Sant Joan de Déu humanitza l'UCI de nounats amb 32 habitacions per a les famílies
És el primer hospital de Catalunya que canvia de model perquè les mares i els pares puguin passar més temps amb els nadons
L'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona ha reorganitzat la unitat de cures intensives per a nounats (UCIN) de dalt a baix. S'ha separat l'espai en habitacions -fins ara hi havia una àrea única- i així les famílies poden estar més temps amb els nadons, amb tots els beneficis que això comporta per a ells i per als infants. En definitiva, s'humanitza el servei.
És el primer hospital de Catalunya que fa aquest canvi. El que busca és que les mares i els pares siguin els cuidadors principals dels prematurs, que poden estar-se mesos ingressats.
S'han disposat 24 habitacions individuals, 5 de dobles, 2 de triples i una de quàdruple. En total, hi ha 44 llits. També s'hi ha instal·lat un espai perquè les famílies hi puguin dinar i sopar, una zona amb sofàs i televisió, un servei de dutxa i lavabo, i un lactari. Tot això en més de 2.200 metres quadrats, que són quatre vegades més que l'anterior UCIN.

El fet que les famílies passin més temps amb els nadons, a banda que els fa sentir millor, té beneficis per als petits. El contacte dels pares és fonamental per als nascuts prematurament i forma part del tractament que necessiten, com explica el cap de l'UCIN, Martín Iriondo:
"Que els pares puguin ser el màxim temps possible amb el seu petit és important per a tots els nadons, però fonamental en el cas dels prematurs perquè afavoreix la lactància materna, permet fer més pell amb pell... Per a aquests nens, el contacte amb la família forma part del tractament."
El canvi de model, a banda d'afavorir la lactància materna, també millora el control del soroll i de la llum, i de retruc afavoreix el son dels nounats i el seu desenvolupament neurològic.
Les famílies agraeixen el canvi
Per a les famílies, és una millora substancial. La Laura Miràngels va passar els últims dos mesos de l'embaràs ingressada. Va néixer el Jon, prematur, i el van portar directament a l'UCI de nounats. Ara ja té dos mesos, pesa prop de tres quilos i li donen l'alta. Explica:
"Quan tu no passes per això no ets conscient què és estar aquí amb el teu fill, totes les complicacions que van sorgint, i quan arriba el moment de l'alta també és un xoc. Has passat molt de temps aquí, és una nova etapa que estem molt contents de viure-la."

La nova UCIN també compta amb tres habitacions que poden ser reconvertides en quiròfans per operar els nadons inestables sense traslladar-los. Cada any, a l'Hospital Sant Joan de Déu es fan al voltant de 110 cirurgies nounatals, de les quals una cinquena part es poden fer a la mateixa UCIN. Principalment, s'operen hèrnies diafragmàtiques congènites, enterocolitis necrotitzants, prematurs amb retinopatia, ductus i algunes malformacions digestives.
Prop de 600 nadons ingressen cada any a la unitat de cures intensives neonatals de Sant Joan de Déu. Alguns hi arriben procedents d'altres centres perquè han nascut prematurament o tenen problemes de salut com ara malformacions congènites, síndromes respiratòries o infeccions, entre d'altres.
- ARXIVAT A:
- Salut