Sanitat ajorna la decisió sobre AstraZeneca i manté la limitació als majors de 55 anys

Catalunya i altres comunitats, i també diversos col·lectius mèdics i científics, han pressionat els últims dies per allargar l'ús d'AstraZeneca

RedaccióActualitzat

Sanitat manté, de moment, la limitació d'edat per a la vacuna d'AstraZeneca. Aquest dijous s'esperava que la Comissió de Salut Pública aprovés apujar aquesta limitació almenys fins als 65 anys, seguint els consells dels experts i com demanava Catalunya, però finalment han decidit ajornar la decisió.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha informat que s'ha retirat aquest punt de l'ordre del dia "per prudència"  i a l'espera de les conclusions de l'Agència Europea del Medicament (EMA).

La ministra ha volgut llençar un missatge de tranquil·litat  i de "confiança i calma" perquè els organismes reguladors estan amb la màxima vigilància.

Aquest ajornament coincideix amb la notícia que Dinamarca, Noruega i Islàndia han decidit aquest dijous aturar temporalment l'administració de la vacuna d'AstraZeneca, mentre investiga si té a veure amb uns casos de trombosis greus. A Dinamarca, la decisió la pres el govern i no l'agència del medicament danesa.

Per ara, ni l'Agència Europea del Medicament ni l'espanyola hi veuen relació de causa-efecte.


Espanya continua amb la limitació

Espanya s'ha quedat pràcticament sola en la limitació d'edat fins als 55 anys. Països com França, Alemanya, Itàlia, Suècia, Bèlgica, Grècia o fins i tot Andorra, ja l'estan subministrant, com a mínim, fins als 65 anys.

L'Agència Europea del Medicament va autoritzar la vacuna al gener a partir dels 18 anys i sense limitació d'edat, tot i que en aquell moment no hi havia dades suficients per a confirmar la seva efectivitat en majors de 55 anys. Per això, Espanya va optar per la via conservadora i en va limitar l'ús.

Ara, dades preliminars d'una investigació a Escòcia han demostrat que també protegeixen els majors de 80 anys, segons han explicat aquest dimecres, la consellera de Salut, Alba Vergés, i el secretari de Salut Pública, Josep María Argimon, per demanar a Sanitat l'aixecament del veto d'aquesta vacuna a la gent gran.

Una carta pública en què amenaçaven de tirar pel dret i vacunar els majors de 55 anys amb AstraZeneca sense l'autorització de l'Estat. "Ens hi juguem la salut dels nostres ciutadans. O actuen ells o actuarem nosaltres", advertien.

 

El veto a aquesta vacuna, la més fàcil de conservar i distribuir a gran escala, ha comportat que s'hagi protegit abans professionals essencials joves –com mestres o policies– que els seus companys majors de 55 anys, que encara esperen que arribin vacunes adequades per al seu grup d'edat.

Un 60% dels docents i un 82% dels mossos d'esquadra ja han rebut la primera dosi d'AstraZeneca, segons dades facilitades per Salut.

 


Els experts avalen la mesura

Diversos col·lectius mèdics i científics, com el Col·legi de Metges de Catalunya o el de Farmacèutics, han pressionat també els últims dies per allargar l'ús d'AstraZeneca. Entre els seus arguments, que pot permetre rebaixar la pressió assistencial a les unitats de Cures Intensives dels hospitals i, de retruc, la mortalitat. I és que, a hores d'ara, el 60% de les persones ingressades a les UCI a tot Catalunya tenen entre 60 i 80 anys.

"El que esperaríem, si realment fóssim capaços de vacunar tota la població de 60 anys i més, és que tant les hospitalitzacions com les UCI es reduissin en un 58% i que la mortalitat caigués per sobre del 80%", assenyala Clara Prats, investigadora del grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOM-SC) de la UPC.

"Protegir aquesta franja resoldrà una part del problema que tenim ara mateix"

 

Reduir la tensió del sistema sanitari podria permetre, de retruc, suavitzar les restriccions d'activitat i de mobilitat.

L'Organització Mundial de la Salut també aconsella vacunar els més grans de 65 amb AstraZeneca, i més, tenint en compte l'escassetat de vacunes.

Segons dades del Departament de Salut, un 10,5% de la població catalana ja ha rebut una o dues dosis de les tres vacunes contra la Covid disponibles fins ara, i només un 2,8% del cens ja estan immunitats amb les dues dosis pautades.

Catalunya va rebre aquest dilluns més de 171.000 noves dosis de Pfizer i AstraZeneca que, segons el departament, es destinaran sobretot a posar segones dosis.

 

 

 

ARXIVAT A:
VacunesCovid-19Coronavirus
Anar al contingut