Imatge d'arxiu d'un brindis amb cervesa
Fotografia d'arxiu d'un brindis amb cervesa, imatge que el Ministeri de Sanitat vol evitar en zones freqüentades per menors (Europa Press)

Menys alcohol en llocs com centres esportius: el pla per disminuir el consum entre menors

Sanitat presenta un avantprojecte de llei que vol restringir la venda de begudes alcohòliques i prohibir la publicitat a menys de 200 metres de centres educatius

Actualitzat

El Ministeri de Sanitat fa un pas endavant en el seu full de ruta per fer caure el consum d'alcohol entre els menors d'edat i presenta un avantprojecte de llei per fer-hi front.

La iniciativa preveu diverses línies de treball, com ara la restricció de la venda, la prohibició del consum en zones freqüentades per menors o la regulació de la publicitat.

Durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la ministra de Sanitat, Mónica García, ha assenyalat que la iniciativa no vol centrar-se en el consum individual, sinó incidir en "l'ambient":

"No volem posar el focus en els joves. Volem posar el focus en les condicions que ajuden a prevenir el consum d'alcohol."

El consum havia caigut des del 2012, però amb la pandèmia aquesta tendència es va revertir. Segons dades de Sanitat, la mitjana d'edat d'inici del consum ocasional és de 14 anys, tant en homes com en dones, i el 93% dels adolescents assegura que els resultaria "fàcil o molt fàcil" aconseguir begudes alcohòliques.
 

Restringir la venda d'alcohol

L'avantprojecte de llei planteja prohibir la venda d'alcohol, tant a adults com a menors, en centres docents, de protecció de menors, residències o centres esportius. 

A més, no es podrà consumir en centres esportius, d'oci o espais dedicats a espectacles públics "quan hi hagi sessions que s'hagin concebut expressament per a menors d'edat".

També vol limitar l'obertura d'establiments on es venguin begudes alcohòliques en cas que les administracions públiques determinin que ja n'existeixen prou a la zona, o bé quan es trobin a prop d'espais freqüentats per menors, com ara centres educatius o parcs.

El text vol dificultar encara més la venda ambulant sense llicència i estableix que qualsevol màquina expenedora amb begudes alcohòliques haurà de comptar amb "mecanismes tècnics eficaços, amb vigilància i custòdia directa" que permeti impedir que els menors en puguin comprar.

Segons la proposta, els supermercats i altres botigues d'autoservei haurien de separar les zones d'accés a begudes alcohòliques de les no alcohòliques, delimitant un espai concret dins del local.

A més, cap establiment dedicat "majoritàriament" a la venda de productes per a menors d'edat podrà vendre begudes alcohòliques o productes que les imitin.


Publicitat regulada

La iniciativa vol prohibir la publicitat d'alcohol a menys de 200 metres de centres educatius i zones freqüentades per menors; tampoc les 0,0 o altres begudes que imitin l'alcohol.

Cap anunci podria utilitzar veus de menors ni d'actors que simulin ser menors. Tampoc podran aparèixer persones que siguin referents o estiguin vinculades als menors, així com tampoc podran sortir dones embarassades o cap imatge d'un fetus.

Quedaria també fora la possibilitat d'utilitzar "llenguatges, arguments, estils tipogràfics o dissenys associats a la cultura de les persones menors d'edat" i no es permetrà utilitzar termes "que poden confondre", com ara "consum responsable" o "moderat".

 

Aposta per la prevenció

La ministra ha remarcat que la iniciativa no vol ser "punitivista" i que busca apostar per mesures de prevenció, amb programes de conscienciació en l'àmbit educatiu i familiar.

Els cossos policials podran fer controls d'alcoholèmia a menors en llocs i circumstàncies en què el consum estigui prohibit. Tanmateix, les sancions es podran substituir per programes formatius i de rehabilitació.

A més, la iniciativa també vol donar més protagonisme a l'atenció primària en la detecció del consum entre els menors, incloent-hi registres a la història clínica sobre el consum d'alcohol i considerant el context familiar de menors amb problemes d'addicció.

La proposta de Sanitat es farà pública, es compartirà amb entitats socials, sectors afectats i es discutirà amb la resta de ministeris implicats. Es preveu que a finals d'any tornarà al Consell de Ministres, i llavors se'n podrà iniciar la tramitació parlamentària.

 

ARXIVAT A:
SalutDroguesConsum
Anar al contingut