Sánchez i Aragonès es reuniran demà a Barcelona en plenes negociacions per la investidura d'Illa

Els dos presidents signaran el traspàs de la gestió de l'ingrés mínim vital, un dels punts que s'havien acordat al desembre, en la seva última trobada

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, rebrà aquest dimecres a les 12 del migdia a Barcelona el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, segons han confirmat els dos executius. La trobada es farà en plenes negociacions entre Esquerra i el PSC per la investidura de Salvador Illa.

Els republicans sempre han posat com a límit el mes de juliol per arribar a un acord, que té un finançament singular per a Catalunya com a eix central i imprescindible.

Serà la primera reunió entre Sánchez i Aragonès després que el PSC guanyés les eleccions del 12-M i des que es va aprovar la llei d'amnistia.

Els dos governs han avançat en les últimes setmanes en qüestions clau que estaven pendents de tancar, l'última aquest mateix dilluns, quan s'ha acordat una transferència de més de 1.000 milions d'euros de l'Estat a la Generalitat, bàsicament per al finançament del traspàs de Rodalies.

Després de la trobada, els dos presidents signaran el conveni de traspàs de la gestió de l'ingrés mínim vital (IMV) a la Generalitat, juntament amb el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, i la ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions del govern espanyol, Elma Saiz.

Es tracta d'un dels cinc acords que es van signar al desembre, en l'última reunió entre Aragonès i Sánchez.

Precisament, aquest dilluns la consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, deia en roda de premsa que abans d'afrontar possibles nous acords calia "complir els acords previs" i demanava garanties.


La Generalitat i La Moncloa rebutgen vincular-ho a la investidura

Malgrat que el compte enrere per a la investidura al Parlament plana en l'ambient, tant la Generalitat com La Moncloa s'han afanyat a desvincular la trobada entre els dos líders de cap negociació per fer Salvador Illa nou president de la Generalitat.

La portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha descartat que en la reunió es parli d'aquest tema: "No és una trobada per negociar la investidura de ningú":

"Al marge de la investidura, que el president no forma part d'aquestes negociacions, li traslladarà a Sánchez l'exigència que tingui aquest finançament singular al més aviat possible."

També ha desviat la mirada la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría:

"És un tema que els correspon als partits polítics a Catalunya per al debat d'investidura i és en aquest marc on ara mateix s'estan produint converses i on cal circumscriure-les."

Les reunions entre els dos partits s'estan fent amb discreció.


L'ultimàtum d'ERC

La trobada arriba després que aquest dilluns, en un article publicat a La Vanguardia, ERC llancés un nou ultimàtum als socialistes: "Sense un pas endavant clar i decisiu cap a la sobirania fiscal no hi haurà cap acord d'investidura possible."

"I aquest pas de gegant no pot ser un consorci entre la Generalitat i l'Estat en una operació de maquillatge perquè tot continuï igual. I tampoc poden ser noves promeses de finançament que mai acaben de concretar-se."

Els signants de l'article --Marta Rovira, Josep Maria Jové, Marta Vilalta, Juli Fernàndez i Oriol López-- insisteixen en un "finançament singular que avanci cap a la plena sobirania fiscal", basat en una "relació bilateral" amb l'Estat i la recaptació i gestió de tots els impostos.


La darrera trobada va ser al desembre

L'última reunió de Sánchez i Aragonès es remunta al desembre de l'any passat i també es va produir al Palau de la Generalitat.

En aquell cas es van signar acords per millorar el servei de Rodalies, el traspàs de la gestió de l'ingrés mínim vital, impulsar una llei de garantia de plurilingüisme perquè els ciutadans es puguin dirigir a l'administració de l'Estat en la seva llengua i impulsar un centre tecnològic de producció de xips.

ARXIVAT A:
ERCPSCInvestiduraPSOEPedro SánchezPere AragonèsSalvador Illa
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut