El pla de Sánchez per a la regeneració democràtica: mesures genèriques i obert als pactes

El president espanyol ha anunciat una roda de contactes amb els partits per debatre les mesures per "enfortir la democràcia" davant l'auge de notícies falses

RedaccióActualitzat

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que engegarà una ronda de contactes amb els partits per elaborar un pla per "enfortir la democràcia". L'objectiu del president espanyol és tancar un acord transversal per crear noves lleis o reformar les existents per frenar les notícies falses i protegir la llibertat d'expressió.

Va ser un dels compromisos estrella de Sánchez després dels seus cinc dies de reflexió a l'abril. I aquest dimecres Sánchez ha presentat, en un ple extraordinari al Congrés, algunes propostes, amb poca concreció, basant-se en les idees que recull el reglament del Parlament Europeu aprovat al març, el Reglament de llibertat de mitjans de comunicació.

L'anunci ha captat tota l'atenció al Congrés, però les mesures no es detallaran almenys fins al setembre. Hauran de passar pel debat parlamentari i aconseguir el suport suficient.

 

Transparència als mitjans de comunicació

Sánchez ha promès, com demana Europa, fixar nous estàndards de transparència sobre la propietat dels mitjans privats, l'assignació de publicitat institucional i el mesurament d'audiències, a més de mecanisme de "defensa del pluralisme" per evitar la concentració de mitjans. 

També ha anunciat un paquet de 100 milions d'euros d'ajudes per a la digitalització dels mitjans, que hauran de fer públics els seus accionistes.


Acabar amb el finançament dels "pseudomitjans digitals"

El cap de l'executiu espanyol ha anunciat una reforma de la llei de publicitat institucional per limitar el finançament públic dels mitjans de comunicació amb l'objectiu de "facilitar la transparència i lluitar contra la desinformació". 

Tot plegat, per combatre el que Sánchez anomena "la màquina del fang" i limitar la publicitat institucional als mitjans que difonguin notícies falses de manera sistemàtica.

Sánchez ha assegurat que es limitarà el finançament públic dels mitjans per assegurar que "no hi hagi partits polítics que comprin línies editorials amb els diners de tots els espanyols".


Reforma de la llei mordassa

Sánchez ha explicat que proposarà una nova reforma de la llei mordassa pel que fa a la llibertat d'expressió "en coherència amb la Constitució". En el marc d'aquesta reforma, s'inclouria també la derogació del delicte d'injúries a la Corona, contra el govern o contra el sentiment religiós. 

"Es tracta de reforçar la llibertat d'expressió i garantir el dret a la informació veraç que reconeix la Constitució. És una bona notícia per a tots, excepte pels qui han convertit la mentida en un negoci rendible"

L'anunci arriba després que aquest dimarts la vicepresidenta segona i líder de Sumar, Yolanda Díaz, anunciés que els socis del Govern havien pactat la derogació de la llei.

El canvi a què apel·len els socialistes faria que deixessin de perseguir-se delictes que van portar Pablo Hasél a la presó i també el raper Valtònyc a gairebé sis anys d'exili fora de l'estat espanyol.

S'espera que Sánchez detalli canvis en la llei mordassa (ACN/Júlia Pérez)

Sánchez vincula les notícies falses a l'extrema dreta

Sánchez ha assegurat que "la democràcia té vells enemics, però noves eines més potents".

"Hem de garantir una premsa lliure i plural, garantir la feina dels periodistes, per garantir el dret constitucional dels ciutadans a rebre informació veraç. El 90% dels espanyols estan exposats a notícies falses i els costa distingir entre les notícies reals i els rumors falsos. Les notícies falses no sorgeixen per accident. Algú les fabrica."

Sánchez ha alertat que el consum de notícies falses està lligat al vot de l'extrema dreta i assegurat que els enemics de la democràcia "usen notícies falses per enverinar-la". Per això, diu, cal garantir una premsa lliure i plural perquè "la llibertat dels mitjans és un dels pilars essencials de qualsevol democràcia". 

Discurs dur de Feijóo que acusa Sánchez de voler controlar els mitjans
Discurs dur de Feijóo que acusa Sánchez de voler controlar els mitjans (Eduardo Parra/Europa Press)

PP i Vox l'acusen de voler censurar mitjans crítics

El pla de regeneració democràtica que ha presentat Sánchez ha encès el PP, que acusa els socialistes de voler silenciar els mitjans que els resulten incòmodes, en referència als que "destapen" el cas de presumpta corrupció que afecta la dona de Sánchez, Begoña Gómez. 

El líder popular, Alberto Núñez Feijóo, ha donat a entendre que el PP no se sumarà a la proposta del govern espanyol de trobar-se amb els partits i ha etzibat a Sánchez: "La mentida més gran és vostè".

Amb un discurs molt dur, Feijóo ha acusat Sánchez d'iniciar "l'atac més gran a la llibertat d'informació de la democràcia".

"Vostè ha vingut aquí a evitar donar explicacions i intentar castigar per llei els mitjans de comunciació que informen de la pressumpta corrupció que l'esquitxa. Deixi d'amençar amb la censura"

El líder de Vox, Santiago Abascal, també ha tingut paraules dures contra Sánchez, fent referència al cas que esquitxa la seva dona, i ha titllat el discurs del president espanyol de "totalitari". 

"Vostès només han vingut aquí a victimitzar-se i intentar tapar la corrupció que afecta el president del govern espanyol. La convivència l'enverinen vostès, que són els qui demonitzen els altres i propaguen l'odi"

El portaveu de Sumar, Íñigo Errejón, ha retret a Feijóo l'espionatge per part de la policia patriòtica del govern de Rajoy del qual va ser víctima i ha presumit que el seu partit hagi arrencat el compromís al president espanyol per reformar la llei de seguretat ciutadana o les injúries a la Corona, tot i que ha reclamat a Sánchez derogar tots els punts de la llei mordassa, tal com està previst en el pacte de govern.

"La gent té dret a saber qui paga les mentides, els insults i les amenaces. Avui fem un pas perquè ningú sigui perseguit per les seves idees". 

Rufián ha posat en dubte les mesures poc concretes que ha presentat Sánchez
Rufián ha posat en dubte les mesures poc concretes que ha presentat Sánchez (Eduardo Parra/Europa Press)

ERC i Junts ironitzen sobre el pla

El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, ha criticat la utilitat de les propostes de Sánchez i ha assegurat que cal una regeneració democràtica perquè Espanya, diu, "no és una democràcia plena".

"Espanya és una democràcia amb carències enormes. Sempre han existit aquestes carències, el que passa és que ara els toquen a vostès"

Míriam Nogueras, de Junts, per la seva banda, ha criticat que Sánchez hagi pactat amb el PP la reforma del poder judicial i ha posat en dubte que la renovació democràtica arribi a bon port. 

"Ploren i denuncien la màquina del fang, però després van i pacten amb ella. Ens venen una altra pel·lícula i sempre acaben pactant amb el PP."

 

ARXIVAT A:
PPPSOELlibertat d'expressió Notícies falsesPedro SánchezLlibertat de premsaCongrés dels Diputats
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut