Nicós Maduro en el seu programa de televisió
El govern veneçolà crida a consultes la seva ambaixadora a Espanya (Reuters)

Veneçuela cita l'ambaixador d'Espanya a Caracas i crida a consultes la representant a Madrid

El conflicte diplomàtic s'escala després que Sánchez va rebre l'opositor veneçolà Edmundo González a La Moncloa

RedaccióActualitzat

El govern veneçolà ha convocat aquest divendres l'ambaixador espanyol a Caracas, Ramón Santos Martínez, i ha cridat a consultes la seva ambaixadora a Madrid, Gladys Gutiérrez. El ministre d'Exteriors veneçolà, qui ho ha anunciat aquesta matinada, diu que ho fa perquè la ministra de Defensa, Margarita Robles, va qualificar de "dictadura" el seu govern.

Un esglaó més en el conflicte diplomàtic entre Espanya i Veneçuela que el ministre d'afers estrangers espanyol, José Manuel Albares, ha intentat rebaixar. En declaracions a Ràdio Nacional d'Espanya, ha assegurat que el govern de Sánchez continua treballant per mantenir unes bones relacions entre els dos països:  "Nosaltres treballem per tenir les millors relacions possibles amb el poble germà de Veneçuela".

Tot plegat, l'endemà de la trobada de Pedro Sánchez amb Edmundo González a La Moncloa. El president espanyol l'ha rebut aquest dijous després que el Congrés dels Diputats hagi aprovat reconèixer l'opositor veneçolà com a president "legítim" de Veneçuela.

Sánchez ha garantit al dirigent opositor veneçolà --que ha demanat asil a Espanya-- que el país continuarà treballant "per la democràcia, el diàleg i els drets fonamentals" del poble veneçolà. I ha assegurat que Espanya l'acull pel "compromís humanitari i la solidaritat d'Espanya amb els veneçolans".

Sánchez rep González, a qui encara no reconeix com a president legítim de Veneçuela
Sánchez rep González, a qui encara no reconeix com a president legítim de Veneçuela (Reuters) (Reuters)

Edmundo González va arribar aquest diumenge a Madrid, en un avió de l'exèrcit espanyol. Després que la Fiscalia emetés una ordre de detenció contra ell acusant-lo de conspiració i falsificació --per la publicació d'actes del recompte per denunciar el frau electoral--, González es va refugiar a l'ambaixada espanyola a Caracas, des d'on va demanar asil polític

El govern espanyol hi va accedir i el règim de Maduro el va deixar sortir del país.

Sánchez i Edmundo González i la seva filla als jardins de la Moncloa
Sánchez i Edmundo González i la seva filla als jardins de La Moncloa (Reuters)


El Parlament veneçolà vol trencar relacions amb Espanya

El PSOE ha fet responsable el PP de l'amenaça de Veneçuela de trencar relacions amb Espanya després que tirés endavant aquest reconeixement al Congrés, a proposta dels populars. Pel portaveu dels socialistes al Congrés, Patxi López, "tot s'hi val per atacar el govern espanyol".

La proposició aprovada al Congrés sense els vots socialistes insta el govern espanyol que el reconegui oficialment, però, per ara, Sánchez no ho farà. Considera que té marge per negociar amb el govern de Maduro, ja que la presa de possessió del president de Veneçuela no serà fins al 10 de gener.

El Parlament veneçolà vol trencar relacions amb Espanya
El Parlament veneçolà vol trencar relacions amb Espanya (Reuters)

El president de l'Assemblea Nacional de Veneçuela, Jorge Rodríguez, va demanar aquest dimecres als diputats que s'aprovi una resolució per tallar relacions diplomàtiques i comercials amb Espanya.

"Que se'n vagin d'aquí tots els representants de la delegació del govern del Regne d'Espanya i tots els consolats i tots els cònsols [...] Aquest és l'atropellament més brutal del regne d'Espanya contra Veneçuela des dels temps en què lluitem per la nostra independència."

Per Rodríguez, la decisió del Congrés dels Diputats "és equivalent a una declaració de guerra" contra el poble de Veneçuela i contra el govern del president Nicolás Maduro. "I si no ho respecten, quina necessitat tenim nosaltres de tenir relacions diplomàtiques?", es va preguntar.

Durant el seu llarg discurs davant l'Assemblea, Rodríguez va criticar que Espanya sigui "un refugi de feixistes" i de "colpistes", i va assegurar que torna a incórrer "en el mateix error" i en "la mateixa estupidesa" que el 2019, quan va reconèixer l'opositor Juan Guaidó com a president legítim del país.

"La Constitució espanyola, una Constitució negociada amb el franquisme, omple d'elements que preserven un dels règims més assassins, més brutals i més feixistes que hagi conegut la història de la humanitat."

Pel PP, aquesta reacció del chavisme és un "comportament natural d'una dictadura".


El precedent de Juan Guaidó

La UE s'ha negat a reconèixer tant la victòria de Nicolás Maduro com la d'Edmundo González, i exigeix que es publiquin totes les actes electorals per poder verificar quins han estat els resultats autèntics.

La cautela europea s'interpreta com un esforç per evitar que es repeteixi el que va passar el 2019 amb Guaidó, president del parlament que es va autoproclamar president del país.

Llavors molts països van acabar reconeixent-lo com a president legítim, però no va aconseguir imposar la seva autoritat a Veneçuela i el règim de Maduro va recuperar el control de tot el país.

ARXIVAT A:
VeneçuelaGovern espanyol
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut