Sánchez en l'acte d'aquest dimecres a Dakar
Sánchez en l'acte d'aquest dimecres a Dakar

Sánchez qualifica d'"imprescindible" el retorn de migrants irregulars en ple debat migratori

El president espanyol llança un missatge desincentivador per a les màfies després que Feijóo l'hagi acusat de fomentar l'efecte crida per les contractacions en origen

RedaccióActualitzat

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha advertit aquest dimecres a la nit que és "imprescindible" el retorn dels migrants que arriben irregularment a Espanya.

El president espanyol ha enviat aquest missatge contundent des d'un acte al Senegal --en el marc d'una gira africana, que l'ha dut també a Mauritània i Gàmbia--, després d'haver reconegut els efectes beneficiosos de la migració de caràcter regular.

"Aquest retorn trasllada un missatge desincentivador, nítid, clar i contundent a les màfies i a qui es posen a les seves mans, però essencialment perquè la legislació europea i espanyola obliguen a fer-ho".

Sánchez ha insistit en la necessitat de retornar els migrants irregulars, un missatge que vol ser dissuasiu per a les màfies, de qui lamenta que trafiquin amb éssers humans i que juguin amb les vides de milers de persones.

És la primera vegada que Sánchez parla públicament de la necessitat de les devolucions pel que fa a migrants irregulars durant aquesta gira, centrada precisament a abordar l'emergència migratòria.

Ho ha fet durant la intervenció en un acte a l'Institut Cervantes de Dakar, on va arrencar la iniciativa Aliança Àfrica Avança per fomentar les inversions al Senegal.

Pedro Sánchez durant la visita a Gàmbia
Pedro Sánchez durant la visita a Gàmbia (Europa Press)

Les paraules de Sánchez arriben després de referir-se a la pressió migratòria existent i de defensar la migració regular i ordenada perquè, creu, obre camins per a la prosperitat i desenvolupament econòmic i cultural, i és bona tant per al país d'origen com el receptor.

Durant la gira Sánchez ha tancat acords per fomentar la migració circular i cobrir llocs de treball vacants a Espanya, cosa que ha aixecat polseguera entre les files del PP.  Feijóo ha assegurat que "és irresponsable atiar un efecte crida" i ha acusat Sánchez d'anar a l'Àfrica a promocionar Espanya com a destinació en comptes d'anar-hi a combatre màfies.

Per al líder del PP, Sánchez va "al revés de la resta de la Unió Europea". En un missatge a X, Alberto Núñez Feijóo afirma que "és irresponsable atiar un efecte crida" en el marc de "la pitjor crisi de migració irregular".

El president espanyol ha ressaltat la importància de la migració circular que impulsa Espanya amb diversos països, com el Senegal, i per la qual es contracta treballadors en origen per a feines estacionals i que, un cop finalitzades, tornen al seu país.

El govern espanyol assegura que proposa aquesta fórmula per evitar, diuen, fluxos migratoris il·legals i perillosos com aquest d'aquest dimecres a les Canàries, on han arribat 500 persones, precisament quan es complien 30 anys de l'arribada de la primera patera.

A Hierro, concretament, hi han desembarcat 254 migrants, entre elles 16 menors i 18 dones, en la pastera més gran d'aquest 2024. La majoria venien de Gàmbia i el Senegal.

 

ARXIVAT A:
Pedro Sánchez
Anar al contingut