Sánchez assegut al seu escó al Congrés, amb Feijóo desenfocat en primer terme
Sánchez i Feijóo es trobaran al Congrés

Sánchez i Feijóo es reuniran divendres: la picabaralla per l'on, el quan i el com

La trobada entre el president del govern espanyol i el líder de l'oposició serà al Congrés dels Diputats

Paula Florit GomilaActualitzat

Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo es reuniran finalment aquest divendres. Després de dies embolicant la troca, almenys s'han posat d'acord amb una data i un lloc. Ara bé, a la vista dels retrets que s'han llançat un i altre aquest dimecres al Congrés, no sembla que hi hagi grans acords a la vista, si més no a priori.

El primer titular de la jornada sobre la trobada entre el president espanyol i el líder del PP venia de fonts populars. Han anunciat que accepten la trobada, que Sánchez va plantejar per primer cop en públic a principis de desembre i que el PP va acceptar cinc dies després amb una condició: pactar abans l'ordre del dia.

"Ja era hora", ha dit el portaveu socialista Patxi López, just abans que ha arrencat al Congrés la compareixença de Sánchez per fer balanç de la presidència espanyola de la UE que acaba aquest mes. 

"Sembla que ha rectificat en la seva obstinació per plantar-me en la proposta de reunió", ha etzibat el president espanyol al líder de l'oposició. "No crec que ningú pogués entendre que per primera vegada en la història el cap de l'oposició es negués a dialogar amb qui ostenta la presidència del govern", ha afegit.

I ha seguit: "Per descomptat, podem afegir tot el que vostè consideri i desitgi. Diàleg, quan vulgui, com vulgui, sobre el que vulgui i on vulgui; però diàleg i no rebequeria. Entesa i no insults".

Sánchez pujant a la tribuna del Congrés dels Diputats, aquest dimecres
Sánchez ha fet balanç de la presidència espanyola de la UE (Europa Press/Eduardo Parra)

Feijóo li ha respost des de la mateixa tribuna, després de retreure a Sánchez que s'havia assabentat de la seva voluntat de reunir-se per la premsa: "Com vulgui? Sense mediador. On vulgui? A Ginebra no, al Congrés dels Diputats. Quan? Aquest divendres. I com? Sense supèrbia, sense imposicions i amb un ordre del dia oficial".
 

De quins temes s'emplacen a parlar?

Dins aquest ordre del dia, els populars plantegen una desena de punts que han detallat fonts del PP i que inclouen la llei d'amnistia, les "negociacions a Ginebra" del PSOE amb Junts i ERC, "la prevaricació judicial que denuncien PSOE, Junts i ERC", la moció de censura contra UPN a Pamplona o la proposta de Sumar de despenalitzar les injúries a la Corona, que el PSOE ha acceptat debatre.

Pedro Sánchez ha explicat les qüestions que vol tractar amb Feijóo a l'hemicicle: la renovació del Consell General del Poder Judicial després de cinc anys de bloqueig, la reforma de l'article 49 de la CE "per dignificar el tracte de les persones amb discapacitat que no se senten reconegudes, eliminant el terme 'disminuït'" --l'únic punt que comparteix amb el PP--, i la reforma del sistema de finançament autonòmic "per garantir els serveis públics".

Pla mig de Núñez-Feijóo, aquest dimecres al Congrés dels Diputats, somriu des del seu escó al costat de Cuca Gamarra
Feijóo, aquest dimecres al Congrés dels Diputats (Europa Press/Eduardo Parra)

Amb tot, ja hi ha data --el 22 de desembre--; hi ha lloc --el Congrés--; i hi ha proposta de temes a tractar. El com vagi la trobada, es veurà divendres.

ARXIVAT A:
Alberto Núñez FeijóoPedro Sánchez
Anar al contingut