Pedro Sánchez i Begoña Gómez, aquest juny, en un acte al Palau Reial de Madrid
Pedro Sánchez i Begoña Gómez, aquest juny, en un acte al Palau Reial de Madrid (EFE/Borja Sánchez-Trillo)

Sánchez, disposat a declarar en el cas de la seva dona, Begoña Gómez, però "per escrit"

Pedro Sánchez respon al jutge Peinado, que li vol prendre declaració en persona a La Moncloa, que confia que respectarà "el marc establert per la llei respecte a la institució del president"

RedaccióActualitzat

Pedro Sánchez ha respost a l'escrit del jutge Peinado que el cita a declarar com a testimoni pel cas de la seva esposa, Begoña Gómez, investigada per corrupció i tràfic d'influències. El president del govern espanyol s'ha mostrat disposat a declarar, però per escrit, "tal com marca la llei", avisa.

El magistrat Juan Carlos Peinado, titular del jutjat d'instrucció número 41 de Madrid, té previst desplaçar-se fins a La Moncloa el dia 30 de juliol per prendre declaració a Sánchez i gravar-la, segons la citació feta pública aquest dilluns.

Sánchez té dret, per raó del seu càrrec, a declarar per escrit, ja que la llei d'enjudiciament criminal permet que els membres del govern declarin per escrit com a testimonis en les instruccions judicials que tinguin a veure amb fets vinculats al seu càrrec.

En la citació a Sánchez, però, es dona la paradoxa que el jutge, que investiga Begoña Gómez "pels actes, conductes i comportaments des que el seu marit és president del govern espanyol i que conté la denúncia inicial" de Manos Limpias, diu ara que el testimoni de Sánchez no és per fets relacionats amb el seu càrrec. I determina, per tant, que Pedro Sánchez ho ha de fer en persona, al seu despatx oficial i domicili habitual, és a dir, a La Moncloa.

Aquest dimecres, Sánchez ha respost a la citació amb un escrit dirigit al jutge on assenyala que ha tingut coneixement "a través dels mitjans de comunicació" de la providència del magistrat que el cita a declarar com a testimoni i que pensa col·laborar amb la justícia "sempre en el marc de l'estricte compliment de la Constitució i la llei".

Sánchez amb els atletes olímpics i paralímpics que participaran als jocs de París
Sánchez, amb els atletes olímpics i paralímpics que participaran en els Jocs de París (EPTV/Carlos Luján)

La resposta de Sánchez alerta el magistrat que "per garantir l'estricte compliment de l'ordenament jurídic, i donades les qüestions que són objecte d'aquest procediment, la declaració s'ha de produir conforme el que estableix l'article 412.2 de la llei d'enjudiciament criminal", que preveu que el president del govern declari "per escrit".

"Per raó de la meva tasca com a president del govern espanyol, la meva declaració s'haurà de fer per escrit. És notori que la meva compareixença resulta inescindible de la condició de president del govern."

Sánchez afegeix que no dubta que el magistrat "compartirà la necessitat del màxim respecte al marc constitucional i legal d'Espanya".

"No tinc cap dubte que compartirà la necessitat del màxim respecte al nostre marc constitucional i legal i, per tant, a allò establert per la llei respecte a la institució del president".

Aquest és l'escrit de resposta de Sánchez al jutge Peinado fet públic aquest dimecres. En cas de no veure'l correctament, s'hi pot accedir a través d'aquest enllaç


La Fiscalia veu "disfuncions" en la citació de Sánchez

Una citació que tant la Fiscalia com la defensa de Begoña Gómez ja han recorregut. El ministeri fiscal no veu "ni necessària, ni útil ni pertinent" la compareixença de Sánchez davant del magistrat. La Fiscalia qüestiona "les disfuncions que s'estan produint respecte a les testificals, tenint en compte que ja són dues les persones cridades a la causa com a testimonis i que, després de declarar sota jurament, han estat imputades".

També el PSOE ha anunciat que les últimes diligències seran recorregudes, perquè són "absolutament injustificades" i "revelen la naturalesa política d'aquest cas".


Es podria acollir al dret de no declarar

Pedro Sánchez també es podria acollir al dret de no declarar, si ho vol. La llei d'enjudiciament criminal preveu que els familiars dels investigats, com els marits, "estiguin dispensats de l'obligació de declarar" contra la família directa, en aquest cas la dona, per garantir els drets de defensa.

A Begoña Gómez se l'està investigant per suposada corrupció en l'àmbit privat i tràfic d'influències per una denúncia que va interposar Manos Limpias. El pseudosindicat d'extrema dreta mateix va reconèixer que la denúncia estava basada en retalls de premsa.

Manos Limpias denuncia que la dona de Pedro Sánchez va fer servir les seves influències per beneficiar dos empresaris: Javier Hidalgo i Juan Carlos Barrabés amb ajudes públiques i contractes amb el govern que presideix el seu marit. Unes afirmacions que desmenteixen dos informes de l'UCO, la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil.

Javier Hidalgo hauria jugat un paper important en el rescat del govern espanyol de la companyia aèria Air Europa durant la pandèmia i Juan Carlos Barrabés, que ha passast de testimoni a investigat, era col·laborador en el màster que codirigia Gómez a la Universitat Complutense de Madrid.

En el cas també està investigat el rector de la Complutense, Joaquín Goyache. El mateix jutge Peinado li ha canviat la condició de testimoni a investigat aquest dilluns, després d'una primera declaració, i l'ha tornat a citar a declarar, aquest cop com a imputat, el 29 de juliol.

L'obertura de diligències contra Begoña Gómez, a finals d'abril, va provocar una aturada inèdita de cinc dies del president del govern espanyol per reflexionar sobre el seu futur. Després d'aquest termini, va decidir continuar en el càrrec i "treballar sense descans per la regeneració pendent de la democràcia".

 

ARXIVAT A:
Pedro SánchezCorrupcióJudicial
Anar al contingut