Els psicòlegs recomanen uns dies d'adaptació a les rutines al final de les vacances abans de tornar a treballar per evitar estrès i ansietat

Saps desconnectar? Per què fer vacances és imprescindible per ser bons professionals

Experts en psicologia defensen els beneficis d'aturar-nos i descansar, i aconsellen anar abaixant el ritme de mica en mica per connectar amb la sensació de vacances de manera progressiva

Laura GalanActualitzat

Les vacances sempre són l'al·licient enmig de la voràgine del dia a dia, de la rutina i de l'esgotament físic i mental. És el moment de parar màquines, de gaudir i de fer aquelles activitats que ens donen benestar, però que, durant l'any, anem deixant de banda per la urgència de la vida per la nostra supervivència.

"Són totalment necessàries", assegura la psicòloga experta en salut professional Dolors Liria, vicedegana del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya. "La feina, fins i tot quan ens agrada molt i ens dona molta satisfacció, també ens cansa i ens desgasta. Per tant, hem de reparar-nos".

Fer vacances és part de la feina. Ho hem de tenir molt present. Hem de parar per poder continuar. Les vacances són imprescindibles per ser bons i bones professionals.

El psicòleg Xavier Montero, membre de la Secció de Psicologia de les Organitzacions i el Treball del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, ho explica d'una altra manera: "Les vacances són la pastanaga". "Les persones treballem per viure. No vivim per treballar. Aleshores, les vacances són l'objectiu final de tot el muntatge".

"Necessitem fer vacances per conciliar amb la vida".

Conciliar amb una vida que, moltes vegades a moltes persones, els deixa totalment exhausts. Arribem rebentats al descans tan esperat durant tot l'any laboral.

"Això sovint té a veure amb el fet que portem un ritme molt intens o, directament, arribem massa esgotats o estressats", explica Liria. "En la mesura del possible és recomanable que això no passi. Per prevenir-ho, seria bo anar abaixant el ritme progressivament", aconsella.

"Perquè quan passem de 100 a 0 de cop, el nostre cos reacciona amb una baixada de defenses, sobrecàrregues musculars o, fins i tot, amb ansietat, que poden limitar la possibilitat de gaudir d'aquests dies de descans". En aquest sentit, proposa preveure alguns dies lliures abans de marxar de viatge "en què puguem tenir la possibilitat d'anar abaixant el ritme". La idea és començar a connectar amb la sensació de vacances de manera progressiva.

Montero ho detalla així: "Si tens 4 setmanes. La primera és de descompressió. Dues, de relaxament absolut. I la quarta, seria la de tornar a engegar amb ralentí el motor. Si en tens 3, de setmanes, la primera serien dos o tres dies de descompressió i la darrera dos o tres dies més per engegar."

Carregar-nos d'energia durant les vacances ens torna més creatius i productius quan tornem a la feina (Pexels)

Funció reparadora

Descansar de la feina té beneficis físics i mentals, però, també, ajuda a tornar a treballar amb les piles carregades, i això ens farà ser més productius i més creatius.

"Aquest descans té una funció reparadora. Perquè el desgast natural que produeix la feina fa que anem perdent les nostres competències. Això afecta el nostre estat d'ànim, la nostra motivació i, també, les nostres relacions interpersonals, tant a dins com a fora de la feina. En un estat emocional d'esgotament, o si estem estressats, la nostra capacitat de rendiment i, també, de pensament va quedant cada cop més bloquejada, i això fa que perdem la possibilitat de tenir idees creatives, per exemple", analitza la psicòloga.

Cadascú ha de poder trobar les seves estratègies, apunta, i la manera com aconseguir aquesta renovació física i mental. "Forma part de la feina fer aquestes vacances, reparar-se per estar en ple rendiment, per sentir-se bé, també, a la feina, no només en el període vacacional."


Vacances postpandèmia

No hem d'oblidar que aquestes vacances encara són excepcionals. "La pandèmia ha estat una temporada molt dura per a moltes persones, per molts treballadors i treballadores, sobretot de l'àmbit sanitari i social, però no només, també per a la resta de treballadors", constata Dolors Liria, que ho comprova cada dia a la seva consulta.

"En general ha canviat la manera de funcionar, ens hem hagut d'adaptar a molts canvis: la hiperconnectivitat, les reunions on line una darrera de l'altra, la dificultat, a vegades, per diferenciar de l'espai de treball de l'espai personal o familiar. Tot plegat fa que estiguem encara adaptant-nos a una nova manera d'estar a la feina que produeix un desgast extra". A tot això s'hi afegeix "el patiment que hagi pogut ocasionar la pandèmia en si mateixa a cadascú de nosaltres". I, tot això, no és una cosa que es repari d'un dia per l'altre.

"Encara que aquest estiu tinguem la possibilitat de viure'l d'una manera més normal que els darrers, no vol dir que ja ho haguem resolt tot. Necessitem fer aquest procés de reparar tot allò que hem viscut durant aquests anys."

Les vacances, també, són el dret a no fer res (Pexels)

Renunciar a les vacances

Dins de la tendència al sobretreball a què ens hem acostumat en els darrers anys, renunciar a les vacances, lluny de fer-nos millors treballadors, pot perjudicar, també, la nostra carrera professional. Segons un estudi fet per Project: Time Off, les persones que no gaudeixen de vacances tenen entre un 78% i un 84% menys probabilitats de rebre un augment de sou. També els perjudica si tenen projectat un ascens, perquè al voltant d'un 25% hi tindran menys opcions.

Xavier Montero remarca que fer vacances "és la capacitat de regeneració, de fer un reset del cervell i fer altres tipus d'activitats que durant l'any no fem". "Els descansos en tota mena d'activitats són bons. Oi que en el futbol hi ha el descans? Es fa bàsicament pel descans, però, també, pel rendiment".


Recordar les vacances

Són tan bones les vacances, asseguren els professionals, que els últims dies de feina abans d'agafar-les ja ens proporcionen benestar. "Això passa perquè els nostres pensaments ens evoquen les emocions que van associades a allò que estem imaginant", explica Dolors Liria. "Si pensem en les vacances, connectem amb el plaer que recordem que ens donen i ja comencem a sentir plaer". Assegura que el cervell té la particularitat d'activar les mateixes àrees que s'activen quan estem vivint aquella situació.

En aquest sentit, Liria recomana que, quan tornem a la feina després del merescut descans, compartim les experiències que hem viscut amb els companys i companyes, "perquè això ens permet connectar durant un temps amb l'estat de plaer i ens fa viure del rèdit d'aquest plaer, cosa que ens facilitarà, després, la tornada a la normalitat".

ARXIVAT A:
SalutDrets laboralsSalut Mental
Anar al contingut