
Sanitat demana a l'OCU l'estudi que posa en dubte dues cremes solars infantils
La marca Isdin, una de les afectades, defensa que diversos estudis independents avalen el seu producte i que l'organització no els ha tingut en compte
L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha demanat la retirada de dues cremes solars infantils perquè assegura que donen menys protecció de la que anuncien.
La marca Isdin, una de les afectades i de les més prestigioses del mercat, defensa que dos estudis independents avalen el seu producte i que l'organització no els ha tingut en compte. Sanitat ha demanat a l'OCU l'estudi complet en què s'ha basat.
Els productes que qüestiona l'OCU són la crema ISDIN Fotoprotector Pediatrics Transparent Spray SPF 50+ i la crema Babaria Infantil Spray Protector SPF 50+.
Segons l'OCU, la crema d'Isdin no ofereix una protecció "molt alta" sinó "mitjana", equivalent a un SPF 15.
Protectores solares 50+: no todos. Pedimos la retirada de la crema ISDIN Fotoprotector Pediatrics Transparent Spray SPF 50+ porque solo ofrece un SPF 15 y de Babaria Solar Infantil Spray Protección SPF 50+ , que tampoco alcanza el SPF anunciado https://t.co/tfy4BsXPeS pic.twitter.com/D44kVMIkQq
OCU (@consumidores) 30 de maig de 2019

Una criatura jugant a la platja (Pixabay)
ISDIN, en un comunicat, ho nega, lamenta que l'OCU no li hagi facilitat l'estudi en què es basa i explica que compta amb dos informes "d'entitats de certificació especialitzades, independents i de gran prestigi" que avalen el seu producte. Segons aquests estudis, la crema té un factor de protecció solar superior a 64 i un factor de protecció de raigs UVA d'entre 24 i 39.
En referencia a la publicación de la OCU sobre protectores solares, adjuntamos nuestro comunicado oficial que muestra en detalle la seguridad de los productos ISDIN: https://t.co/j7b1mx6dpw
ISDIN (@ISDIN_Official) 30 de maig de 2019
La companyia farmacèutica afegeix que no ha rebut cap queixa de cap consumidor.
L'OCU, per la seva part, ha replicat, a través d'una nota, que va enviar a ISDIN els resultats de les proves del laboratori. També diu que la informació que els va enviar ISDIN la van analitzar els experts i van considerar que la seva investigació era "més recent i realitzada segons la metodologia precisa que marca la norma."
¿Cuál es la metodología seguida en nuestro análisis de protectores solares? Todos los productos fueron sometidos a análisis de laboratorio, pruebas de uso y una valoración del etiquetado y los componentes declarados https://t.co/XnLaKGWzfS pic.twitter.com/Wyq9r2G7aL
OCU (@consumidores) 30 de maig de 2019
L'estudi de l'Organització de Consumidors ha situat la crema Garnier Delial Sensitive Advanced Bruma Antiarena com la que té millor puntuació i la Cien Sun Spray Solar Infantil de Lidl com la que té millor relació qualitat-preu.
El Ministeri de Sanitat i Consum només ha rebut "extractes" de l'anàlisi i per això ha demanat a l'OCU que li enviï l'estudi sencer.
Qui ja ha reaccionat és l'Associació de Perfumeria i Cosmètica Stanpa, que no dona "cap credibilitat" a la investigació de l'OCU perquè creu que no és transparent, i destaca els controls que han de passar els productes abans d'arribar al mercat.
Sobre los #protectoressolares infantiles, desde Stanpa, os queremos informar bien. Accede aquí para conocer más en detalle 👉 https://t.co/8ulM2tyuut
Stanpa (@stanpa_es) 30 de maig de 2019
S'ha fet ressò del seu comunicat la química i divulgadora científica Deborah García Bello, que ha coincidit amb els arguments de Stanpa:
La OCU diciendo que el mejor producto de protección solar es uno de marca blanca. Tienen la misma credibilidad que cuando lo dijeron de la crema hidratante, de la antiedad...
Deborah García Bello (@deborahciencia) 30 de maig de 2019
No hay nada mejor para ganar socios y clics que apoyar los prejuicios contra un sector.
Aquest divendres, la Federació d'Associacions de Farmàcia de Catalunya (FEFAC) ha fet també un comunicat acusant l'OCU de "falta de rigor". Afirmen que "ha posat en dubte la seguretat d'un producte, en aquest cas d'ISDIN, basant-se en un estudi que no s'ha fet públic, del qual no es coneixen les característiques i que ignora les garanties que el fabricant aporta".
Comunicado de Fefac sobre el análisis de la OCU a los fotoprotectores de Isdin: ‼️ https://t.co/Ztv4kixtlZ #fotoprotección #consumidor #farmacia #farmacéutico @ISDIN_Official @stanpa_es pic.twitter.com/O3N7fnPQOY
FEFAC (@FEFAC_farmacia) 30 de maig de 2019
FEFAC afirma que l'estil de l'informe de l'OCU no és nou i l'acusa de fer-ne sovint "contra la farmàcia i els productes que aconsellen professionals de la salut, els farmacèutics i els seus equips, també acreditats".
Per tot plegat, arriben a la conclusió que el que pretén l'OCU "és fer soroll mediàtic amb interessos desconeguts".
- ARXIVAT A:
- Salut