Un nen ensenya un test d'antígens negatiu
Sanitat anuncia un canvi en la vigilància dels casos de covid-19 (Europa Press / Eduardo Parra)

Sanitat ja no donarà dades diàries de covid i preveu un nou sistema de vigilància el 2023

Darias anuncia que, a partir d'una data encara per determinar, només es controlaran els casos greus i els brots que es donin en entorns vulnerables, d'exclusió social o altres àmbits d'interès

Irene Vaqué ReigActualitzat

La nova estratègia del Ministeri de Sanitat per abordar la covid d'una forma semblant a com es fa amb la grip comença a veure la llum.

El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han acordat aquest dijous el nou sistema de vigilància de la covid-19, en el que s'ha batejat com la declaració de Saragossa, que és on s'han reunit.

En resum, es deixaran de comptar tots els positius i es limitarà el control dels casos als que siguin greus i al seguiment dels brots que hi hagi en entorns vulnerables, en risc d'exclusió social o en altres àmbits que es considerin d'interès.

Encara no hi ha data per posar en marxa la transició cap al nou sistema, que haurà d'estar plenament operatiu a tot l'Estat "abans del final del primer trimestre del 2023". Un grup de treball haurà d'elaborar una proposta abans que acabi aquest 2022.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha explicat que estan pendents de la proposta que faci la ponència d'alertes:

"Tenim clar el com. El quan, el que hem acordat avui és que la ponència d'alertes faci una proposta i l'elevi a la comissió de Salut Pública de la setmana que ve. (...) El posarem en marxa quan la ponència elevi la proposta i sigui adoptada per la comissió."

Fins que no entri en vigor el nou sistema, s'ha pactat mantenir un sistema de vigilància que pugui estar atent a augments d'incidència, que permeti detectar precoçment noves variants i mesurar l'efectivitat de les vacunes.

La transició culminarà amb la implantació del sistema de vigilància sentinella d'infeccions respiratòries agudes a l'atenció primària i greus als hospitals.

Darias ha comparegut en una roda de premsa després de les Jornades del Sistema Nacional de Salut, que ha tingut lloc aquests dimecres i dijous a la capital d'Aragó.

La ministra de Sanitat ha remarcat que la nova estratègia de salut pública va més enllà de la covid
La ministra de Sanitat ha remarcat que la nova estratègia de salut pública va més enllà de la covid (EFE/Toni Galán)

"La Declaració de Saragossa suposa un punt d'inflexió cap a un nou model de vigilància en salut pública", ha remarcat la ministra, que ha dit que els canvis van més enllà de la covid.

"Ens ha de permetre abordar les malalties transmissibles, però també les no transmissibles i altres aspectes importants com la seguretat alimentària, la salut animal o l'ambiental, que hem vist com ha repercutit en aquesta pandèmia o altres crisis sanitàries", ha explicat.

Desapareixen les dades diàries de covid

El canvi que ja es notarà aviat és el de les dades oficials de la covid. A partir de la setmana que ve, el ministeri deixarà d'actualitzar les dades de forma diària.

Les dades es donaran dimarts, amb les xifres de dilluns, i els divendres, també amb els registres del dia anterior.

Darias ha remarcat que es fixaran en l'impacte que els casos tinguin en les hospitalitzacions i a les UCI.

Retirada de la mascareta: "Falta acordar el com"

Respecte de la retirada de la mascareta en espais interiors, la ministra s'ha limitat a dir que no se n'ha parlat, però que la data és cada vegada més a prop. "Entenc que hi ha interès en el quan, i és veritat que tot apunta que cada cop és més a prop, però per nosaltres és tan important el quan com el com. Ens hem de posar d'acord amb el com i, quan això es produeixi, ho donarem a conèixer", ha afirmat.

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus
Anar al contingut