Sanna Marin, primera ministra de Finlàndia als 34 anys, la més jove del món
Sanna Marin, primera ministra de Finlàndia als 34 anys, la més jove del món
Hèlsinki

Sanna Marin, primera ministra de Finlàndia als 34 anys, la més jove del món

L'SDP finès ha elegit Sanna Marin per succeir Antti Rinne com a primera ministra

RedaccióActualitzat

El Partit Socialdemòcrata de Finlàndia (SDP) ha triat aquest diumenge la vicepresidenta de la formació, Sanna Marin, per succeir en el govern de país nòrdic Antti Rinne, que es va veure forçat a dimitir dimarts passat després de perdre la confiança dels seus socis del centre liberal.

Marin, que és a més ministra de Transport i Comunicacions en funcions, es va imposar per 32 vots contra 29 al portaveu parlamentari de l'SDP, el seu únic rival, en una ajustada votació del comitè socialdemòcrata a Hèlsinki.

D'aquesta manera, Marin, de 34 anys, liderarà a partir d'ara la coalició governamental de centreesquerra formada per l'SDP, el liberal Partit de Centre, els Verds, l'Aliança d'Esquerres i el Partit Popular Suec (SFP), representant de la minoria suecoparlant de país nòrdic, i es convertirà en la primera ministra més jove de Finlàndia i també de món.

El nou executiu ha de rebre encara el vistiplau de l'Eduskunta (Parlament finlandès) en una votació prevista per a la setmana que ve, encara que això es considera una mera formalitat, ja que la coalició compta amb una còmoda majoria de 117 escons d'un total de 200.

Després de tot just sis mesos en el càrrec, el primer ministre sortint, Antti Rinne, es va veure obligat a dimitir dimarts després que els centristes, els seus principals socis, li retiressin la confiança i l'amenacessin de donar suport a una moció de censura de l'oposició si no renunciava immediatament.

El triomf de la moció de censura hauria comportat la convocatòria de noves eleccions i una molt probable victòria del partit opositor d'ultradreta Veritables Finlandesos, què les últimes enquestes situen com a clar favorit en intenció de vot.

Aquesta sobtada crisi política té lloc en un moment d'hores baixes per als partits majoritaris de govern i d'auge per a l'oposició, i coincideix, a més, amb el tram final de la presidència de torn finlandesa a la Unió Europea.

La llavor de la crisi està en la suposada mala gestió de Rinne a l'hora d'impedir un conflicte laboral entre els sindicats i l'empresa estatal de correus Posti, que va derivar en una vaga de dues setmanes que va provocar pèrdues milionàries.

Rinne té la intenció de conservar el seu càrrec de president de l'SDP com a mínim fins que es facii el congrés del partit, previst per al pròxim mes de juny, i de mantenir la seva acta de diputat durant la resta de la legislatura.

 

 

Kurz, ministre d'Àustria amb 31 anys, el més jove del món

Sebastian Kurz es va convertir en el primer ministre d'Àustria i va aconseguir inscriure's en el Llibre Guinness dels Rècords com el primer ministre més jove del món, amb 31 anys. Era l'octubre del 2017.

 

Altres primers ministres i caps d'estat que han arribat al càrrec molt joves:

Estònia

Taavi Roivas, del Partit de la Reforma d'Estònia, va arribar a la presidència del govern als 34 anys, el 2014. Dos anys més tard el va succeir el centrista Juri Ratas, que va ser elegit, als 38 anys, primer ministre d'Estònia.

Irlanda

Leo Varadkar, de 38 anys, va ser nomenat primer ministre de la República d'Irlanda el maig del 2017.

Bèlgica

Charles Michel va arribar al càrrec de primer ministre amb 38 anys, l'any 2014.

França

Emmanuel Macron va ser elegit cap d'estat francès amb 39 anys. L'any 2017 es va convertir en el president més jove dels 25 caps d'estat que ha tingut mai la República francesa.

Grècia

Alexis Tsipras va ser elegit com a primer ministre el 2015 amb 40 anys.

Canadà

Justin Trudeau va arribar amb 43 anys al seu càrrec de cap d'estat canadenc, l'any 2015.

Anar al contingut