Pla mig de Pedro Sánchez, que parla en una jornada sobre fons europeus des d'un faristol
Sánchez ha valorat per primer cop els resultats de les eleccions de diumenge (EFE/Chema Moya)

Sánchez treu pit de la victòria d'Illa: "Tanca una dècada de divisió i n'obre una d'entesa"

Salvador Illa diu que donarà a Esquerra el temps que necessiti per "reflexionar", però també defensa que és al PSC a qui li correspon formar govern

RedaccióActualitzat

En ple inici de les negociacions per formar govern, i mentre Puigdemont es reivindica per ser investit, Pedro Sánchez ha defensat que els catalans han votat "obrir un temps nou" que serà "beneficiós per a tot Espanya".

"La victòria del PSC i en particular de Salvador Illa, en vots i en escons per primer cop a la història, tanca una dècada de divisió i de ressentiment a la societat catalana i obrirà, sens dubte, un temps nou d'entesa i de convivència, de col·laboració i de prosperitat", ha dit el president espanyol en el que ha estat el primer cop que s'ha referit en públic als resultats de diumenge passat. Ha estat en l'obertura d'una jornada sobre fons europeus a Madrid.

Sánchez ha tret pit de la seva política "de convivència i retrobament", elements que creu que generen prosperitat econòmica i social:

"Teníem raó els que hem defensat des del començament que la superació dels conflictes passats es fa apostant pel perdó i la generositat."

En aquesta línia, hi ha afegit: "Teníem raó els que pensàvem que la unitat d'Espanya no es construeix a força de confrontar uns territoris contra els altres." Això és el que creu que ha fet la dreta: "Els problemes es resolen afrontant-los, sense defugir-los ni cronificar-los, i molt menys exacerbar-los."

Adreçant-se al PP, Sánchez ha qualificat d'"esperpèntic" sentir dirigents com Alberto Núñez Feijóo o Alejandro Fernández discutint si el procés s'ha acabat o no. "Els que diuen que el procés ha mort a Catalunya, a Madrid diuen que està més viu que mai, i els que a Catalunya no parlen ni d'indults ni d'amnistia, a Madrid convoquen manifestacions", ha assenyalat.
 

Illa diu que dona temps a ERC per "reflexionar"

També Illa s'ha tornat a reivindicar com a guanyador de les eleccions, amb el mateix missatge: "Els ciutadans de Catalunya han decidit que s'obri una nova etapa dins la política catalana."

En una entrevista a la SER, el líder del PSC ha evitat anticipar escenaris. Creu que hi ha "diferents opcions" i que cal "donar temps a tots per fer una reflexió pausada i serena", en referència al debat intern que ha obert ERC després de la patacada electoral.

El primer secretari del PSC i cap de llista a les eleccions catalanes, Salvador Illa, presidint la reunió de la Comissió Executiva del partit, acompanyat de la viceprimera secretària del PSC, Lluïsa M
Illa es reivindica com a guanyador de les eleccions (ACN/Mariona Puig)

Illa també ha subratllat el "paper rellevant" d'ERC en la política catalana i ha qualificat de "molt digne" el comportament de Pere Aragonès i el seu pas al costat.

També ha descartat la possibilitat de facilitar una hipotètica investidura de Carles Puigdemont, que necessitaria l'abstenció dels socialistes, ja que considera que aniria "en contra" de la voluntat de la ciutadania: "Els ciutadans de Catalunya han deixat clara la voluntat d'obrir un temps nou i em sembla que sempre és un error anar en contra de la voluntat dels ciutadans."

Amb tot, primer, diu, s'ha de constituir el nou Parlament, a tot estirar el 10 de juny. Tot, a més, enmig de la campanya per a les eleccions europees del 9 de juny.

 

Anar al contingut