
Sanitat reconeix 1.179 morts més per Covid i les víctimes oficials pugen a 28.315
El Ministeri que dirigeix Salvador Illa nega que l'augment de morts respecte d'altres anys sigui només a causa del coronavirus
Almenys 28.315 persones han mort a Espanya a causa de la Covid-19. Són 1.179 víctimes mortals més de les reconegudes fins ara i s'hi incorporen dues morts en les últimes hores.
Així ho ha admès aquest divendres el ministre de Sanitat, Salvador Illa, després d'analitzar les dades de què disposa sobre la pandèmia. L'última xifra oficial, facilitada aquest dijous, era de 27.136 defuncions per coronavirus.
Després d'uns dies sense actualitzar el balanç de morts, el Ministeri de Sanitat ha revisat les dades cas per cas amb les comunitats autònomes per situar cada mort en el dia en què es va produir la defunció.
Illa i el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, han comparegut en roda de premsa a La Moncloa per informar sobre l'evolució del coronavirus a un dia i mig escàs del final de l'estat d'alarma.
Simón ha estat l'encarregat de comunicar l'actualització a l'alça del nombre oficial de morts i ha assegurat que, en qualsevol cas, 28.315 "és una xifra molt realista" de les morts causades per la Covid-19 a Espanya, tot i admetre que "hi pot haver una petita variació".
El director del CCAES ha explicat que "hem buscat una sèrie suficientment sòlida per valorar l'evolució de l'epidèmia" a partir del criteri de comptabilitzar com a víctimes de la Covid-19 totes les persones mortes que han donat positiu de coronavirus.
Amb tot, la xifra oficial és inferior al nombre de defuncions que superen la mitjana dels últims anys: segons el sistema de monitorització de la mortalitat (MoMo), aquest 2020 hi ha hagut 43.900 morts més que habitualment.
Des del Ministeri de Sanitat, tanmateix, s'ha volgut deixar clar que la diferència entre les dues xifres -més de 15.000 defuncions- no es pot atribuir automàticament al coronavirus.
S'apunta, per exemple, que hi pot haver persones que tenien el coronavirus, però que han mort per una altra causa.
I que també hi pot haver persones amb altres malalties que no van anar a l'hospital per por de contagiar-se i van morir per no haver estat ateses a temps.
Una altra causa, fins i tot, podria ser que hi hagués una variació de morts respecte als últims anys més enllà de les causades per la Covid-19.

Simón ha admès, però, que una part important d'aquestes persones sí que poden haver mort a causa del coronavirus, però sense haver estat mai diagnosticades, i que més endavant seran afegides al balanç de víctimes mortals.
També ha explicat que el nombre definitiu de morts, a partir de les causes oficials reconegudes per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), no es coneixerà fins al cap d'un any.
A preguntes de la premsa, Simón ha dit que els morts que superen la mitjana -que ell ha xifrat en 13.000- podrien ser persones grans, però que no té dades per confirmar-ho, ni tampoc per situar geogràficament aquestes defuncions, ara per ara.
Ha reconegut errors en el còmput de víctimes mortals que s'han anat corregint, però nega haver volgut rebaixar o amagar dades.
Prioritat: detectar nous casos
Illa i Simón han explicat que ara tota l'atenció del sistema sanitari se centra en la detecció gairebé immediata de nous contagis i dels seus contactes. Per això es fan unes 40.000 proves PCR al dia.
Malgrat tot, només es detecten entre un 18 i un 20 per cent dels casos reals.
En l'últim mes s'han detectat a Espanya 34 brots, nou dels quals continuen actius, però sota control.
El ministre i el responsable de CCAES han apel·lat una vegada més a la responsabilitat individual per evitar contagis i brots. Illa ha remarcat que, en funció de l'evolució de la pandèmia a Espanya, el govern espanyol "tornarà a actuar amb la contundència necessària" si ho considera oportú.
Preguntat pels brots que s'han detectat a Alemanya, Illa ha dit que no creu que posin en perill la prova pilot de vinguda de turistes alemanys a les Balears.
Simón, dues compareixences a la setmana
Durant la roda de premsa d'Illa i Simón s'ha informat que a partir de la setmana que ve el coordinador de les alertes i emergències sanitàries deixarà de comparèixer davant la premsa diàriament i ho farà dos cops per setmana, els dilluns i -almenys inicialment- els dijous.
L'epidemiòleg Fernando Simón ha comparegut de manera gairebé diària a La Moncloa durant cinc mesos, des de mitjans de gener, per informar sobre l'evolució del coronavirus causant de la Covid-19.
Fins i tot durant el temps que va estar aïllat a casa seva perquè va donar positiu, va intervenir algun dia telemàticament, tot i que va ser substituït per María José Sierra, cap d'àrea del CCAES.
S'ha convertit en una persona molt coneguda a tota Espanya, fins al punt que s'han posat a la venda samarretes amb la seva cara o alguna frase seva. Preguntat per aquesta qüestió fa uns dies, va dir que no hi tenia cap inconvenient i va demanar a les persones que han fet negoci amb la seva cara que consideressin la possibilitat de donar una part dels diners a ONGs.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus