Oposicions a infermeria, persones fent l'examen en una aula, a través d'una finestra
El govern espanyol ha aprovat l'oferta pública d'ocupació del 2024 (ACN/Pol Solà)

S'aproven 40.146 places de funcionaris de l'Estat: en quins àmbits n'hi ha més

La majoria de places, més de 31.000, són per a llocs dins l'administració de l'Estat, però també n'hi ha per a la policia i les forces armades

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts l'oferta pública d'ocupació del 2024. En total, són 40.146 places de funcionaris de l'Estat, 20.840 d'accés lliure --és a dir, obertes a tothom que compleixi els requisits en cada cas-- i 10.625 de promoció interna.

El ministre per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, José Luis Escrivá, ha destacat la xifra i ha assegurat que és la més alta de la història. Suposa un 14% de places que l'any passat, que se'n van oferir 39.574

 

Segons ell, l'oferta d'aquest 2024 permetrà crear unes 5.000 places noves. I es cobriran 11.738 baixes del 2023.

Escrivá també ha subratllat que més d'un 10% de les places, un total de 3.147, estan reservades per a persones amb discapacitat, de les quals 629 seran per a persones amb discapacitat intel·lectual.

Les més de 40.000 places es distribueixen així:

 

El ministre ha assenyalat que, com a part del procés de descentralització, 501 places de nou ingrés seran per a funcionaris de l'administració local amb habilitació estatal.

Per sectors estratègics, anàlisi i gestió de polítiques públiques acapararà 7.286 places, l'àmbit que crearà més ocupació, seguida de l'àrea anomenada de cohesió social i ocupació pública (2.879), administració de justícia (2.525), transformació digital (1.804), infraestructures i ecosistemes resilients (1.386), institucions penitenciàries (923), R+D (886), altres sectors (618) i salut pública i Institut Nacional de Gestió Sanitària, INGESA (612).
 

"És un any de transició"

És l'últim cop que s'aplica la taxa de reposició, que és el nombre que estableix quantes persones poden accedir a un lloc de treball a l'administració tenint en compte el nombre de vacants produïdes l'any anterior. Segons va anunciar l'executiu al gener, aquesta taxa desapareixerà a partir del 2025, de manera que les administracions tindran més marge per contractar personal per cobrir les jubilacions. 

"Aquest és un any de transició", ha dit José Luis Escrivá. Ha explicat que per determinar l'oferta que han aprovat aquest dimarts encara s'ha treballat amb "instruments poc flexibles" i que espera que l'any que ve l'oferta sigui "més flexible", basada en la planificació i en una reflexió sobre "on som, cap on volem anar i amb quins professionals".

Un cop l'oferta pública es publiqui al BOE, s'aniran fent les convocatòries per accedir a cadascuna de les places. 

Anar al contingut