Sánchez ha defensat la seva proposta de finançament autonòmic davant dels barons del PSOE (Eva Ercolanese/PSOE)

Sánchez ofereix finançament singular per a tothom, però no convenç els barons més crítics

El secretari general dels socialistes ha anunciat que optarà a seguir liderant el partit i ha assegurat que amb el nou sistema recaptatori totes les comunitats tindran més recursos
Redacció Actualitzat
TEMA:
Pedro Sánchez

El finançament singular de Catalunya ha marcat el comitè federal del PSOE que s'ha celebrat aquest dissabte a Madrid. Pedro Sánchez s'ha mostrat ferm davant els barons crítics amb l'acord amb Esquerra i ha defensat amb vehemència la reforma del sistema de finançament de les comunitats autònomes.

El president del govern i secretari general dels socialistes ha assegurat que les comunitats autònomes han de poder tenir més competències i han d'estar en disposició de poder recaptar més impostos si així ho volen:

"Nosaltres estem disposats a fer noves transferències competencials, reconèixer singularitats i permetre que les comunitats que ho desitgin recaptin i gestionin més gravàmens, perquè és coherent amb el nostre estat federal, com fan amb èxit països com Alemanya o el Canadà."


Estén la mà al PP per negociar

Sánchez també ha ofert diàleg al Partit Popular, a qui ha instat a negociar aquest model de finançament. Però també ha retret als governs autonòmics populars que aprofitin els recursos que els arriben de l'executiu espanyol per donar més privilegis als qui més tenen:

"Que és més insolidari que el fet que hi hagi governs autonòmics de la dreta que, tan bon punt arriben diners de l'Estat, ho deriven als seus regals fiscals a les butxaques dels de dalt, dels qui més tenen?"

Pedro Sánchez ha parlat de la necessitat que Espanya entri en una nova etapa política en la primera reunió que manté amb els barons territorials des que va tancar l'acord per al finançament singular amb Catalunya amb Esquerra.

Sánchez no aconsegueix fer callar els més crítics

Pedro Sánchez ha insistit que amb la reforma del model, tal com ell la planteja, tots els territoris podran recaptar més diners. D'aquesta manera intenta convèncer els barons més escèptics, i assegura que el nou model recaptatori mantindrà la solidaritat entre territoris.

Sánchez durant el comitè federal del PSOE d'aquest dissabte (EFE/ Eva Ercolanese)

Però les paraules de Sánchez no han fet callar les veus més crítiques, com la del president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, que alerta que el document signat amb ERC pot vulnerar la Constitució i les bases del socialisme, i reclama poder-lo llegir:

"Em crida l'atenció que tothom parli que es complirà el que s'ha signat, però jo encara no he vist un document signat."

El president de l'Aragó, Javier Lambán, ha afegit que la proposta de nou finançament per a Catalunya "faria saltar pels aires el país" des del punt de vista de la solidaritat i la cohesió.

Sánchez optarà a la reelecció com a secretari general socialista

El comitè federal del PSOE també ha servit per confirmar que Pedro Sánchez optarà a ser escollit de nou com a secretari general del partit al congrés que els socialistes celebraran a Sevilla el darrer cap de setmana de novembre. Un cap de setmana en què el PSOE haurà d'abordar la reforma del model federal de les comunitats autònomes.

Sánchez també ha demanat "noves idees i ambició" a la militància de cara a aquesta cita, per demostrar, ha dit, que el partit va "dos passos al davant del govern d'Espanya".

 

ARXIVAT A:
PSOE Finançament autonòmic Pedro Sánchez
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut