ara està per veure si hi ha més brandenburguesos que apostin per aprovar la feina feta pel seu govern o si, al contrari, n'hi ha més que s'hagin deixat convèncer pels missatges xenòfobs d'Alternativa per a Alemanya.

Sigui com sigui, el canceller Scholz té totes les de perdre. Una derrota del seu partit podria ser una estocada irreversible, i una victòria seria una demostració de l'èxit de l'estratègia d'haver-lo apartat el màxim possible de la campanya electoral perquè els socialdemòcrates el veien més com una nosa que no pas com un servei.

ARXIVAT A:
Alemanya Eleccions Alemanya
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut