Sánchez, a Estrasburg: "L'independentisme ha d'acceptar que no té majoria social"

El president del govern espanyol demana als eurodiputats "resistir els cants de sirena de l'autoritarisme"

Juli RodésActualitzat

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha reiterat, davant del plenari del Parlament Europeu, a Estrasburg, l'argument que l'independentisme català no té "majoria social" per dur a terme la independència, perquè "només el 48 per cent, que no és poc, vota a favor de les forces independentistes. El 52 per cent, no".

"El problema de l'independentisme és que ha d'acceptar la realitat que no té una majoria social i que ha de parlar amb l'altra part de Catalunya que no reconeix, que és la part no nacionalista." 

En aquesta mateixa línia ha argumentat que "el problema a Catalunya no és la independència, és la convivència". I que "cal donar una oportunitat a la política". 

"Demano al govern de Catalunya que passi del monòleg al diàleg real, efectiu, reconeixent l'altra part de Catalunya que no reconeix. Si està amb aquesta voluntat, el govern d'Espanya facilitarà aquest diàleg per trobar una solució, que ja li avanço que sempre serà reforçar l'autogovern."

Sánchez ha fet aquestes declaracions durant la roda de premsa posterior a la seva participació en el plenari de l'Eurocambra, on ha exposat la seva visió del futur de la Unió Europea.

 

 

En el seu discurs inicial no s'ha referit a Catalunya, però la qüestió catalana ha estat present en les intervencions de diversos grups parlamentaris, que han parlat dels polítics independentistes presos i han utilitzat l'expressió "presos polítics".

A més, un grup d'eurodiputats l'ha rebut amb cartells de "llibertat presos polítics".

En el seu torn de rèplica, Sánchez s'ha limitat a dir que "els greuges territorials" i Catalunya són "dues qüestions fonamentals" que la dreta utilitza contra el govern quan està a l'oposició.

 

 

Sánchez, a més, ha alertat que -a Espanya, però també a Europa- "l'ordre del dia de les dretes, ara mateix, l'està marcant la ultradreta". I ha instat els eurodiputats i les institucions de la Unió a "resistir els cants de sirena de l'autoritarisme" que només vol "destruir Europa".

En aquest sentit, ha volgut remarcar que "no em preocupa tant la presència de la ultradreta en molts parlaments, com la influència subtil en l'agenda d'altres partits polítics que planteja la ultradreta". 


El pacte suec, millor que l'andalús

A més, referint-se directament a Vox, i al pacte que ha fet possible un govern del PP i Cs a Andalusia, Sánchez ha fet la següent comparació:

"Si he triar una fórmula de governabilitat que doni estabilitat, en regions o països, m'agrada més l'exemple suec que el que acabem de veure a Andalusia."

Es referia d'aquesta manera al pacte de govern a Suècia, entre els socialdemòcrates i el centreesquerra, per bloquejar políticament l'extrema dreta.

Com havien avançat fonts de La Moncloa, ha defensat la necessitat de combatre els partits d'extrema dreta i euròfobs.

Ha demanat "continuar ferms en la defensa dels valors europeus" i combatre la "retòrica de les identitats excloents" amb "identitats que sumen, que no s'anul·len les unes a les altres".

"Ens enfrontem a un autoritarisme que viu de la nostàlgia inventada. No hi ha nostàlgia pitjor que enyorar el que mai no va passar."

"És el moment de mobilitzar-se per Europa, de protegir i defensar els valors que fan del nostre un projecte únic en el món, envejat en el món. Només així podem derrotar els que -des de dins o des de fora- volen destruir els nostres ideals. Vull subratllar que ho volen fer pels valors que defensa la Unió."

Uns valors que, per Sánchez, són els de la Revolució Francesa, "llibertat, igualtat i fraternitat". I ha remarcat que és "tan important en els nostres dies, la fraternitat".

 

 

Per això, ha remarcat més d'una vegada que "és el moment de relegitimar Europa entre la ciutadania", promovent un nou contracte social que converteixi la globalització en oportunitats i enforteixi els drets i la cohesió social.

"L'oblit de la història és un luxe que no ens podem permetre. Ser conservadors davant de la incertesa ens fa més vulnerables. És la determinació, la convicció en les nostres idees el que ens farà recuperar l'impuls perdut."


"Protegir Europa"

Sánchez ha començat la seva intervenció davant del plenari del Parlament Europeu, de gairebé quaranta minuts, declarant-se "un apassionat europeista".

"Poden considerar-me un apassionat europeista, orgullós del que representa aquest atribut, precisament ara, quan alguns esgrimeixen l'antieuropeisme com un suposat actiu electoral."

Ha resumit la seva idea central sobre el futur de la Unió amb la mateixa frase que ha tancat el seu discurs: "Protegir Europa perquè Europa protegeixi els seus ciutadans."

És a dir: enfortir la UE perquè la UE pugui protegir els ciutadans dels països membres.

 

 

Entre les accions concretes per aconseguir-ho, Sánchez ha proposat "culminar la unió econòmica i monetària" i "avançar obertament en la creació d'un exèrcit europeu". També "dotar Europa d'eines àgils en la presa de decisions".

"Hem d'arribar a ser un veritable actor global, avui no ho som. Per fer-ho és necessari eliminar la regla de la unanimitat, no només en política exterior, sinó també en matèries tan importants com la fiscalitat, el pressupost plurianual i el mecanisme de verificació de respecte a l'estat de dret i els drets humans."


"El segle de les dones"

El president del govern espanyol s'ha referit també als drets de les dones per demanar una estratègia comuna europea en aquesta matèria, perquè "el segle XXI ja és el segle de les dones".

"Vull proposar l'adopció d'una estratègia d'igualtat de gènere de la Unió Europea amb caràcter vinculant."

 


Lamenta el Brexit

L'endemà que el Parlament britànic suspengués l'acord del Brexit, Sánchez ha lamentat aquesta decisió i ha defensat que "és el millor acord possible".

"Respecto, com no pot ser d'altra manera, però no puc més que lamentar el rebuig a l'acord de retirada del Regne Unit de la Unió Europea. És el millor acord possible, l'opció que protegeix millor els interessos del Regne Unit i del conjunt d'estats membres. Dels ciutadans i també dels principals operadors econòmics."

Encara sobre aquesta qüestió, el president del govern espanyol ha afegit que correspon ara al Regne Unit "adoptar les decisions que consideri oportunes" sobre quins passos s'han de fer.

ARXIVAT A:
Unió EuropeaPedro Sánchez
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut